Sur'daki Ermeni kilisesi hırsızların hedefinde

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'ndeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, 2011 yılında 5 milyon lira harcanarak 31 yıl aradan sonra ibadete açılan Ermeni Cemaatinin Ortadoğu'daki en büyük ibadet merkezi konumundaki kiliselerinin, yasaklı bölgede olmasına rağmen hırsızların yağmasına uğradığını söyledi.

Haberler 18.09.2017 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur lçesinde bulunan, yaklak 31 yl kullanlmad için yklmaya yüz tutan ve 5 milyon lira harcanarak 2011 ylnda yeniden ibatede açlan Ermeni Surp Giragos Kilisesi, Kasm 2015 ile Mart 2016 tarihleri arasnda süren hendek-barikat operasyonlarndan büyük hasar gördü. Kilisenin bulunduu bölgede sokaa çkma yasa devam ederken, kilisenin hasar gördüünü gösteren fotoraflar ortaya çkt.

Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakf Bakan Ergün Ayk, onarlmay bekleyen Ermeni Cemaatinin Ortadoudaki en büyük kilisesine bu kez hrszlarn dadand söyledi. Yaanan hrszlk olaylarna tepki gösteren Ayk, yasak nedeniyle kendilerinin bile rahat giremedii kiliseden hrszlarn her gün eya çaldn söyledi. Ayk, kilisenin bulunduu alann halen yasakl bölge olmas nedeniyle oraya gidip kilisenin son durumunu görmek için en az 10 yerden izin almak zorunda olduklarn belirterek, Biz oraya gitmek için bir çok yere bavurup izin alrken, hrszlar cirit atyor. Operasyonlar bittikten ve kilise ar hasar gördükten sonra su tulumbas ve elektrik panosu dahil kiliseden bir çok malzeme çalnd. Yetkililerin önlem almasn istiyoruz dedi.

Surp Gragos Ermeni Kilisesi Vakf Bakan Ergün Ayk, 2011 ylnda Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin 1 milyonluk katks ile vakfn 5 milyon lira harcayarak harabe olan kiliseyi onarp yeniden ibatede açtklarn belirterek, çatmalarda hasar gören klisenin onarm Vakflar Genel Müdürlüü tarafndan yaplacak. u anda onarm ihalesi için yetkililer ile temas halendeyiz ve bir an evvel ihalenin yaplmas gerekir. Klisemizin, Ermeni Cemaati için önemli bir yeri var. Biz kilisemizin bir an evvel onarlarak yeniden ibadete açlmas için giriimlerimizi sürdürüyoruz dedi.

MOSKOVADAN çAN YAPTIRILIP GETRLMT

Surp Giragos Ermeni Kilisesi için 2012 ylnda, Rusyann bakenti Moskovadan 100 kilo arlnda soan bal çan özel olarak yaptrlp getirilmiti. 1915 ylnda cami minarelerinden yüksek olduu gerekçesiyle top at ile yklan çann yerine yaptrlan yeni çan, 2013 ylndaki Paskalya töreninde ilk kez çalnmt.

KLSENN TARH

Diyarbakr Surp Gragos Ermeni Kilisesi 1376 ylnda yaplm. Merkez Tarihi Sur lçesinde Ermenilerin youn yaad Fatihpaa Mahallesindeki Kilise, 27 Mays 1915 ylnda çkarlan, Tehcir Kanununa kadar Ermeniler tarafndan kullanld. 1inci Dünya Sava srasnda karargah olarak kullanlan kilise, daha sonra ise Sümerbankn pamuk deposu olarak ilev gördü. 1960 ylndan itibaren tekrar ibadete açlan 3 bin metrekarelik alan üzerindeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi, özellikle 1980 ylndan Ermenilerin bat illeri ve Avrupa ülkelerine çeitli nedenlerle göç etmesi sonucu terk edildi. Cemaati olmad için ayin yaplmayan ve zaman zaman hrszlk olaylarnn görüldüü kilisenin, bakmszlk nedeniyle baz yerleri çöktü ve kullanlamaz hale geldi. Yaplan restorasyon ile kilise 2011 ylnda yeniden ibadete açld. 2013 ylnda Moskovada özel yaptrlan çan taklan kilise, merkez Sur ilçesinde hendek-barikat operasyonlarnn yapld 2015 ylnn Kasm ayna kadar açkt. Kilise, çatmalardan hasr görünken, bulunduu bölgede halen yasak devam ediyor.

Ana Sayfaya Git