Simit sattığı mekanların arkeoloğu oldu

Diyarbakır'da, küçük yaşlarda, tarihi mekanlarda turistlere simit satarak ve kentin tarihini anlatarak ailesinin geçimine yardımcı olan Sadık Yasin’i (29) tarih aşkı, Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'ne yönlendirdi.

Haberler 02.04.2021 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda yaayan ve küçük yalarda ailesinin geçimine yardmc olmak için kentin tarihi mekanlarnda turistlere simit satan Sadk Yasin, zamanla tarihe ve arkeolojiye merak sard. Öretmenlerinin de yönlendirmesiyle arkeolojiye olan ilgisi artan Yasin, lise eitiminin ardndan Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünü kazand. Üniversiteyi bitiren Yasin, anlurfa ve Diyarbakrda çeitli kazlarda çalt. Yasin, kaz çalmalarnn yan sra dezavantajl çocuklara kentin tarihini yerinde anlatmaya balad. Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Turizm ube Müdürlüünde arkeolog olarak görev yapmaya balayan Yasin, belediyenin de desteiyle her hafta sonu dezavantajl çocuklara kentin tarihini aktarmaya ve arkeoloji sevgisini alamaya çalyor.

TURSTLERE DYARBAKIR TARHN ANLATIP, RLER OKUYORDUM

Diyarbakrda birçok kazda ve yüzey aratrmalarnda görev yaptn dile getiren Sadk Yasin, Ayn zamanda ehrimizi tantmak için de videolar çekip, sosyal medyaya yüklüyorum. 8-9 yalarndayken Diyarbakrn tarihi surlarnn olduu bölgeye geliyordum. Burada turistleri görünce onlarn peinden gezerek Diyarbakrn tarihini anlatyordum, iirler okuyordum. Ayn zamanda arkadalarmla birlikte simit de satyordum. O günden sonra benim için arkeoloji balad. Öretmenlerim de beni hep arkeoloji konusunda yönlendirdi. Ayn zamanda Diyarbakrn Eil ilçesinde de hayvanlar otlatrken sürekli Eil Kalesindeki o tarih, beni mest etmiti. O tarihin içinde hayvanlar otlatrken ayn zamanda da çöpleri topluyordum çünkü tarihi çok seviyordum. Eil Kalesindeki o tarihin içindeki o merak beni arkeolojinin içine daha büyük bir heyecanla itti. O gün bugündür arkeoloji, benim kalbimde büyük bir ak oldu ve bu ak sonsuza kadar devam edecek diye konutu.

BELK ONLARIN HAYATI DA SURLARIN çNDE GELR

Hayatnda hep iyi insanlara denk geldiini dile getiren Yasin, O iyi insanlar beni bilime, kültüre, sanata yönlendirdi. Ben nerede dezavantajl, simit veya mendil satan bir çocuk görsem elinden tutup, muhakkak Diyarbakr tarihini anlatyorum; kitaplar veriyorum, tarihi yerlerde gezdiriyoruz. Diyarbakr ile ilgili bilgiler veriyorum. Belki onlarn hayat da benim gibi tarihi surlarn içinde geliir. Tabi bunlar yaparken Diyarbakr Büyükehir Belediyesi de büyük destek oluyor. Belediyenin desteiyle birçok faaliyet yürüttük dedi.

Ana Sayfaya Git