Siparişlere yetişemiyor

Diyarbakır’ın Sur ilçesi Pullu Tarla köyünde ikamet eden Mehmet Emin Tanrıkulu ile arkadaşı Sadık Ahmet Oğul, 20 yıl sonra ‘keşke’ dememek için, başka işlerde çalışarak biriktirdikleri parayla arıcılık işine girdi. Tanrıkulu ve Oğul, pandemide bal talebine yetişmek için ekstra mesai harcamaya başladı.

Haberler 21.04.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Frat Üniversitesi arclk bölümünden 2015 ylnda mezun olan Mehmet Emin Tanrkulu, bir süre baka ilerde çalp biriktirdii parayla bal arcl iine girdi. 2016-2017 yllnda 9 kovanla arcla balayan Tanrkulu, kovan saysn 40a çknca köyde çiftçilikle uraan arkada Sadk Ahmet Oulu da yanna alarak iine devam etmeye balad. Kararszlklara ramen genç giriimci arkadalar pes etmeyerek kovan saysn 80ne çkartt. Korona virüs salgnyla birlikte bu yl 400 kiloya yakn doal bal satan giriimciler, imdilerde talebe yetimek için kovan saysn arttrmay hedefliyor.

80 TANE KOVAN ORGANK BAL çN YETERL

2015 ylnda Frat Üniversitesi arclk bölümünden mezun olduunu belirten giriimci Mehmet Emin Tanrkulu, okul bittikten sonra hemen arclk iine balamadn ifade etti. 2016-2017 arasnda ii yapp yapmamak arasnda kararsz kaldn belirten Tanrkulu, çünkü o zaman açkças maddi imkanlar da el vermiyordu. çeitli yerlerde çalarak belli bir miktar para toplayp 9 kovanla bu ie baladm. Yapar mym yapamaz mym diye bir tereddüt de vard aslnda. çünkü ilk kez iin içine giriyorduk. Sonuçta üniversitede pek pratik de bu ii yapamyorsunuz. 2018-2019 yllar arasnda ar saym 40a ulat, 40 tane kovanmz oldu. 40 olduktan sonra bununla uramak, i gücü biraz artt. Sonrasn düünerek de Sadk Ahmet ile görüüp beraber bu ii yapmaya karar verdik. u an gelinen noktada 80 adet kovanmz var. 80 tane kovan bu bölge için, organik bal için yeterli. Aslnda organik arclkta her hangi bir müdahale yapmyorsunuz dedi.

PANDEM DÖNEMYLE 400 KLOYA YAKIN DOAL BAL SATII OLDU

Organik bal üretimi yaptklarn, erbet, kek gibi müdahalelerde bulunmadklarn aktaran Tanrkulu, Ama bizim organik olduu için herhangi bir müdahaleye de gerek yok. Varsa bir kovan temizlii olur, bir petek deiimi olur. Genel bir dezenfekte, genel bir temizlik yaplr ilkbaharda. Onun dnda organik olduu için ar yavrulamaya odakl bir çalma yapyor. lk yllar dediim gibi 9 kovand. 9 kovandan 50 kiloya yakn bal satm olmutu. 2019 ylnda 150 kiloya yakn bal sattm. Ama pandemi dönemiyle beraber geçen yldan bu yana yaklak 350-400 kiloya yakn bal sat oldu. Bunun temel sebebi de bu hastaln yaylmas. Pandemiden dolay organik bala baya talep oldu. Onun yannda polen, propolis gibi yan ürünlerine de talep oldu. 10 yl sonra, 20 yl sonra keke dememek için bu ie giritim eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git