Surdaki kaçak yapılar yıkıldı

Diyarbakır'da tarihi surlarının çevresindeki sur koruma bandı içerisinde kalan ve kamulaştırma işlemi tamamlanan 41 yapının yıkımı başladı.

Haberler 17.09.2020 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur ilçesindeki tarihi surlar, UNESCO tarafndan nsanlk tarihinde önemli bir aamay veya aamalar gösteren bir yap türü, mimari, teknolojik grup veya peyzaj için istisnai bir örnek olmas nedeniyle dünya kültür miras olarak 2015 ylnda tescillendi.

Kültür ve Turizm Bakanl ve dönemin Kalknma Bakanlnca salanan ödeneklerle 2019da hazrlanan burçlarn rölöve, restitüsyon ve restorasyon, statik proje ve raporlar Bilim Komisyonu ve Koruma Kurulundan onay ald.

Diyarbakr Büyükehir Belediyesince yaplan ihaleyle ilk etapta en görkemli, nitelikli antsal, büyük burçlar olan ve üzerinde kitabe, hayvan motifleri, kesme ta silmesi bulunan Ben-u Sen, Yedikarde, Selçuklu ve Nur burçlarnn restorasyonu 10 Austosta balad.

41 YAPI YIKILIYOR

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, surlarn d çeperinde bulunan ve sur koruma band içerisinde kalan çou tapusuz, gecekondu niteliindeki 41 yapy kamulatrd.

Kamulatrma ilemi tamamlanan yaplarn ykm da balad.

Surlara bitiik olan yaplarn yklmas ile üzerindeki görkemli kitabe, hayvan motifleri, kesme ta silmesi bulunan Ben-u Sen, Yedikarde, Selçuklu ve Nur burçlarnn tüm ihtiam yeniden ortaya çkarlacak.

Ana Sayfaya Git