Suriyeli çocuğa hayat olundu

Suriye'nin El Bab kentinde yaşayan, anne karnındayken babasını kaybeden doğuştan kalp hastası 4 yaşındaki Cud El Hamami, Diyarbakır'da gerçekleştirilen cerrahi müdahale ile sağlığına kavuştu.

Haberler 26.03.2021 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Savan balad günden bu yana Suriyelilere kaplarn açan Türkiye, insani yardmn yan sra Suriyeden gelen birçok hastaya da salk hizmeti sunuyor.

Bu hastalardan biri de El Bab kentinde yaayan 4 yandaki Cud El Hamami.

Cud El Hamami, Humus kentinde henüz anne karnndayken babasn Esed rejiminin saldrlar srasnda kaybetti.

Hamami doduktan bir süre sonra ailesi bombardmandan kaçarak El Bab kentine yerleti.

Rahatszlanan çocuk, ailesi tarafndan El Babda Türkiyenin yardmyla yaplan hastaneye kaldrld.

Kalbinde delik tespit edilen Hamami, Türkiyeye sevk edildi.

Salk Bakanlnn desteiyle annesi Mecid ve 8 yandaki aabeyi Abdulmümin ile Diyarbakra getirilen çocuun, Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi çocuk Kalp Merkezindeki tetkiklerde kalbinde 2 santimetre çapnda delik, akcierine giden damarda da darlk saptand.

Kalpteki delik, kateter yolu ile kapatlmaya elverili olmadndan küçük çocua yaklak 3 saat süren açk kalp ameliyat yapld.

- Türkiye bize yardm etmeseydi çocuumu kaybedebilirdim

Anne Mecid Hamami, Arapça olarak olunun ameliyatla salna kavutuunu, Türk doktorlar sayesinde hayata yeniden döndüünü söyledi.

Bir aylk hamile iken einin Humusta hayatn kaybettiini ifade eden Hamami, o dönem yalnz kaldn ve ne yapacan bilemediini anlatt.

Esed rejiminin hava saldrlaryla yerleim yerlerini bombalamaya devam etmesi nedeniyle büyük zorluklarla Humustan, El Bab kentine geçtiini belirten Hamami, 4 yl boyunca büyük sknt yaadn aktard.

Mecid Hamami, Eimi kaybetmitim. Bana yardmc olacak kimse kalmad. Rejim uçaklar bomba atyordu. Biz de bombalardan korunmak için gece gündüz koarak snaklara saklanyorduk. Bize yardmc olacaklarn çou da ehit edildi. Ekmek bulamyorduk. Gda falan da yoktu. Orada hastane diye bir ey kalmad. Hepsi bombalarla ykld. Sadece küçük bir ambulans vard. dedi.

çocuunda morluk olumaya baladn, Türk doktorlardan oluan ekip tarafndan olunun hastalnn tehis edildiini dile getiren Hamami unlar kaydetti:

çocuumun Türkiyede tedavi edilmesi gerektiini söylediler. Beni Türkiyeye sevk ettiler. Türkiye bize yardm etmeseydi gözümün önünde çocuumu kaybedebilirdim. Orada kalsaydk asla böyle bir ameliyat yaptrma ansmz yoktu. Buradaki doktorlardan Allah raz olsun, bizimle çok ilgilendiler. çocuum onlar sayesinde salna kavutu. çocuumdan ümidimi kesmitim. Yüreim yanyordu. Evladm güzümün önünde kvranyordu ve hiçbir ey yapamyordum. Türkiyeye teekkür ederim.

- 4-5 gün sonra taburcu edeceiz

çocuk Kalp Merkezi yöneticisi, çocuk Kardiyolojisi Uzman Doç. Dr. Bedri Aldudak, Diyarbakr ve çevre illerin yan sra Suriyeden gelen çocuklara da hizmet verdiklerini söyledi.

Cud El Hamaminin de bunlardan biri olduunu dile getiren Aldudak, 4 yandaki çocuun ameliyatnn son derece baarl geçtiini belirtti.

Aldudak hastann youn bakm sürecini bitirdiini, klinikte durumunun izlendiini anlatarak, 4-5 gün sonra taburcu edeceiz. Herhangi bir sorunu kalmayacak inallah. ifadesini kulland.

çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Opr. Dr. Onur Doyurgan ise hastann kalbindeki delii yine kendi kalbinden yama ile kapattklarn bildirdi.

Doyurgan hastann genel durumunun iyi olduunu aktard.

Ana Sayfaya Git