Su sorunumuz çözülsün

Yaklaşık 20 sene önce mahallelerine şebeke çekilmesine rağmen yıllardır su verilmediğini kaydeden Ergani'ye bağlı Hendek Mahallesi (Hendekan) sakinleri, ihtiyaçlarını tedarik ettikleri sondaj suyunun sağlığa elverişsiz olduğunu iddia etti.

Haberler 02.07.2021 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Su ve Kanalizasyon daresi tarafndan yllar önce mahalleye su ebeke hatt döenmi, depo yaplm ve sondajlar hazrlanm. Mahalle sakinlerinin iddialarna göre hazrlanan ebekeden su verilmedii için hat borular ilevini yitirerek çürümeye yüz tutmu. Mahalleli, yeni bir ebekenin döenerek artlm su hizmetinden faydalanmak istediklerini belirtiyor.

Su sorunlarnn yaklak 20 yl öncesine dayandn ileri süren mahalle sakinlerinden Mecit Turul, ebeke olmasna ramen suyumuz yok, braklmyor. Braklsa da tüm tesisat çürümü durumda. 20 sene önce çekilen su tesisat yer altnda çürümeye mahkm edilmi. Mahallemizde 2 cami var. Camilerde abdest alnacak su, yaklak 250 hanelik mahallede tek bir çememiz dahi yok. Yeni bir ebekenin çekilmesini istiyoruz. ifadelerini kulland.

Kendi imkanlarmzla açtmz sondaj kuyularndaki su kireçli ve kokuyor

Bu sene oluan kuraklktan dolay halkn kendi imkanlaryla açt sondajlarda da suyun tükendiine dikkati çeken Turul, Yaptklar masraflar heba oldu. Salgna kar temizlie önem verilmesi söyleniyor ama bu imkanlarla gerekli hijyeni salayamyoruz. Gerek muhtar gerekse mahalle sakinleri DSKye ve dier yetkili mercilere dilekçe vermi. Artk bu sorunun çözülmesini istiyoruz. dedi.

u ana kadar kanser vakasndan yaklak 40 kiinin öldüünü ve vakalarn sudan kaynaklandn düündüklerini dile getiren Turul, Kendi imkanlarmzla açtmz sondaj kuyularndaki su kireçli ve kokuyor. Mahallemizde, çevre mahallelerden gelen örencilerin de eitim ald ortaokul var. Bu çocuklarmzn okulda içtii su konusunda salklarndan endie duyuyoruz. eklinde konutu.

20 yldr suya hasret kalan mahalle sakinleri yetkililere seslendi: Su sorunumuz çözülsün

Mehmet Baykara

Cami avlusunda abdest alacak suyumuz yok

Cami ve çevresinde yaanan skntlar aktaran Mehmet Baykara, Cami avlusunda abdest almak için çemeler yaplm fakat sular akmadndan abdest alamyoruz. Mahallemizden biri geçtiinde yol üstünde camiye gelip abdest almak istese su bulamayacak. Yetkili mercilerden mahallemizin su sorununu gidermelerini istiyoruz. diye belirtti.

Baykara, Kendileri eer yapamyorsa ihale yoluyla halletsinler veya mahallenin arkasndaki sondajdan su çkarsnlar. Biz de idareten skntmz giderilene kadar evimize tankerlerle su tarz. Görüldüü üzere su yok ve her tarafmz pislik içinde, musluklarmzdan bir damla su akmyor. Devletten su istiyoruz, baka da bir ey istemiyoruz. ifadelerini kulland.

20 yldr suya hasret kalan mahalle sakinleri yetkililere seslendi: Su sorunumuz çözülsün

Emine Turul

Elbiselerimizin hepsi kir içinde, çamarlarmz ykayamyoruz

lerlemi yayla susuzluktan dolay yaad skntlar aktaran Emine Turul, Suyumuz yok, yamz da ilerlemi, susuz da olmuyor. Perian bir haldeyiz. Ne yapacamz bilmiyoruz. Yallktan dolay kuyudan su getiremiyorum. Elbiselerimiz hepsi kir içinde, çamarlarmz ykayamyoruz. Ektiimiz aaçlarmzn hepsi kurudu. eklinde konutu.

