Surlar İşgal Altında!

Diyarbakır’ın UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmeyi başaran tarihi Surlarında göz göre göre kafeler yapıldı.

Haberler 29.08.2017 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2015 tarihinde Almanyann Bonn kentinde düzenlenen UNESCO 39uncu Dünya Miras Komitesi Toplantsnda Dünya Kültür Miras olarak tescillenen Diyarbakr Surlar, cafe iletmelerinin yeni mekn oldu.

Diyarbakrn simgesi olan, üzerindeki yaztlar, kitabeler ve kabartma figürlerle bir açk hava müzesini andran 5 bin 700 metre uzunluunda 12 metre yüksekliindeki tarihi Surlarn içerisini ziyaret etmek isteyenler, artk çay veya sulu içecek içmek zorunda kalyor.

Dünya Kültür Mirasyd, kafe oldu

UNESCO 39uncu Dünya Miras Komitesi Toplantsnda görüülen 38 dosyadan Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçeleri 31inci srada görüüldü. Görümede 21 delegenin oyunu alan Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçeleri oy birliiyle Dünya Kültür Miras listesine girdi.

Diyarbakr Surlarnn Fark

Dünya Kültür Miras olarak tescillenen Surlarn birçounun çöplükten ve harabeden geçilmedii bilinirken, bir ksmnn da kafe iletmecilerin yeni mekn haline geldii ortaya çkt.

Dünya üzerinde çin Seddinden sonra en uzun duvar, motif ve süslemeleriyle esiz, 5,5 kilometre uzunlua, 82 adet burca sahip olan Diyarbakr Surlar, 10 ile 12 metre yükseklie sahip. Diyarbakr Surlarnda 12 devlete ait kitabeler mevcut.

Diyarbakr Surlar igal altnda

Konuyla ilgili açklamalarda bulunan Diyarbakr l Kültür ve Turizm Müdürü Cemil Alp, Surlarn baz ksmlarnn igal altnda olduunu belirterek, bu igallerin bir ksmn ortadan kaldrdklarn belirtti.

Surlarn bazlarnn itahn kabarttna dikkat çeken Alp, bu konuyla ilgili büyük mücadeleler verdiklerini dile getirdi.

Alg oluturmak isteniyor

Alp, Surlarda resmi olarak hiçbir kafe yok. Kafe varsa, igaldir. gal edilen burçlar için emniyete müracaat edildi. Bir ksm tahliye edildi. Mücadelemiz devam ediyor. Birileri alg oluturmak istiyor. dedi.

Ana Sayfaya Git