Stk'lardan destek geldi

STK temsilcilerinden Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Coşkun’a destek

Haberler 19.03.2021 - 01:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrdaki baz sivil toplum kuruluu temsilcileri ile ilgili kurumlar, Zerzevan Kalesi Kaz Bakan Doç. Dr. Aytaç Cokuna destek açklamasnda bulundu.

Son yllarda özellikle Zerzevan Kalesine olan youn ilgi ve yaanan gelimeleri deerlendirmek üzere Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odasnda bir araya gelen sivil toplum örgütleri ve kurum temsilcileri tarafndan yaplan açklamada, her bir tann altndan tarih fkran, uygarlklara ait izlerin talara nak nak ilendii, surlar, köprüleri, ibadet yerleri, onlarca tarihi ve kültürel dokusuyla Diyarbakrn dünya kültür miras listesinde yer alan bir yerleke olduu belirtildi.

STKLAR SAHPLEND

Açklamada, Uygarlklarn anayurdu Yukar Mezopotamyann kadim kenti Diyarbakr bu deerleriyle bütün dünyann ilgi oda olmaya devam ediyor. 12 bin yllk bir geçmie sahip Körtik Tepe bu anlamda çok eski bir tarihe tanklk etmekte, kentin köklü geçmiine k tutmaktadr. Son yllarda yaplan çalmalar ve gün yüzüne çkarlan tarihi ve kültürel zenginliklerimizin turizme dönük tantm yerli ve yabanc turist saylarnda önemli artlar salamtr. Gerek turizm sektörünün gelimesi, gerekse de kültürel mirasmzn çeitlenerek artmasnda yaplan arkeolojik kazlarn büyük pay vardr. Söz konusu kazlarn en önemlilerinden biri Zerzevan Kalesi arkeolojik kazlar ile gün yüzüne çkarlan eserlerin oluturduu etkidir. Zerzevan Kalesi ayn zamanda Diyarbakr, Mardin ve anlurfay kapsayan Mezopotamyann Altn Üçgeni turizm destinasyonunun mihenk ta durumundadr. Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim olarak kullanlan ve üç bin yllk bir geçmie sahip olan Zerzevan Kalesi ve burada bulunan Mithras tapna son yllarda büyük ilgi görmektedir. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alnan ve Kalc Listeye alnmas için hazrlklarn yapld kalede 7 yldr devam eden çalmalarla birçok tarihi ve kültürel yapnn gün yüzüne çkarlmaktadr. Zerzevan Kalesi kaz ve restorasyon çalmalarn yürüten Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Bakan ve ayn zamanda kaz ekibinin bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun hocamza bu özverili çalmalarndan dolay teekkür ediyoruz. Büyük bir sabr ve itinayla yürüttüü çalmalar ile dünyann ilgisini bir kez daha Diyarbakra odaklandrd. Nihayetinde kentimizi ziyaret eden yerli ve yabanc turistlerin en çok ziyaret ettikleri yer Zerzevan Kalesi olmutur.

ZERZEVAN KALES KAZILARI

Her yl yüzbinlerce yerli ve yabanc turistin ziyaret ettii Zerzevan Kalesini 2019 ylnda 430 bin, 2020 ylnda pandemiye ramen 165 bin, 2021 ylnda ise 1 milyondan fazla turistin ziyaret etmesi beklenmektedir. Zerzevan Kalesi kaz ve restorasyon çalmalar aralksz devam etmekte, her geçen gün yeni bir deer kültürel miras hanemize eklenmekte, Diyarbakr ve bölge turizmine fazlasyla katklar sunmaktadr. Bizler bu kentin sivil toplum örgütleri, kültür, turizm hizmeti sunan kurumlar ve sektör temsilcileri olarak Doç. Dr. Aytaç Cokun hocamza kentimize ve turizmimize katm olduklar hizmetleri için teekkürlerimizi sunuyor, özverili çalmalarnda baarlar diliyoruz denildi.

Ana Sayfaya Git