Soyguncu dehşetine müebbet isteniyor

Diyarbakır'da soygun girişiminde kuyumcuyu öldüren sanıklara ağırlaştırılmış müebbet talebi

Haberler 23.04.2021 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda geçen yl soygun giriiminde bulunduklar kuyumcuda i yeri sahibini öldürdükleri gerekçesiyle tutuklanan 2 sank hakknda arlatrlm müebbet istemiyle dava açld.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca 22 Aralk 2020de merkez Balar ilçesindeki bir kuyumcuda yaanan soygun giriiminde i yeri sahibinin öldürülmesine ilikin tutuklanan M.E. (24) ve B.G. (18) hakknda hazrlanan iddianame 7. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, maktul Sinan Yoldan ölümünün, av tüfeinden kaynakl yaralanmaya bal olarak iç ve d kanama sonucu gerçekletii, yakn mesafeden ate edildiinin tespit edildii bildirildi.

ddianamede ifadesine yer verilen tutuklu sank M.E, olaydan 15 gün önce arkada B.G. ile kuyumcunun önünden geçerken soyguna müsait bir i yeri olduu konusunda konutuklarn belirtti.

Maddi olarak sknt yaadklar için bu i yerini soyup bir eyler elde etmek istediklerini, kuyumcuyu soymak için plan yaptklarn anlatan M.E, ifadesinde unlar kaydetti:

B.Gye Bende pompal tüfek ve tabanca var. Pompaly ben kullanrm, tabancay sen kullanrsn. Soygun yapp oradan alacaklarmz paylarz. Ben de kar maskesi, eldiven, çanta ve silah olacak. Silahla içeriye girdikten sonra sen çantayla malzemeleri alrsn. dedim. Olaydan 3-4 gün önce de 2 kez sabah ve öle saatlerinde keif amaçl i yerini kontrol ettik. Ben önden girip içeride bulunanlar kontrol ettikten sonra B.G. altnlar çantaya koyacakt. Soygun yapacamz gün yine kuyumcu dükkann bir süre izledik. Dükkana girdikten sonra tezgahta bulunan kiiye geç kenara diye bardm. Elini silaha attn görünce korkutmak amacyla omuzuna sktm. Saçmalar dalnca gösüne isabet etti ve yere dütüünü gördüm. Tezgahn arkasna gidip altnlar almak istedim. Maktulün annesi gelerek elinde sopayla bana vurdu. Elimdeki silah bouma srasnda ald. Olay yerinden bir ey almadan kaçtk. Uzaklatktan sonra kar maskesi ve eldivenleri çöpe atarak, dikkat çekmemek için yürümeye baladk.

OLAYDAN SONRA FREL GÖRÜMÜLER

M.E, ayn gün akama doru söz konusu olaya ilikin çevreden bilgi almak amaçl Kaynartepe Mahallesine gittiini ancak herhangi bir bilgi alamadn belirtti.

Soygun giriiminin ardndan telefonda B.G. ile ifreli konutuklarn aktaran M.E, Telefonda ifreli konumalarmzda geçen motor olarak kastettiimiz silaht. Büyük motor dediimiz av tüfei, küçük motor ise tabancayd. Orijinal ve klktr derken ise deerli ve kymetli manasnda kullandm. çay içip çkacaktk derken soygun amaçl kuyumcuya girip altnlar alp, oyalanmadan hemen çkmakt. çarptmz çocuk derken de kuyumcuda yaraladm kiiydi. ifadelerini kulland.

Sank B.G. ise olay srasnda öldürülen kuyumcunun annesinin arkada M.Eye saldrdn görünce ate etmek isterken, tabancasnn tutukluluk yaptn ileri sürdü.

Kuyumcudan çktktan sonra M.Enin bu olayn kendi aralarnda kalacan söylediini ifade eden B.G, kimseye anlatmamas konusunda arkadann kendisini uyardn belirtti.

BANA SLAH DORULTARAK SUS DYE BAIRDI

ddianamede öldürülen kuyumcunun annesi Z.Ynin olay günü yaananlara ilikin u ifadeleri yer ald:

Olum kasada bulunan altnlar çkarp, vitrine brakyordu. Ben de mutfaa gidip çay hazrlyordum. Oluma yardmc olmak için mutfaktan çktm. Dükkann giri ksmnda yüzü maskeli ve elinde uzun bir silah olan kiinin kasa tarafna doru geldiini gördüm. Bana silah dorultarak sus diye bard. O panikle mutfak giriinde bulunan frça ile bu kiiyi uzaklatrmak istedim. Kasa tarafna geçtiimde olumun yerde olduunu gördüm. Olumun olaydan kendini korumak maksatl kendisini yere attn düündüm. Bu kiiden uzun namlulu silah almaya çaltm. Bouma esnasnda silah aldm için bu kii kaçt. Olum ise yerde kanlar içerisinde yatyordu.

Z.Y, ar yaralanan olunun kaldrld hastanede yaamn yitirdiini anlatarak, sanklardan ikayetçi olduunu belirtti.

ddianamenin sonuç bölümünde u deerlendirmede bulunuldu:

üpheliler, ayn eylem ve fikir birlii içerisinde kuyumcu dükkannda yama suçunu ilemek amacyla maktul Sinan Yoldaa yakn mesafeden pompal tüfekle bir el ate etmek suretiyle ölümüne sebebiyet vermilerdir. üpheli M.Enin maktulü vurduktan sonra tezgahn arkasna geçerek altnlar almaya çalmas, bu esnada kuyumcuya giren üpheli B.Gden çantay istemesi ve çantay uzatmas eklinde gelien olay örgüsünden de öldürme suçunun yama suçunun ilenmesini kolaylatrmak amacyla ilendiinin sabit olduu anlalmtr. üphelilerin silahla yüzlerine maske takarak kendilerini tannmayacak bir hale sokmak suretiyle cebir ve tehdit de kullanarak maktul ve mütekilere ait kuyumcu dükkannda bulunan altnlar almaya çaltklar ancak dükkandan herhangi bir eya alamadan çktklar tespit edilmitir.

STENEN CEZA

ddianamede, tutuklu sanklar M.E. ve B.G. hakknda kasten öldürmek ile nitelikli yama suçlarndan arlatrlm müebbet ile 10 yldan 15 yla kadar hapis cezas istendi.

OLAY

Diyarbakrn merkez Balar ilçesi Kaynartepe Mahallesi Nükhet Cokun Caddesindeki bir kuyumcuya 22 Aralk 2020de giren maskeli 2 zanl, soygun giriiminde bulunmu, i yeri sahibi Sinan Yolda (21) silahla vurarak olay yerinden kaçmt. Ar yaralanan Yolda, kaldrld hastanede hayatn kaybetmiti.

Kaçan üphelilerin yakalanmas için l Emniyet Müdürlüü Asayi ubesi ekiplerince yürütülen çalmalarda bölgedeki 112 i yeri kameras ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kaytlarna ait 260 saatlik görüntü incelenmi, B.G. (18) ve M.E. (24) gözaltna alnarak, tutuklanmt.

Ana Sayfaya Git