Soba mazide mi kalıyor artık?

Diyarbakır'da hızlı kentleşme ve doğalgazın yaygınlaşması, soba imalatında büyük düşüş yaşanmasına neden oldu. Soba satışı yapan esnaf, doğalgaz ve kaçak elektrik tüketiminin mesleği bitirme noktasına getirdiğini söyledi.

Haberler 27.10.2020 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda hzl kentleme ve doalgazn yaygnlamasyla, sobaclk meslei de unutulma yüz tutan meslekler arasna girdi. Merkez Sur ilçesinde bulunan tarihi Sobaclar çarsndan eskiden her yl bin, bin 500 civarnda soba sattklarn belirten esnaf, doalgaz ve kaçak elektrikle birlikte ilerinde yüzde 90 düü yaadn ifade etti.

Sobaclk mesleinin tarih olduunu ifade eden Nurettin Sobac, çocukluumdan bu yana hem okula giderdim hem de bu ie gelirdim. Sobaclk mesleinde eskiden çok iyi i olurdu. Gece gündüz çalrdk siparileri yetitirmek için ama yetitiremezdik i younluundan. 5 yl önce yine uan ki durumdan çok çok iyiydi. Son yllarda doalgaz ile birlikte bütün sobaclk meslei de tarih oldu, öldü diyebiliriz dedi.

KAçAK ELEKTRK LERMZ AKSATTI

Dededen kalma meslei devam ettirmeye çaltklarn belirten Ramazan Mungan da Sobaclk meslei eskiye göre artk yok olma ile kar karya. Eskiden burada 50nin üzerinde esnaf vard. Bu esnaflar Müslüman ve gayrimüslim olarak anlyordu. Benim babam Müslümanlarn içerisinde ilk bu meslee balayand. uan 3 veya 5 tane sobac, kalayc ve tamirci kald diyebilirim. lerimiz eskiye göre bitik durumda. Kent merkezinde doalgazn gelmesiyle birlikte soba satlarn genelde krsal mahallelere yapyorduk. Fakat krsal mahallelerde kaçak elektrik kullanm ilerimizi aksatt, i yapamaz duruma geldik diye konutu.

Ana Sayfaya Git