Sur; evlerimizi gaspediyorlar

PKK'nın çukur terörü sonucu evleri kullanılamaz hale gelen Sur sakinleri, aradan geçen 5 yıla rağmen evlerine kavuşamazken, bu kez de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından çifte mağduriyete uğratıldıklarını iddia etti.

Haberler 10.05.2020 - 23:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde 2015 ylnda yaanan Hendek çatmalar ve uygulanan sokaa çkma yasaklar nedeniyle zarar gören ve evleri yklan mülk sahipleri çevre ve ehircilik l Müdürlüü önünde eylem düzenleyerek, kendilerine verilen sözlerin tutulmasn istedi.

Merkez Sur ilçesinde, 2015de yaanan çatmalar sonucu evleri kullanlamaz hale gelen yaklak bin 200 Surlu aile, aradan geçen 5 yla ramen evlerine kavuamadklarn ve çevre ve ehircilik l Müdürlüü tarafndan da madur edildiklerini iddia etti. Yüzlerce Sur maduru aile, seslerini Cumhurbakanlna ulatrabilmek için, çevre ve ehircilik l Müdürlüü önüne gelerek kendilerine yöneltilen tekliflere tepki gösterdi. Polis eyleme izin vermedi.

YAANAN MADURYETLER

Sur madurlarndan Cemal Ylmaz Mahallesi muhtar Koçero Topdemir, yaad mahalle de dahil 6 mahallede hala yasak uygulandn söyledi. Her gün Diyarbakr burçlarna çkarak mahallesini izleyen Topdemir, Evim biraz zarar gördü ama yklmad. Evim hem tescilli hem de tarihi bir yap. Ne bizim onarmamza izin veriliyor ne de kendileri yapyor. Aradan 5 yl geçti ama u ana kadar yalnzca 500 konut ina edildi. Bu nedenle halk madur durumda, kirada ve perian halde dedi.

YAPILAN SÖZLEMELER

Evleri yklan madurlar TOK tarafndan yaplan konutlara yerletirilecekti. Proje kapsamnda mülk sahiplerine maddi tazminat, ayrca TOKnin baka bir bölgede yapt binalardan daire verme ve Surda inaat devam eden evlerden konut verme gibi seçenekler sunmutu. Sur sakinlerinin büyük bir çounluu Surda kalmak istediklerini belirterek, çevre ve ehircilik l Müdürlüü ile sözleme imzalad. Ancak Sur Madurlar Platformunun aktardna göre, hak sahipleri ile yaplan sözlemeler çevre ve ehirclik l Müdürlüü tarafndan hayata geçirilmedi.

CUMHURBAKANINA SESLENDLER

Cumhurbakan Erdoana sesini duyurmak isteyen Sur Madurlar Platformu Sözcüsü Mehmet Kaya, Cumhurbakanmza sesleniyorum. Ulucaminin önünde bize söz verdi. imdi ehircilik Bakanl Ankara size mal ve mülkünüzü vermiyor diyor. Buna innamyoruz. Ankara bizim mal ve mülkümüze ne yapacak? Ona buna peke çekiyorlar. Zenginlere satyolar. Külliye duy sesimizi. Biz de bu ülkenin vatandalaryz. Müfetti gönderin. çevre ehircilikte çalan müdür yardmcs bize baka yer vereceklerini, bizim mallarmz bakalarna vereceklerini söylüyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bizim tapularmz var, biz kendi mal ve mülkümüzü istiyoruz. Eer Türkiye Cumhuriyete kendi vatandann maln gasp ediyorsa buyursun etsin diye konutu.

Yasak ve çatmalar nedeniyle 5 yldr evini brakan madurlar için u ana kadar herhangi bir çözüm bulunamad. Balatlan çalmalar dorultusunda yklan evlerin yerinde yaplacak olan yeni konutlar, tapu sahiplerine imzalanan sözleme neticesinde verilecekti. Sur sakinlerinin iddialarna göre 2015 ylndan bu yana farkl gerekçeler ile ailelere yeniden dilekçeler imzalatlm ve süreç uzatlmt.

Mehmet Nezir adl madur da, Evimizi bizden alp zenginlere veriyorlar. Sur zenginlerine veriyorlar dedi. Erkan enol ise, Mülkümüzü bize versinler. ehircilik Bakanl malmz gaspediyor, zorla bizden alyor. Bize ya gelin imza atn ya da mülkünüzü vermiyoruz diyorlar. Böyle birey olabilir mi?

10 DLEKçE YAZDIK SES YOK

2015 ylndan bu yana yaadklar skntlar anlatan Sur madurlarndan Bilal Aslan, 20 gün önce kuruma yeniden dilekçe yazlmas için çarldklarn belirterek, çevre Ve ehircilik l Müdürlüüne geldiimizde yetkili kimseyi bulamadk. Orada bize söylenilen, uzak adreste kura yöntemi ile konut verileceiydi ve bizler de bunu kabul etmedik. çünkü sonuçta bu adreste bir yap yaplmsa neden bize verilmiyor? Zaten borçlandrarak verecekler, o da kabulümüzdür. Ama onu da yapmadlar. ifadelerini kulland.

Aslan, Alnan bu karardan Cumhurbakanmzn haberdar olabileceini düünmüyorum. çünkü kendileri kimseyi madur etmeyeceklerini söylemilerdi. Ama u anda Sur halknn elinde olan evlerini ellerinden almaya çalyorlar ve bizler de bunu kabul etmiyoruz. Tüm hukuki haklarmz kullanacaz. eklinde konutu.

TAPUDAK ARAZDEN DAHA KÜçÜK

Yeni yaplacak yaplarn tapuda belirtilen metrekareden daha küçük olduuna dikkat çeken madurlardan Mehmet Aydn, 2015te evimiz ykld. Toplamda arsam 150 metrekare iken yaam alan ise 237 metrekare idi. u anda devletin bize tahsis ettii 153 metrekare, arsa alan ise 143 metrekare üzerine bir sözleme imzalayp 214 bin lirann altna imza atm bulunmaktayz. ifadelerini kulland. Aradan yllar geçmesine ramen ailelerin madur durumda olduunu ve ayn zamanda kira yardm yaplmadna vurgu yapan Aydn, Sözleme imzalarsnz kira yardm yaplacak! denilmesine ramen halen kira yardm yaplmam ve söz konusu sözlemeler u anda iptal edilmi durumda. Bize verilecek olan evler nerede? Hangi amaçla kullanlacaksa biz kendimiz kullanmak istiyoruz. Kesinlikle malmz, mülkümüzü vermiyoruz. eklinde konutu.

KRA YARDIMI YAPILMIYOR?

Verilen vaatlerin yerini bulmadn söyleyen Hdr Atli, Bize ilk bata dükkan vereceklerini söylediler. Sonra telefonla aradlar, tekliflerinin iptal edildiini belirterek yeniden konumak üzere kuruma çardlar. 3-4 yldr zaten kira paras verdikleri yok. Bizleri madur ettiler. dedi. Sur madurlarndan Abdullah Fidan ise, 5 yldr evlerimizi ykmlar. Verdikleri kira desteini de kestiler. Surda ev vereceklerini söylediler ve u an evimi yapm, benden izinsiz bakalarna veremeye çalyorlar. Bizim malmz neden elimizden zorla almaya çalyorlar. Evimizi de tapumuzu da hiç kimseye vermiyoruz.ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git