Sur sakinlerinin kuralı ev isyanı!

Sur sakinleri, aradan geçen 5 yıla rağmen evlerine kavuşamazken, bu kez de kendilerine ait olan ev alanları kura ile belirlenmesine isyan etti.

Haberler 25.07.2020 - 01:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakr çevre ve ehircilik l Müdürlüü önünde toplanan Sur sakinleri, aradan 5 yl geçmesine ramen ortak bir mutabakata varamadklarn belirterek son olarak da daha önce evleri için anlamaya vardklar sözlemenin tek tarafl feshedildii iddiasnda bulundu.

Ev ve i yerleri için ayn yerde konut ve i yeri anlamas yaptklarn belirten Sur sakinleri, bu anlamay yetkililerin tek tarafl feshettiini söyleyerek bunun üzerine ev veya i yerleri için kura çekimine gidildiini ifade ettiler.

Cumhurbakanmz ve ilgili bakanlklarmz bizlere söz verdi

Sur olaylarndan sonra madur edildiklerini belirten Kasm enol, Bizler Sur madurlaryz. Surda evlerimiz ykld. Hepimiz bu konuda madur edildik. Bu konu ile ilgili Cumhurbakanmz ve ilgili bakanlklarmz, Sur olaylarndan sonra yaadmz maduriyetlerin giderilecei noktasnda bizlere sözler verdiler. Maduriyetimiz için bize uygun sözlemeleri kabul edeceimizi bildirdik. Fakat bundan vazgeçildi. Tek tarafl keyfe göre muamele ile kar karyayz. Umarz ki Cumhurbakanmz bata olmak üzere, ilgili bakanlklar da bu sktmz görür ve bizlere yardmc olurlar. dedi.

Evimizin olduu mahallenin yerine baka bir mahallede ev seçmemiz talep ediliyor

Sur olaylarndan sonra ev ve i yerleri olanlara ayn yerde konut veya i yerinin verileceini söyleyen enol, lk etapta belirtilen proje ile Sur olaylarndan sonra konut alanlar yerleri ve parselleri belirlendi ve biz ev sahiplerini bildirdiler. Konut yerlerine sahip ev sahipleri ile anlama yapld. Fakat daha sonra bu proje hangi akla hizmet ettiler belli deil ama iptal edildi. Daha önce konut olarak belirlenen alanlarn yerine i yerleri yaplaca bilgisi bizlere sunuldu. Bu projeyi kesinlikle kabul etmiyoruz. Ayrca bizlere sunulan bir baka sknt da udur. Bizlerin bulunduu Fatihpaa Mahallesinden deil de arada uzun bir mesafe olmasna ramen Alipaa Mahallesinde konut almamz teklif ediyorlar. Bu durum kesinlikle hukuki deildir. Bunu hiçbir ekilde kabul etmiyor ve pes etmiyoruz. çünkü bizim yardmcmz Allah ve Resulüdür. Onun kutsal kitab Kuran Kerimdir. ifadelerini kulland.

Bize haber verilmeden bugün evlerimiz için kura çekimi yaplyor

Kendilerine haber verilmeden ve rzalar alnmadan evleri için kura çekimi yaplacan belirten enol, Bize haber verilmeden ve bizim rzamz alnmadan bugün burada evlerimiz için kura çekimi yapacaklar. Biz bu kura çekimini tanmyoruz ve kabul etmiyoruz. çünkü bizim konut alanlarmz bellidir. Ada ve parsel numaralarmz tapuda bellidir. Hakkmz olan ne ise, onun verilmesini talep ediyoruz. eklinde konutu.

Surda yklan evlerimizden dolay yaklak 4-5 yldr sknt çekiyoruz

Surda yklan evinden dolay uzun süredir sknt çektiini belirten Cahit Ola ise, unlar söyledi:

Surda yklan evlerimizden dolay yaklak 4-5 yldr sknt çekiyoruz. Yklan evlerimize karlk yetkililer bizlere u teklifi yaptlar, Surda yklan evinin yerine yaplan evi mi istiyorsun? TOKde evine karlk yeni yaplan ev mi istiyorsun? Yklan evine karlk para m istiyorsun? Bizlere bu üç seçenei sundular. Bizlerde yetkililere yklan evimiz yerine konut veya i yerimiz ise, yerine i yeri istiyoruz eklinde cevap veriyoruz. Yllarca bu durumun mücadelesini veriyoruz.

26. 12. 2019 tarihinde çevre ve ehircilik ile yaptm anlama tek tarafl feshedildi

çevre ve ehircilik l Müdürlüü ile daha önce yapt anlamann tek tarafl feshedildiini söyleyen Ola, 26.12.2019 tarihinde çevre ehircilik l Müdürlüüne gelerek evim için bir sözleme yaptm. Yklan evimin yerine yaplan konut için benden 508 bin lira ücret talep ettiler. Evimi de 230 bine aldlar. Aradaki 278 bin liray 10 yl ödeme artyla taksitlendirip, borçlandrdlar. Ben de bu sözlemeye imza attm. Ancak geçen zaman sürecinde 04.05.2020 tarihinde tekrar telefonla arandm. Telefonda bana sözlemeler tek tarafl feshedildi denildi. Tek tarafl feshedilmenin nedeni sorduk ama hiç kimse bize cevap vermedi. Dün de aldmz bir habere göre, 10 kiiye yakn arkadalarmzn dnda hiç kimseye haber vermeden evlerimizi kura ile çekeceklerini söylediler. Bu duruma kesinlikle karyz. Böyle bir eyin olmasna itiraz ediyoruz. Bize ait olan yeri istiyoruz. Diyarbakr ilimizde hiç kimse bizi ciddiye almyor. eklinde konutu.

Bize ait olan bu yerler bizim rzamz olmadan bakasna satlyor

Kendilerine ait olan ev ve i yerlerini kimse vermeyeceklerini belirten Mehmet Kaya, Bize ait olan evlerimiz ve tanmaz mallarmz kimseye vermiyoruz. Ancak bize ait olan bu yerler bizim rzamz olmadan bakasna satlyor. Bu durumu kesinlikle kabul etmiyoruz. Bizi Sur olaylarndan sonra ilk etapta çardlar ve bize ait olan yerlerin size verileceini söylediler. Ancak bu yerine getirmedi. Bize gelen bir bilgi ile yerlerimize ait ihale yaplacakm. ayet ihale yaplsa dahi bize ait olan yerleri kesinlikle vermeyeceiz. Eer devletimiz aradan çkarsa rzamz olmad için olay ahsiyete dönüebilir. hale sonu buralar alan kiilerde buralarda rahat edemeyebilir. Onun için yaadmz maduriyetimizin ve skntmzn giderilmesini istiyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git