Su kuyusu ve künkler bulundu

Restorasyon çalışmalarında tarihi yapıda su kuyusu ve künkler ortaya çıktı.

Haberler 11.12.2021 - 01:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-ehzadeler Konanda balatlan restorasyon çalmalarnda su kuyusu ve künkler ortaya çkt.

KIsa süre önce vefat eden Diyarbakrl ünlü air Sezai Karakoçun adnn verilecei ehzadeler Konanda çalmalar devam ediyor. Tarihi Sur ilçesindeki konakta müze denetiminde ve arkeolog gözetiminde yürütülen çevre düzenleme çalmalarnda su künkleri ve 3 ayr noktada su kuyusu ile yapya ait olduu düünülen duvar izleri ortaya çkarld. Konaa ait slak mekanlarn izleri ve banyo için su stma ocaklar rastlanlan kazda, özgün halini koruyan tuvalet ve ocak yapsnda bulgular da ortaya çkt.

TARH YAPIDA BULUNANLAR

ube Müdürü Mimar Sermed Azizolu, yapnn 1500lü ylarn sonunda yapldnn tahmin edilip, Osmanl dönemine denk gelen bir eser olduunu söyledi. Yapy eyhoullar aldktan sonra isminin ehzadeler Kona olarak kaldn belirten Azizolu, Biz, yapda yaklak bir aydr çalma balattk. Restorasyon, kaz ve temizlik çalmalarmz devam ediyor. Yap bittiinde yakn zamanda vefat eden Diyarbakrl ünlü yazar Sezai Karakoçun adyla bir tematik gençlik merkezi olarak ilevlendirilecek. Yap zaten mimari özellikleri Diyarbakr geleneksel sivil mimarisinden farkl bir konumda. çalmalar srasnda farkl izlerle karlaacamz bekliyorduk. Peyzaj için arka bahçede yaptmz kazlar neticesinde slak hacimlere ait olduunu düündüümüz izlere de rastladk. Künkler bulduk, temiz su akn saladn düünüyoruz. Tuvalet ve banyoya ait izler bulduk. Muhtemelen banyo yapmnda kullanlan sularn kazanlarnn ocaklarna da rastladk. ç ksmda tezgah olduunu düündüümüz baz izlere de rastladk dedi.

SU KUYUSU BULUNDU

çalmalarn yaklak 300 gün süreceini ifade eden Azizolu, Yaz aynn sonlarnda yapnn restorasyonu tamamlanp hizmete açlacak inallah. u anda ön tarafta da yaptmz kazlarda özgün döeme olduunu düündüümüz ve özgün yapnn d duvar izlerine de rastlamaya baladk. Onlar da aça çkaracaz. Süreç içerisinde nasl müdahale edeceimize ilikin kararlar verdikten sonra çalmalar kapsamnda onlarn da mutlaka onarm yaplacaktr eklinde konutu.

16nc yüzyla ait olduu deerlendirilen kalntlarn gerekli çalmalar sonrasnda sergilenecei kaydedildi.

Ana Sayfaya Git