Turul, Hayvanlarmza yem verdiimizde elbiselerimiz kirleniyor, namaz klamyoruz. Elbiselerimizden tezek kokusu geliyor. Ykamazsan olmaz, ykamak için de su gerekiyor. Misafirim geldiinde bulak ve yemek ilerinden dolay ne yapacam aryorum. Su olmaynca çok zor oluyor. dedi.

Bidonlarla kirli kuyulardan evimize su tamak zorunda kalyoruz

u ana kadar vurduklar 3 sondajn da kuruduuna dikkati çeken Turul, Mecburen bidonlarla kirli kuyulardan evimize su tamak zorunda kalyoruz. Su kirli olduundan hayvanlar dahi içmiyor. Daha geçenlerde hayvanlarmzdan birini kesmek zorunda kaldk, telef olmaktan zor kurtardk. çocuklar ise perian bir halde. Balarn ykayacak bir kap su yok. Ben tek deil, bütün mahalle madur durumdadr. ifadelerini kulland.

Yaklak 20 yldr su sorunu yaadklarn belirten Cuma Özçetin, hayvanlarn susuzluktan perian olduunu, yetkililerin bir an önce duruma müdahale etmesi gerektiini söyledi.

Mahallelerinin durumunun çok vahim seviyeye ulatna vurgu yapan Süleyman Bozkaplan, Suyumuz yok ve mahallemizin de nüfusu kalabalktr. Ayrca hayvanlarmz da çoktur. 6-7 aydan beridir mahallede su yok. Zaten mahallemizde 300 metrelik sondaj hazrdr. Fakat 4 yldr bu sondajn suyu kapal ve bütün mahalle olarak susuz kalmz. Temizlik deseniz her taraf berbat bir hale gelmi durumda. Allah korusun bundan dolay ilerde hastalk da çkabilir. Temizlik suyla oluyor. Su olmazsa hayat yaanmaz. Evlerimize ebeke suyu çekilsin. Gerek Vali gerekse Kaymakammz olsun devreye girip su skntmz gidersinler. Bu konuda üzerimize ne düüyorsa yapmaya hazrz. dedi.

20 yldr suya hasret kalan mahalle sakinleri yetkililere seslendi: Su sorunumuz çözülsün

Mehmet Salih Bozkaplan

çocuklarmz kir-pas içinde okula gönderiyor, el-yüzünüzü okulda ykayn diyoruz

Mahallede sadece l Mili Eitim Müdürlüü tarafndan örenciler için okulda vurulan sondajda su olduunu söyleyen Mehmet Salih Bozkaplan, Okul dnda mahallede hiçbir hanede su yok ve 20 yla yakn süredir ebeke suyu sknts var. Abartsz bir ekilde çocuklarmz kir-pas içinde okula gönderiyor, el-yüzünüzü okulda ykayn diyoruz. Öyle maduruz ki 21inci yüzyldayz ve gerçekten de su sknts çekiyoruz. eklinde konutu.

Okulda suyun aktn fakat kireçli olduunu belirten Mehmet Akaaç, Yani içilebilir bir durumda deil. Köyün 20 yldr sondaj var ama bozuk. Yetkili mercilerden ilgilenen yok. 300 hanelik mahallemizin su ihtiyac karlanmyor. diye kaydetti.

Akaaç, çocuklarmz okulun kireçli suyundan içmesinden endieliyiz. Okula giden 2 kzm var. Sudan dolay herhangi bir hastalk çkarsa bunun sorumlusu devlettir. Bakada bir ey demiyorum. Suyumuzun içilecek bir yan yok. çay demlediimizde bulanklayor, içilmiyor. Bundan dolay halkmz hastalanyor. Tek çaremiz ebeke suyunun bir an önce onarlmasdr. diye belirtti.

