Sınırda kuş uçmuyor

Bugüne kadar yapılan çalışmalarla 2 bin 949 kilometrelik doğu ve güneydoğu sınırının en riskli 1028 kilometrelik bölümünde modüler beton duvar örüldü, devriye yolu oluşturuldu.

Haberler 14.04.2022 - 01:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Snr güvenliinin en üst seviyeye çkarlmas ve kaçak göçün engellenmesi amacyla bugüne kadar 2 bin 949 kilometrelik dou ve güneydou snrnn en riskli 1028 kilometrelik bölümünde modüler beton duvar yapld, devriye yolu oluturuldu.

Suriye ve Afganistandaki gelimeler sürerken Türkiye, düzensiz göçle mücadele kapsamnda snr güvenliini en üst düzeye çkarmak için çalmalarn sürdürüyor.

Bu kapsamda bugüne kadar 911 kilometrelik Suriye snrnn 873 kilometrelik bölümü güvenlik duvarlaryla örüldü. Ayrca Suriyeden kaçan sava madurlarn snrlarn gerisinde güvenli alanlarda tutabilmek için insani yardm kurulularnn da desteiyle Frat Kalkan Harekat bölgesinde 248 farkl noktada briket evler ina edildi.

Afganistandan kaçan ve ran snr üzerinden Türkiyeye yasa d yollarla geçmek isteyenlerin girilerinin engellenmesi için de tedbirler en üst seviyeye çkarld.

Buna yönelik olarak ran snrnn Ar, Hakkari, Idr ve Van illerini kapsayan bölümünde bugüne kadar 191 kilometrelik güvenlik duvar ve devriye yolu yapm, aydnlatma, kamera ve termal alglayclarn kurulumlar tamamland. Hakkari ve Van snr hattnda devam eden 50 kilometrelik güvenlik duvar ve devriye yolu yapm devam ediyor.

Snr güvenliine yönelik aydnlatma sistemi çalmalar da büyük oranda sonlandrld. Bu çerçevede 575 kilometre aydnlatma, 137 kilometre enerji nakil hatt, 101 kilometre tel-çit/panel sisteminin kurulumu bitirildi. Kilis-Suriye snrnn 37 kilometrelik ksm ile Gaziantep-Suriye snrnn 30 kilometrelik ksmnda aydnlatma sistemi kurulumuna yönelik çalmalar sürüyor.

- Snrlar kameralar ve termal alglayclarla izleniyor

Ar, Ardahan, Hatay, Idr ve anlurfa snr hattnda tamamlanan 153 kilometre uzunluundaki aydnlatma sistemine ilave edilen kamera ve termal alglayc sistemler ile hudut birliklerinin gözetleme imkan ve kabiliyeti artrld. Hatay-Suriye snrnn 10 kilometrelik ksmnda aydnlatma, kamera ve termal alglayclardan oluan güvenlik sistemlerinin kurulumuna devam ediliyor.

Bunlarn yan sra Türkiyenin dou snrlarnda kullanlmak üzere 82, bat snrlarnda kullanlmak üzere 57 zrhl keif gözetleme arac hudut birliklerine teslim edildi.

Dou ve bat snrlarnda yapmlar tamamlanan 211 gözetleme kulesi ile 130 haberleme kulesinin aktif kullanlmaya balanmasyla 1182 kilometrelik dou snrnn 740 kilometrelik, 472 kilometrelik bat snrnn ise 350 kilometrelik ksm kesintisiz ve etkin ekilde gözetlenecek. Bu sayede de yasa d geçi, terör, kaçakçlk gibi suçlarn önüne geçilecek. Türkiye-ran snr hattnda elektro-optik kule sistemlerinin kurulum çalmalarnda ise sona yaklald.

Yaplan bu çalmalarla snr güvenliini en üst seviyeye çkarlmas ve kaçak göçün engellenmesi amacyla bugüne kadar 2 bin 949 kilometrelik dou ve güneydou snrnn en riskli 1028 kilometrelik bölümünde modüler beton duvar örülmü, devriye yollar oluturulmu oldu.

- 750 personelden oluan 35 PÖH timi görevlendirildi

Afganistan kaynakl düzensiz göç ihtimaline kar snr ötesinde yer alan bölgelerde güvenlik tedbirlerinin ve devriye hizmetlerinin artrlmas amacyla Emniyet Genel Müdürlüü tarafndan Vanda 750 personelden oluan 35 Polis Özel Harekat (PÖH) timi görevlendirildi.

Van-ran snrnda devam eden snr fiziki güvenlik tedbirlerinin güvenliinin tesisi ile terör ve düzensiz göçle mücadele amacyla Van Valiliince 500 yeni güvenlik korucusu alnd.

Van Gölünde Sahil Güvenlik Komutanl kurularak tekne, bot gibi yüzer unsurlarla yaplabilecek insan/göçmen kaçakçl dahil her türlü yasa d faaliyete kar da üst düzey tedbir alnd.

- 2022deki baz planlamalar

Bu yl içinde Ar-Van snrndan Kapköy Snr Kapsna kadar yaklak 145 kilometre uzunluunda modüler güvenlik duvar ve devriye yolu inas tamamlanacak. Ayrca snrlara polis özel harekat görevlendirmelerine, güvenlik korucusu almlarna devam edilecek. Snr illerinin valiliklerince snr ard bölgelerde jandarma ve emniyet birimleri araclyla devriye ve yol kontrol faaliyetleri kesintisiz ve etkin ekilde yerine getirilecek. Jandarma ve emniyet personeli tarafndan snr hatt gerisindeki devriye faaliyetlerine arlk verilmesi ve bu amaçla insansz hava araçlar bata olmak üzere havadan keif/gözetleme araçlarnn kullanm da sürecek.

Ana Sayfaya Git