Suçlu Çocuk Yok, Suça İtilen Var!

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Eğitim Dairesi Başkanı Çelebi Yılmaz: "Ülkemizdeki çocuk adaleti sisteminin verimliliğini, etkililiğini artırmayı, 'suç' ile adı yan yana gelmiş çocukların topluma yeniden kazandırılmasını ve 'çocuğun yüksek yararı' ilkesini uygulamak istiyoruz"

Haberler 19.09.2018 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanl Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüü Eitim Dairesi Bakan çelebi Ylmaz, Ülkemizdeki çocuk adaleti sisteminin verimliliini, etkililiini artrmay, suç ile ad yan yana gelmi çocuklarn topluma yeniden kazandrlmasn ve çocuun yüksek yarar ilkesini uygulamak istiyoruz. dedi.

Avrupa Birlii, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve UNICEFin e finansman ve teknik destei ile Adalet Bakanl Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüü Denetimli Serbestlik Daire Bakanl ile yürütülen Türkiyede Denetimli Serbestlik Hizmetlerinde çocuklar çin Etkili Bir Risk ve htiyaç Deerlendirme Sistemi Gelitirilmesi Projesinin (DENGE) tantm semineri Diyarbakrda 14 ilden temsilcilerin katlmyla bir otelde gerçekleti.

Ylmaz, toplantnn açlnda yapt konumada, suçlularn rehabilite edilmesi, tekrar suç ilemelerinin önlenmesi, toplumun korunmas amacna hizmet etmesi bakmndan denetimli serbestlik sisteminin, ceza ve infaz sisteminin vazgeçilmez bir parças olduunu söyledi.

- çocuklarn daha çok korunmas gerekmektedir

Ceza adalet sistemi içinde denetimli serbestlik sistemi ile 13 yldr pek çok baarl çalmaya imza atlarak youn bir dönemden geçildiini ifade eden Ylmaz, bu kapsamda yükümlülerin cezalarnn toplum içinde infaz edilmesinde, denetim ve takiplerinin yaplmasnda, eitim ve iyiletirme çalmalar ile yükümlülerin toplumsal uyum becerilerinin güçlendirilmesine katk salanmasnda çok önemli görevler yerine getirildiini vurgulad.

Dönem itibaryla her türlü riske ve etkiye açk bulunan çocuklarn, yetikinlerden ayr olarak deerlendirilmesi ve daha çok korunmas gerekmektedir ifadesini kullanan Ylmaz, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu nedenle Genel Müdürlüümüz, suça sürüklenmi çocuklara özel önem vermekte, onlara her yönden hassasiyetle yaklamaya özen göstermektedir. Gerek merkez tekilatta gerekse tara tekilatnda, suça sürüklenmi çocuklara yönelik infaz ve iyiletirme faaliyetlerinin belirlenen amaç ve hedeflerine ulaabilmesi için bugün aramzda temsilcileri olarak sizlerin de bulunduu ilgili tüm kurum ve sivil toplum kurulularyla ibirlii içinde çallmakta; protokoller ve projeler aracyla da sistemi güçlendirme bakmndan gerekli çalmalar sürdürülmekte ve örnek uygulamalara imza atlmaktadr.

Ylmaz, UNICEFin teknik destei ile yürütülen Denetimli Serbestlik Gençlik Programn önemsediklerini dile getirdi.

Ylmaz, program ile denetimli serbestlik altndaki çocuklar için daha etkili, önleyici ve rehabilite edici bir müdahale sistemini oluturmay, çocuk denetimli serbestlik hizmetlerinde kullanlacak risk ve ihtiyaç deerlendirme araçlar oluturulmasn amaçladklarn belirtti. Ylmaz, Ülkemizdeki çocuk adaleti sisteminin verimliliini, etkililiini artrmay, suç ile ad yan yana gelmi çocuklarn topluma yeniden kazandrlmasn ve çocuun yüksek yarar ilkesini uygulamak istiyoruz. diye konutu.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Güre de proje kapsamnda çocuklara yönelik gerçekletirilecek görümelerin ve uygulamann ceza kanunundaki çalmalar ile denetimli serbestlik faaliyetleri için hayrlara vesile olmasn diledi.

Toplantya Vali Yardmcs Ahmet Naci Helvac, Diyarbakr Baro Bakan Ahmet Özmen, Mu, Diyarbakr, Tunceli, Mardin, Idr, Van, Siirt, rnak, Hakkari, Batman, Elaz, Bingöl, Erzurum ve Bitlisten hakim ve savclar ile kamu kurum ve kurulularn temsilcileri katld.

Ana Sayfaya Git