Sur'a butik otel inşası

Yeniden yaşamla buluşturulan Sur ilçesinde ziyaretçiler, butik otellerde ağırlanacak.

Haberler 19.06.2019 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, terörden temizlenen ve yeniden yaamla buluturulan Sur ilçesinde ziyaretçiler, butik otellerde arlanacak.

lçede, teröristlerin çukur kazp patlayc infilak ettirmesi sonucu harap olan Cevatpaa, Dabanolu, Fatihpaa, Hasrl, Sava ve Cemal Ylmaz mahallelerinin inas ve ihyasna yönelik çevre ve ehircilik Bakanlnca balatlan hummal çalmalar sürüyor.

Ykma urayan Sur ilçesinin 6 mahallesi, devlet eliyle yeniden ayaa kaldrlrken, konut ve i yerlerinin inas ile tarihi ve kültürel eserlerin restorasyonu hzla devam ediyor.

10 butik otel ina ediliyor

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesindeki Hevsel Bahçeleri ve Diyarbakr Surlarn, tarihi camileri, kiliseleri, çkale ve On Gözlü Köprü gibi tarihi ve kültürel mekanlar ziyaret eden, Sur ilçesinde adeta tarihe yolculua çkan yerli ve yabanc turistlerin konaklamas için, söz konusu 6 mahallenin de bulunduu 8 mahallede butik otel ina ediliyor.

Surun yüksekliini geçmeyecek ekilde 2 katl planlanan 268 yatak kapasitesine sahip 10 butik otelin, yl sonuna kadar tamamlanmas hedefleniyor.

Tamamlanan oteller, iletmelere devredilerek yerli ve yabanc turistleri arlayacak.

Sur Kaymakam Abdullah çiftçi, 2005 ylnda terör örgütü PKK tarafndan çukur kazlarak, barikat kurularak gerçekletirilen saldrlarda ilçedeki 6 mahallede yaklak 4 bin 500 konutun zarar gördüünü hatrlatt.

Bu mahallelerde balatlan kentsel dönüüm çalmalarnn devam ettiini ifade eden çiftçi, yklan konutlarn yerine kentin tarihine uygun, koruma amaçl imar plan çerçevesinde ve koruma kurullarndan alnan izinler ve onaylar dorultusunda yeni yaplarn ina edildiini belirtti.

çiftçi, terör örgütünün, Diyarbakrn tarihini, 33 medeniyete ait izleri yok etmek istediini anlatarak, hiçbir inanç deerine sayg gösterilmeksizin Surun içindeki özel mekanlarn, bilerek yok edilmek istendiini ifade etti.

Surda operasyonlarn sona ermesinin ardndan devletin terörün izlerini yok etmek adna gayret gösterdiini ve önemli mesafeler alnd dile getiren çiftçi, Diyarbakrn turizm ehri olduunu, Sur ilçesinin de tarihi ve kültürel deerleriyle çok önemli bir yeri bulunduunu vurgulad.

Yl sonunda faaliyete girmi olacak

Turizm potansiyeli göz önünde bulundurularak yeni çalmalarn yapldna iaret eden çiftçi, ilçede 6 mahallede ina edilen konutlarn, hem tarihi hem de kültürel doku bakmndan Diyarbakrn kültürüne, tarihine, geleneklerine uygun ekilde yaplmasna özen gösterildiine dikkati çekti.

çiftçi, bugüne kadar 579 yapnn ihalesinin yapldn, toplamda 1500 konutun yl sonuna kadar ihalelerinin tamamlanacan, önemli bir ksmnn teslim aamasna geleceini kaydetti.

Bu çalmalar tamamlandnda, Diyarbakr ve Surun 5 milyon turisti arlama potansiyeline doru önemli adm atm olacan aktaran çiftçi, Surdaki butik otellerden 5inin Ali Paa ve Lalebey, 5inin ise kalan 6 mahallede inasnn sürdüünü, otellerin en küçüünün 16, en büyüünün ise 56 yatakl olacan dile getirdi.

çiftçi, Butik oteller buradaki turizm potansiyelini karlama amaçl yaplyor. Otellerde önemli bir aamaya gelindi ve inallah yl sonunda faaliyete girmi olacak. ki otelimiz TOK tarafndan ihale edildi ve sahiplerine teslim edildi. Dier otellerimizin çalmalar devam ediyor. dedi.

Sur çok özel bir ilçe olacak

çevre ve ehircilik Bakanl koordinesinde çalmalarn hzla devam ettiini belirten çiftçi, 2020 ylnn, Sur ilçesi için bambaka bir yl olacan vurgulad.

çiftçi, çalmalar tamamlandnda terör örgütünün ykt alanlarda devletin çok daha güzelini ina ettiinin görüleceine iaret ederek, unlar söyledi:

Tarihi surlar, Hevsel Bahçeleri, millet bahçeleri, yeni yaplar ve kentsel dönüümle Sur ilçesi, bambaka bir ilçe olacak. Otellerin, yeni ina edilen alanlarn ve konutlarn tamamlanmasyla Sur, eskisinden çok daha görkemli, tarihi deerleri korunan, sosyal donatlar ve yaam alanlar artan, Türkiye ve hatta dünyadaki herkesin gelip görmek isteyecei çok özel bir ilçe olacak.

Diyarbakra gelen yerli ve yabanc turistlerin Sur ilçesinde de konaklamak istediini aktaran çiftçi, Sur ilçemizde otellerimiz var ancak yeterli deil. Bu otellerle gelen misafirleri çok daha iyi artlarda ve imkanlarla arlam olacaz. Oteller han eklinde yaplyor. nallah Diyarbakrn kültürünün, deerlerinin, mimarisinin yaatld özel mekanlar olacak. Sur içerisinde bundan sonra yaplacak her bir çalma, artk kontrol ve denetim altnda olacak. Surda çarpk yaplamaya, Surun kültürü, deerleri ve mimarisiyle badamayan yaplarn yaplmasna müsaade edilmeyecek. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git