Staj imkanı

"Staj Seferberliği" ile 50 bini aşkın öğrenciye staj imkanı tanınacak

Haberler 19.02.2021 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl nsan Kaynaklar Ofisi Bakanl koordinasyonunda yürütülen Staj Seferbirlii programyla 50 bini akn örenciye staj imkan salanmas hedefleniyor.

Alnan bilgiye göre, kamu kurumlar ve özel sektörden gönüllü iverenlerin Senin için Seferbiriz temas altnda birletii, üniversite örencilerine yönelik Staj Seferbirlii program için bavurular 22 ubat 2021de balayacak.

2021 Yl Cumhurbakanl Yllk Program stihdam ve çalma Hayat bal altnda yer alan ve Cumhurbakanl nsan Kaynaklar Ofisi Bakanlnn sorumlu olduu Staj Seferbirliinin uygulama birlii salanarak yaygnlatrlmas kapsamnda, Türkiyenin büyümesi, güçlenmesi, bölgesel ve küresel liderlii yolunda kilit rol oynayan gençlerin kariyer olanaklarna eriiminde effaf, izlenebilir ve yenilikçi yöntemler kullanlarak frsat eitliinin desteklenmesi hedefleniyor.

OECDnin Gençler, Güven ve Nesiller aras Adalet çin Yönetiim: Tüm Nesillere Uygun Mu? balkl 2020 raporunda, gençlerin kamu kurumlarna olan güvenini arttrma, aralarndaki ilikiyi güçlendirme ve genç yetenekleri kamuya çekme alannda örnek uygulama olarak gösterilen Staj Seferbirlii programyla üniversite örencilerine mezun olmadan önce i deneyimi kazanma frsat salanm olacak. Bu frsat, kamu kurumlar, özel sektör kurulular, yeni giriimler ve KOBlerce desteklenecek. Bu sayede gençlere, özel sektörün yan sra kamu kurum, kurulularn da yakndan tanma imkan sunulacak ve ekonominin bel kemii KOB ve yeni giriimlerin genç yeteneklere ulamasnn önü açlacak.

ÖRENCLERE STAJ TEKLF SUNULACAK

Corafya veya üniversite fark gözetmeksizin, 81 ilde tüm üniversitelerden örencilere frsat eitlii salayan Staj Seferbirlii programnda, kamu kurumlar ve özel sektör kurulular, adaylarn kiisel bilgilerini görmeden akademik, sosyal ve sportif baarlarndan oluan yetkinlik puanlarn baz alarak, liyakat esasl ve effaf bir yöntemle staj teklifi sunacak.

Staj tekliflerini deerlendiren adaylar, aldklar teklifler dorultusunda istedikleri kurumda veya kuruluta, karlkl belirleyecekleri tarih aralnda yl sonuna kadar staj yapabilecek. Ayrca örenciler sistemde söz konusu üç balktaki Yetkinlik Puanlar ve kendi bölümlerinin Türkiye Geneli Ortalama Yetkinlik Puanlarn görebilecek. Bu ekilde, gençlere, ayn bölümde okuduklar dier örencilere kyasla durumlar ve geliime açk noktalar konusunda halen örenciyken geri bildirim salanacak.

Staj Seferbirlii program ve deerleme aamalaryla staj süreçlerinde önemli paradigma deiimlerine gidildi. Bu programla birlikte,q örencilerin staj arayan veya kurumlar tarafndan seçilmeyi bekleyen bireyler olmaktan ziyade, staj yapaca kurumu seçen yetenekler haline gelmesi saland.

Üniversite örencilerinin istihdam için büyük önem arz eden stajn kapsam, kamu ve özel sektörde yaygnlatrlarak sadece teknik fakültelerde örenim gören veya bilinen üniversitelerde okuyan örencilere tannan bir frsat olmaktan çkarlarak, tüm bölümleri ve üniversiteleri kapsayacak ekilde geniletildi.

Staj Seferbirlii kapsamna getirilen bir dier yenilik ise bu yl programa ön lisans örencilerinin de dahil edilmesi oldu. Böylece frsat eitlii çerçevesinde lisans örencileri kadar ön lisans örencilerinin de kariyer geliimlerinin desteklenmesi hedeflendi.

Senin için Seferbiriz temasyla yürütülen program kapsamnda bu yl 50 binin üzerinde gence staj imkan salanmas ve kariyer yolculuklarnn desteklenmesi öngörüldü.

Bu arada, örencilerin yasal haklar Mesleki Eitim Kanunu gereince gözetilerek sigortalar üniversitelerince yaplacak, staj ücretleri ise ilgili kurumlar tarafndan ödenecek. Tüm bu süreçler, sistem üzerinden takip edilecek.

Staj programna kayt yaptrmak isteyen üniversite örencileri duyurular Cumhurbakanl nsan Kaynaklar Ofisi ve Staj Seferbirlii program resmi Twitter, LinkedIn, Instagram ve Facebook hesaplar (@tccbiko ve @stjseferbirligi) ve resmi websitesi cbiko.gov.tr adresinden takip edebilecek.

Öte yandan programn pilot uygulamasnda, geçen yl, 168 kamu kurumu ve 362 özel sektör kuruluu olmak üzere toplam 530 iveren yer ald. verenlerin salad staj imkanndan, 189 farkl üniversitenin 251 farkl bölümden toplam 6 bin 481 örenci faydaland. Bu örenciler Türkiyenin 7 bölgesinden ve 81 ilinden katlm gösterdi.

Ana Sayfaya Git