Sivil toplum faaliyetleri suç sayılamaz

Diyarbakır Tabip Odası, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında aralarında 3 eski başkanlarının da bulunduğu 9 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada, sivil toplum faaliyetlerinin suç sayılamayacağı vurgulanırken, gözaltında olanların serbest bırakılaması istendi.

Haberler 21.07.2017 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Tabip Odasnn eski bakanlar Nejdet pekyüz, Selçuk Mzrakl ve emsettin Koçun aralarnda bulunduu 9 kii, önceki gün sabah DTK soruturmas kapsamnda gözaltna alnd. Tabip Odas eski Bakan Necdet peyüz, dün akam saatlerinde serbest braklrken, 8 kiiye ilikin ilemlerinin ise devam ettii belirtildi. Diyarbakr Tabip Odas, soruturma kapsamnda gözaltna alnan 9 kiiye ilikin yazl açklama yapt. Gözaltnalarn keyfi ve evrensel insan haklar hukuku açsndan suç niteliinde olduu belirtilen açklamada, öyle denildi:

SUç SAYILAMAZ

Diyarbakr ve Türkiye kamuoyu tarafndan bilinen ve tannan, adres ve ikamet yerleri sabit ve belli olan, sivil toplum örgütü faaliyetlerini yllarca büyük bir emek ve özenle yapan, toplum içerisinde effaf kiilikleriyle bilinen bu meslektalarmz ve arkadalarmzn, hangi gerekçeyle olursa olsun gözaltna alnmasn kabul etmiyoruz. Bunu keyfi bir gözalt uygulamas ve evrensel insan haklar hukuku açsndan da suç niteliinde görüyoruz. Gözaltna alnma gerekçeleri henüz tarafmzca tam olarak bilinmemekle birlikte, yllardr sivil toplum ve mesleki faaliyetlerinde edindikleri bilgi ve deneyim ile Türkiyede salk hakk çabas içerisinde olan, toplumun bar, refah ve huzuru için çeitli çalmalar yapan meslektalarmz ve arkadalarmzn masum olduuna inanyor ve gözaltna alnma usulünü bir hürmetsizlik olarak görüyoruz. lgili ve yetkili makamlarn adalete olan inanc zedeleyecek uygulamalara ve sonuçlara mahal vermeyecekleri beklentisi ile en ksa zamanda arkadalarmzn serbest braklmalarn talep ediyoruz. nsan haklarna saygy ve yi hekimlik deerlerini her zaman bir klavuz olarak gören ve bir yaam biçimi haline getiren Eski Oda Bakanlarmz Dr. Selçuk Mzrakl, Dr. emsettin Koç ve beraberinde tüm gözaltna alnanlar derhal serbest braklmaldr.

Ana Sayfaya Git