Suriye'den Kaçtı Bomba Yakaladı

PKK'nın bombalı saldırısının yaraları sarılırken, ölenlerin kimlikleri de netleşti. Dramlar gün yüzüne çıkarken, Suriyeden kaçan Abdurrahman Hasan ile 16 yaşındaki Merve Erman'ın da ölenler arasında yer aldığı belirlendi.

Haberler 10.11.2016 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Balar ilçesinde PKKl teröristlerce bomba yüklü minibüsle düzenlenen saldrda yaamn yitirenlerin kimlikleri belirlendi. Ölenler arasnda Suriyedeki savatan kaçarak ailesiyle Diyarbakra snan Abdurrahman Hasan ile 16 yandaki Merve Ermann da bulunduu belirlendi. Saldrda ar hasarl olan binalarn yklaca bölgede 233 esnaf ve 213 haneye nakdi yardm yapld.

Aydn Arslan Bulvarnda çevik Kuvvet ube Müdürlüü binasna yakn noktada, PKKnn TAK kolunun 4 Kasmda 3 ton patlayc yüklü minibüsü infilak ettirdii saldryla ilgili balatlan soruturma sürüyor. Soruturma kapsamnda gözaltna alnan 10 kiinin emniyetteki ilemleri devam ediyor.

SURYE VAHETNDEN KAçMILARDI

Saldrda hayatn kaybeden 9 sivilden 4ünün kadn olduu belirtilirken, yaamn yitirenler arasnda Suriyedeki iç savatan kaçarak Diyarbakra yerleen Suriyeli Hasan ile 16 yandaki Erman da bulunuyordu. Hasanin ei Newruz Zülfo, einin ölümüyle büyük üzüntü yaadklarn, 4 çocuuyla perian olduunu belirtti.

YAADIKLARINI ANLATTILAR

Saldr sabah yaadklarn anlatan Newruz Zülfo, Eim evden çktktan 10 dakika sonra patlama sesi geldi. Patlamann iddetiyle evimin kap ve pencereleri yerinden oynad, eimin patlamada hayatn kaybettiini düündüm. Ardndan feryat ederek evden çktm. Sokaklarda eimin patlamada hayatn kaybettiini bararak patlama yerine gittim. Patlama yerine gittiimde polisler o tarafa geçmeme izin vermedi. Polisler bana, ölü olmadn, yarallarn hastaneye götürüldüünü söylediler. Akrabalarmn evine gidip durumu izah ettim. Ardndan, eimin telefonunu aradm, kapalyd. Bütün hastanelere gittim, sordum; eimin izine rastlamadm.

Kaynbiraderiyle birlikte daha sonra Selahaddin Eyyubi Hastanesinin morguna baktklarn söyleyen Zülfo, einin nan buruda tannmaz bir halde bulduklarn gözyalar içerisinde anlatt.

çOCUKLARIMLA NE YAPACAIM

Kimsesinin olmadn dile getiren Zülfo sözlerine öyle devam etti: imdi ben ve 4 çocuumu ortada kaldk. Benim Türkiyede kaynbiraderimden baka kimsem yok. Onunda 4 çocuu var kendini zor geçindiriyor ve kiradadr. Biz savatan kaçtk geldik buraya, imdi ben Suriyeye gidersem çocuklarm açlktan ölür. Suriyede kaynbabam ve kaynanam tek var, baka kimsem yok. Suriyeden sava ve açlktan kaçtk, imdi burada ben ne yapaym. Evim yand, ate evime dütü. Bilmiyorum ne yapaym. Suriyede evime bomba isabet etti, ykld. Orada da evim yok, burada da yok. 4 yldr Suriyeden buraya geldik. 4 çocuum var. Büyük çocuum 10 yanda. 2 çocuum okula gidiyor. Ben, bana uzatlacak bir yardm eli bekliyorum. u anda kaldm eve gitmiyorum ve gitmem de. Her gittiimde eim aklma geliyor. Sokakta kalrm da o eve bir daha gitmem. Yetkililerden bana yardm yaplmasn istiyorum.

Abdurrahman Hasanin 10 yandaki olu Muhammed Hesen ise babasyla yapt son kahvaltnn ardndan ölüm haberini duyduunu ve akama kadar durmadan aladn ifade etti.

HAYATINI KAYBEDENLERN SMLER

Patlamada hayatn kaybeden sivillerin kimlikleri öyle: Hava Fidanboy (43), Halime Bulut (61), Merve Erman (16), Zeynep Sevinçer (28), Kadri Tabier (47), Rza çnar (25), Recai Altay (54) ve Suriye uyruklu Abdurrahman Hasan (39), Mehmet Hanefi Boa (39).

Diyarbakrn Balar ilçesinde PKKl teröristlerce düzenlenen saldrda polis memurlar Semih Turgut ve smail Mavita ehit olmu, 9 sivil yaamn yitirmi, 100ü akn kii yaralanmt.

YARALAR SARILMAYA BALADI

Patlamann ardndan valiliin talimatyla balatlan hasar tespit çalmalarnn yüzde 67si tamamland. Buna göre, bölgedeki 9 bina ve 184 dairenin kullanlamaz hale geldii belirlendi. çerisinde 48 dairenin bulunduu 2 binann ykm çalmalarna baland. Patlamada, iyeri ve ürünleri zarar gören 233 esnafa ödenmek üzere Balar Kaymakamlna 757 bin 79 TL gönderildi. Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakf tarafndan da 213 haneye 107 bin 500 TL yardm yapld. Evi dnda kalacak hiçbir yeri olmayan 10 aile de valilik tarafndan çeitli otellerde misafir edildi.

ZARAR GÖREN OKULLAR

Patlama sonrasnda bölgede bulunan 700. Yl Ortaokulu, Yahya Kemal Beyatl lkokulu, Mesut Ylmaz Ortaokulu ve Namk Kemal Mesleki ve Teknik Lisesinde yaplan incelemelerde 102 derslikte hasar olduu tespit edildi. Onarm için çalmalar balarken, okullarda eitim-öretim kesintisiz olarak devam ediyor.

YIKILAN EV SAHPLER

Mermer atölyesi ileten Abdulmuttalip Tunç, malzeme olarak hiçbir eylerinin kalmadn belirterek madur olduklarn ifade etti. Binann hasarl olduunu ve içeri girmeye korktuklarn kaydeden Tunç, Hasar tespiti için geldiler. Herkes bir ey söylüyor. Elinde defter gördüümüz adamlarn ardnda geziyoruz. Bir umut belki bir eyler yaplr diye. Tahmini 20-25 milyar zararm var. nsanlar çok madur. Korkudan binadan içeri de giremiyoruz. Kirilerimiz çatlak dedi.

EV SAHPLERNE KRACI SESLEN

Kirac olan Enver Parçac ise ev sahiplerinin biraz daha vicdanl olmalarn istedi. Kirac olarak kald evin hasar görmesi nedeniyle baka yere tanan Parçac, K az ev sahiplerinden biraz daha vicdani davranp kiralarn hakk neyse alnsn ama 500 TLden Bin TLye çkmasn. Burada 500 TLye kalyordum gittiim yerde 800 TLye kiraladm diye konutu.

BETON BLOKLARLA KAPATILDI

Saldr sonras emniyet müdürlüü ek binasnn çevresi her biri 3 metre yüksekliinde ve 7 ton arlnda olan beton bloklarla kapatld.

Ana Sayfaya Git