Plmz prtmz toplayp mahallemizi terk edecek duruma gelmiiz

Mahallenin su ebekesinin gelmesi için trafo, su deposu ve sondajn hazr olmasna ramen 20 yldr su sknts yaadklarn söyleyen Abbas Yücel, u ifadeleri kulland:

ebeke için yaplan alt yap tamamen bozulmu. Yazktr günahtr. Bizde insanz, bizler de bu vatana ve millete askerlik yaptk. Niye bu sudan mahrum braklyoruz? Allah için sesimizi duyun. 200 hanelik mahallemiz bin nüfusa sahiptir. 2 bin hayvan barndryor. Perian bir haldeyiz, plmz prtmz toplayp mahallemizi terk edecek duruma gelmiiz. Bu ekilde idare edemiyoruz. Hiçbir kurum skntmz gidermiyor. Devlet köylü milletin efendisidir diyor. Hani nerede efendilik? Öyle bir hale gelmiiz ki ne elbisemizi ne de kendimizi ykayamyoruz, bitleneceiz.

Ei ehir dnda, olu ise askerde olduu için yaad skntlar dile getiren Medine Akaaç, Kuyudan su çekmek için yardm edecek kimsem yok. Sondaj vuracak imknmz da yok. Sondajn maliyeti 30 bin lira. Hayvanlarmz susuzluktan telef olacak. Bizler suyu köyün dndaki kuyudan kovalarla srtmzda tayoruz. Yazk günah deil mi? Bu zamanda kovalarla su mu tanr? Suyumuz yok ve ne yapacamz da bilmiyoruz. dedi.

Akaaç, Suyumuz da içilmiyor. 5 çocuum var çamarlarn ykayamyorum. Avlularna sondaj kuyusu olan komularmzdan su alyorum, bazen o da yetersiz kalyor, yetmiyor. ebeke suyumuz tertemizdi. Tek isteimiz ebeke suyumuzun braklmasdr. ifadelerini kulland.

Sondaj arza yaptndan beri banyoda, tuvalette, bulak ykayacak su yok

Son 3 ay içerisinde sondajlarnn 3 defa bozulduunu ve her seferinde 2er bin lira masraf yaptklarna deinen Aye Turul, Elerimiz evde olmadndan bir kadn olarak yalnz bamza ilgileniyoruz. Burada 3 eviz ve bu evlerin içme suyunu temizlik ihtiyacn buradan karlamaya çalyoruz. Ayrca bu evlerin besledii hayvanlar var. Su; hayvanlara m, ba-bahçelere mi yoksa ev ihtiyacna m yetecek? ebeke suyu olsa evimizin ihtiyaçlarn görür, hayvanlarmz sularz. Sondaj suyuyla da sadece ba-bahçelerimizi sularz. Nitekim bu suyumuz da kokuyor. Elerimiz evde olsayd tepeden temiz su tayabilirdik ama biz kadnlar tek bamza onu yapamyoruz. Hayvanlara verilen suyun durumu dahi içler acs. O hayvanlara yazk deil mi? dedi.

ki gündür sondajlarnn yine arza verdiini kaydeden Turul, imdi bir kadn olarak 117 metre derinlikteki sondaj nasl çekeceim. Sondaj arza yaptndan beri banyoda, tuvalette, bulak ykayacak su yok! Sabah kovalarla evime su tayordum. Bunun sorumlusu kim? Benim 3, 2 eltimin 4er çocuu var. Hepsi de küçük ve sabahtan akama kadar toz-topran içinde oynuyorlar. Akam olduunda hangi suyla banyo yapacaklar? diyerek sitemini dile getirdi.

DSK: Abonelik ilemlerinin tamamlamas durumunda yeni ebeke çalmas balatlacaktr

Konuya ilikin Diyarbakr Su ve Kanalizasyon daresi tarafndan yaplan açklamada, u ana kadar taleplerine yönelik kuruma herhangi bir müracaatn olmad belirtilerek Ergani ilçesine bal Hendek Mahallesi 198 hane, 573 nüfusa sahiptir ve burada kurumuza kaytl tek bir abone bulunmamaktadr. Bu mahallede sondajmz, 100 metreküp hacmine sahip depomuz ve kanalizasyon ebekemiz bulunmaktadr. çme suyuyla ilgili söz konusu ebeke hatt, DSK çalmalarndan önce yaplan kanalizasyon döemesi zamannda tahrip edilmitir. Mahallenin abonelik ilemlerini tamamlamas durumunda yeni bir ebekenin döenmesine yönelik proje çalmalar balatlacaktr. ifadelerine yer verildi.

Ana Sayfaya Git