Sur'da yeniden inşa edilen mahallede konut yapımı tamamlandı

DİYARBAKIR'ın tarihi merkez Sur ilçesinde, Kasım 2015 ile Mart 2016 tarihleri arasında terör örgütü PKK'ya yönelik düzenlenen hendek- barikat operasyonları sırasında ağır hasar gördüğü için yıktırılan Hasırlı Mahallesi'nde, Sur koruma imar planına göre yeniden yaptırılan 44 konutluk mahallede inşaat tamamlandı.

Haberler 30.09.2018 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur ilçesinde PKKl teröristlerin kazd hendek ve kurduu barikatlarn kaldrlmas için balatlan operasyonlar srasnda ar hasar gören yaklak 4 bin konutun yklmasndan sonra balatlan ina ve ihya çalmalarnda, ilk mahallede çalmalar tamamland. Operasyon döneminde ilan edilen yasan sürdüü Hasrl Mahallesinde yaptrlan, bodrum üstünde 2 kat bulunan Diyarbakr evleri tarzndaki konutlarda çalmalar büyük ülçüde tamamland. Mahalledeki 44 evin 85 ile 350 metrekare arasnda büyüklükte olduu belirtildi. Kiler olarak kullanlan bodrum kat, avlu tabir edilen bahçesinde süs havuzu bulunan konutlara doal gaz hatt da çekildi.

BÜYÜK YIKIM YAANMITI, 4 BN KONUTLUK ALAN YIKILMITI

Sur Kaymakam ve Belediye Bakanvekili Abdullah çiftçi, Hasrl Mahallesinde 44 blokluk alann tamamlandn belirterek, Tabii büyük bir ykm yaanmt. Yaklak 4 bin konutluk bir alan yklmt. Tamamen yeniden ihya ve ina etme çalmalar devam ediyor. nallah o günden bu güne, kayp olan bütün deerleriyle beraber yeniden ihya etmeye çalyoruz. Süreç koruma imar plannn olmas ve koruma kurullarnn kararlaryla tescilli yaplarn çokluu nedeniyle biraz yava ilerledi. Ama bütün hassasiyetler göz önünde bulundurularak Surun orijinal tarihine uygun olarak ve Diyarbakr evleri tarznda, yeni mahalleler ve evler ina etmeye çallyor. lk meyvelerini de burada verdi. Hasrl Mahallemizin bu soka ve mahallesi nispeten tamamlanm oldu. 44 ayr projeden oluan 44 konut, Diyarbakr evleri avlulu tarzda bitirildi. Önümüzdeki günlerde çevre ve ehircilik Bakanlna teslim edilecek dedi.

KORUMA PLANINA SADIK KALINARAK YAPILIYOR

çiftçi, 6 mahallede çalmalarn devam ettiini, proje tamamlandnda toplamda 1500 müstakil konutun hazr hale gelmi olacan söyledi. Konutlarn, Surun yüksekliini geçmeyecek ekilde Diyarbakr tarihine uygun ve uyumlu, tarihle moderniteyi bir araya getiren tarzda yapldn söyleyen Bakanvekili Abdullah çiftçi, unlar kaydetti:

Tamamen koruma kurulunun kararlar ve koruma imar planna sadk kalnarak bu yaplar yaplyor. nallah tamamlandnda Sur eski görkemli tarihine kavuacaktr. Bütün dünya milletlerine hizmet etmeye devam edecektir. Surda koruma kurulunun bütün tescilli yaplar ve civarnda yaplan bütün yaplar çatma süreci öncesinde koruma imar plan çkartlmt. Koruma imar planna sadk kalnarak yaplyor. Dolaysyla ilem yapan bakanlklarn ve belediyelerin keyfi hareket etme ans yok. Bütün projeler koruma kurulundan onaylanyor. Daha sonra ilem görüyor. Tescilli yaplar gerek kamu tescili gerek özel ahslara ait yaplar, projeleri koruma kurulundan geçiyor, onarlyor ve tekrar ihya edilmeye çallyor. Dolaysyla burada yaplan bütün ilemler koruma kurulunun izni dorultusunda ve onaylaryla yaplyor.

SURLAR TAMAMEN ORTAYA çIKTI

Surda ina edilen konutlar ve sur kenarnda yaplan çevre yoluna yönelik eletiriler üzerine ise çiftçi, unlar söyledi:

Eletirilerin çou yersiz. Surlar daha önce igal altndayd. Evler surlara bir cephe alnarak, hatta surlar duvar olarak kullanlarak igal ediliyordu. u durumda surlar tamamen ortaya çkarld. Tabii ki buras bir turizm ehri; tarihi, kültürü bir araya getiren çok özel bir ehir. slamn Anadoluya açlan kapsdr. çinde bulundurduu 33 medeniyetiyle de çok özel ehirdir. Deerlerini koruyarak biz ina etmeye çalyoruz. Surda dar sokaklar ve mahallelerde yaam alanlarnn skntl olduu, nefes almann zor olduu sokaklarda koruma imar plan çerçevesinde daha ferah, yaanabilir ve sosyal bir çevre oluturulmas da bu yapyla gündeme geldi ve çevre yolu da bu ekilde ortaya çkt. çevre yolu yaplacak, Surun hem tarihinin ortaya çkarlmas ve görünmesi ile daha görünebilmesi, etrafnn daha da kullanlr alanda olmas için bu çevre yolu gerekliydi. Sur artk trafii itibaryla çekilemez duruma gelmiti. Onu rahatlatmak açsndan da bu hayrl oldu.

YASAI GEREKTRECEK BR DURUM YOK

Sur Kaymakam ve Belediye Bakanvekili Abdullah çiftçi, Kasm 2015 tarihinden beri 6 mahallede süren sokaa çkma yasa ile ilgili ise öyle konutu:

Surda artk yasa gerektirecek bir durum söz konusu deildir. Mevcut antiye alanlar var. Bu antiye alanlarna girme yasa dnda yasak uygulanmyor. antiye alanlarnn da etrafn çevirerek korunakl hale getirdikten sonra hem çevre yolu hem de daha önce eitime kapatlan Alpaslan Ortaokulu ve Lisesi de eitime kazandrlacak. Diyarbakrn özel mekanlarndan birisi olan ve UNESCO Dünya Kültür Mirasna girmi Hevsel Bahçelerinin en iyi izlendii Keçi Burcunu da faaliyete sokacaz. Artk Diyarbakrn tantmna hizmet edecek edecektir. çevre yolu Saray Kapya kadar açlacak. Birkaç evin yklmas söz konusudur. Ykm ilemleri tamamlandnda o yol da tamamen hizmete açlm olacaktr. Artk Surda yasak kavram kalsn istemiyoruz. Sadece antiye alanlarnn giri yasa dnda herhangi bir yasa gerektirecek bir durum söz konusu deildir. Bütün bu çalmalar tamamlandnda Sur o görkemli ve huzurlu, çok dili ile kültürlü hayatna kavumu olacaktr.

Ana Sayfaya Git