Sur, bereket yağdıracak

UNESCO tarafından 2015 yılında dünya kültür mirası olarak tescillenen Diyarbakır Surları'nın restore edilerek eski ihtişamına kavuşması için 500 günlük takvim işliyor

Haberler 28.09.2020 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya Kültür Miras olan Diyarbakr Surlar, balatlan restorasyon çalmas kapsamnda ilevlendirilerek turizme kazandrlacak.

Merkez Sur ilçesinde bulunan, UNESCO tarafndan 2015 ylnda dünya kültür miras olarak tescillenen Diyarbakr Surlarnn restorasyonu için geçen ay balatlan çalmalar hummal ekilde sürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanl ve dönemin Kalknma Bakanlnca salanan ödeneklerle 2019da hazrlanan burçlarn rölöve, restitüsyon ve restorasyon, statik proje ve raporlarnn Bilim Komisyonu ve Koruma Kurulunca onaylanmasnn ardndan balatlan çalmalarda 42 d kale burcu, 19 iç kale burcu olmak üzere 61 burcun röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazrlanarak Koruma Bölge Kurulundan onay alnd.

37 BURç çN DE RESTORASYON PROJELER HAZIRLANDI.

Diyarbakr Büyükehir Belediyesince yaplan ihaleyle ilk etapta en görkemli, en nitelikli antsal, büyük burçlar olan ve üzerinde kitabe, hayvan motifleri, kesme ta silmesi bulunan Ben-u Sen, Yedikarde, Selçuklu ve Nur burçlarnn restorasyonuna 10 Austosta baland.

Surlarn etrafndaki 41 kaçak yapnn ykm geçen hafta tamamlanrken, çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurumun kenti ziyaretinde dier kaçak yaplarn da vatanda madur edilmeksizin mülkiyetin deerine göre kamulatrma yaplmas için 5 milyon liralk hibeyi TOKnin Büyükehir Belediyesine vereceini açklamas ile çalmalar hz kazand.

Surlarn restore edilerek eski ihtiamna kavumas için 500 günlük takvim ilerken, yürütülen tüm çalmalar, Kültür ve Turizm Bakanlnn oluturduu Bilim Komisyonu ve alannda uzman kiilerden oluan danma kurulu tarafndan titizlikle kontrol ediliyor.

Burçlarn fonksiyonlandrlarak korunmas için surlarn etrafnda ve içinde festivaller, spor organizasyonlar ve kültürel etkinlikler düzenlenerek, bu görkemli dünya mirasnn yerli ve yabanc ziyaretçiler ile turizme hizmet etmesi hedefleniyor.

101 BURCUN TAMAMINI ELDEN GEçREREK, DÜNYA MRAS LSTESNE YAKIIR HALE GETRECEZ

Diyarbakr Valisi Münir Karalolu, Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçelerinin, Türkiyede UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan 18 eserden biri olduunu söyledi.

Surlarn temizlii, restorasyonu ve çevresinin kaçak yaplardan temizlenmesi çalmalarn e zamanl olarak yürüttüklerini belirten Karalolu, 10 Austosta balatlan restorasyon çalmalarnn hummal ekilde sürdüünü ifade etti.

Karalolu, çkalede bulunan burçlar ve surlarn restorasyonu için ekim aynda ihale yapacaklarn dile getirerek, bu restorasyonla çkaledeki tüm surlar ve burçlar için ihalenin tamamlam olacan aktard.

Surlarn etrafndaki 41 kaçak yapnn geçen hafta ykldn, dier kaçak yaplarn da kamulatrlarak yklmas için çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurumun 5 milyon liralk kaynak aktarma sözü verdiini hatrlatan Karalolu, Ben-u Sen Mahallesinde yktmz alann devamndaki kaçak yaplarla ilgili de kamulatrma çalmalarmza devam edeceiz. Böylelikle Diyarbakrn 5 bin 200 metre uzunluundaki, iç kale ve d kaledeki 101 burcun tamamn elden geçirerek, etraf temizlenmi, yürüyü yollar, yeil alanlaryla gerçekten Dünya Miras Listesine yakr hale getireceiz. Bu deerli kültür varln gelecek kuaklara aktarm olacaz. diye konutu.

DYARBAKIRDA YEN BR HKAYE YAZMAMIZ LAZIM

Diyarbakrn Anadolu corafyasnda en önemli ve kadim ehirlerden biri olduuna iaret eden Karalolu, kentin çok sayda tarihi ve kültürel varl barndrdn kaydetti.

El birliiyle öncelikle siz deerli basn mensuplarmzn desteiyle Diyarbakrda yeni bir hikaye yazmamz lazm. Diyarbakr bu yeni hikayeyi hak ediyor. diyen Karalolu, yalnzca Diyarbakrn deil, bölge turizmini hareketlendirmek için Kültür Bakanl, Türkiye Tantm Ajans, sektör temsilcileri ve sivil toplum kurulularyla Mezopotamya Kültür Rotas üzerinde çaltklarn bildirdi.

HUZUR ORTAMI TURZM HAREKETLENDRMEK çN BZE BÜYÜK BR FIRSAT VERYOR

Karalolu, Diyarbakrda yapacaklar büyük bir tantm toplantsyla bu çalmay Türkiye gündemine de tamak istediklerini dile getirerek, Artk bölgedeki huzur ortam bölgenin turizmini hareketlendirmek için bize büyük bir frsat veriyor. Diyarbakr, Mardin, anlurfa i birlii yaparak, bir sinerji oluturarak, bölgenin turizmini, turizmden bölge halknn gelirini artracak, ekonomiyi tabana yayacak bir çalma yürüteceiz. dedi.

Ana Sayfaya Git