Sözleşme kabul edilemez!

Dicle Üniversitesi Adalet MYO Müdürü Dr. Ergün: "İstanbul Sözleşmesi'nde dinin şiddet aracı gösterilmesi kabul edilemez"

Haberler 30.11.2020 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

D.Ü Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Ana Bilim Dal Öretim Üyesi ve DÜ Adalet MYO Müdürü Dr. Ömer Ergün, stanbul Sözlemesiyle ilgili açklamalarda bulundu. stanbul Sözlemesinin Avrupa Konseyine üye devletler tarafndan hazrlandn ve bir ksm tarafndan kabul edildiini aktaran Dr. Ergün, sözlemenin 2011de hazrlandn ifade etti. Dr. Ergün, Türkiyenin sözlemenin 2002 ylnda hazrlanmaya balanmasyla sürece dahil olduunu dile getirdi.

DNN DDET ARACI GÖSTERLMES KABUL EDLEMEZ

Sözlemenin belirli maddelerinde kabul edemez bulduklar baz cümlelerin olduuna dikkat çeken Dr. Ergün, Sözlemede özellikle 5 veya 6 yerde geçen kalp bir cümle var ve bu kalp cümlede, Din, töre, örf ve adetler ve sözde namus iddetin kaynan oluturmamas lazm ibaresi yer alyor. Bunun anlam sanki din kavram iddetin bir kaynaym gibi gösterilmeye çallm, bu da kabul edilmez bir durumdur. Tabii bunu Müslümanlk ve slamiyet açsndan da söylemiyor, dier dinler açsndan da kabul edilebilir bir cümle deildir. Din adamlar da din cümlesinin iddetin kayna olarak gösterilmesini hakl olarak kabul etmiyorlar. Din kavramnn böyle bir kalp içerisinde kullanlmamas lazm. Sözlemede kullanlan cümle ve kavramlar özensiz ve dikkatsiz bir ekilde kullanlmtr dedi.

ÖRF VE ADETLERN KÖKÜ KAZINACAKTIR FADELER Öç ALMAYI çARITIRIYOR

stanbul Sözlemesinde sözde namus kelimesinin de birçok yerde kullanldn vurgulayan Dr. Ergün, Namusa deer atfeden bir toplum var ve sözlemede sözde namus diyerek özellikle namus kavramnn deersizletirmesi durumu ortaya çkyor. stanbul Sözlemesinde iddete kaynak oluturan örf ve adetler ile gelenek ve göreneklerin kökü kaznacak deniliyor. imdi kökü kaznacaktr kelimesi kar taraftan bir öç alma gibi bir çarmda bulunulmaktadr. Hukukta ve kanun ile sözleme hazrlanrken kullanlmayan bir cümledir. Bu hukuk açsndan da kullanlmayan bir kavramdr. Sonuç itibaryla bu sözleme kadna yönelik haklarn uluslararas bir ortamda kabul edilmesi anlamnda deerlidir fakat içerisinde bahsettiim özensiz olarak kullanlan baz kavramlar ve terimler sözlemeyi kabul edilmez hale getirmi durumdadr diye konutu.

Ana Sayfaya Git