"Surlar da diğer tarihi yerler gibi korunsun"

Diyarbakır'ın simgesi olan surlara yazılan uygunsuz ifadelere tepki gösteren vatandaşlar, yazılan yazıların hem Diyarbakır'a hem de Diyarbakır halkının değerlerine hakaret olduğunu söyleyerek, bu yazıların derhal silinmesini talep ettiler.

Haberler 18.02.2018 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn simgesi olan, üzerindeki yaztlar, kitabeler ve kabartma figürlerle bir açk hava müzesini andran 5 bin 700 metre uzunluunda olan ve 2015 ylnda UNESCO Dünya Miras Listesine giren Diyarbakr Surlarna yazlan yazlara tepki gösteren vatandalar, yetkililere seslenerek surlarn da dier tarihi yerler gibi korunmasn istediler.

Baka illerden gelen misafirlerin bu yazlar görünce rahatsz olduklarn belirten Diyarbakrllar, Diyarbakrn kötü tantlmamas gerektiini ifade ederek, bu tür çirkin hareketlerin yaplmamasn istediler.

SURLARA YAZILAN YAZILAR SLNSN

Surlara yazlan bu yazlarn Diyarbakrllara yaplan bir hakaret ve haksz olduunu söyleyen Abdullah Kuzu, Bu yazlar bize yaplan büyük bir hakaret ve hakszlktr. Dünyann hiçbir yerinde böyle bir güzellik ve böyle bir tarih yoktur. Özel okullarda resmi okullarda nasl ki polisler ve güvenlikçiler belli saatlerde oralar koruyorsa surlarda da 100-200 metrede bir, arkal ve önlü olarak birer tane polis veya güvenlikçi gözetiminde korunabilir. Buradan Mardin Kap, Mardin Kapdan Saray Kapya kadar toplam 5-10 tane güvenlikçi olsa hem güvenlik anlamnda hem de surlarn korunmas anlamnda hem de bu çirkin yazlardan kurtulma açsndan bu bizim için güzel bir ey olur. Bunu deerli büyüklerimizden, sayn valimiz, emniyet olabilir, büyükehrimize de bu talepte bulunuyoruz. Bu surlarn korunmas Diyarbakra bir iyiliktir. Bunu özellikle yetkililerden rica ediyorum. On gözlü Köprüsünü nasl koruyorsak Diyarbakr Surlarn iki kat koruyalm. çünkü bu tarih yok olursa Diyarbakr yok olur. dedi.

BU TÜR YAZILARIN YAZILMASI DYARBAKIRIN TARHNE HAKARETTR

Surlarn, Diyarbakrn kalbi olduuna dikkat çeken Celal Yürür ise gençlerin biraz daha duyarl olmalarn istedi.

Baka illerden gelen bir misafirlere Diyarbakrn duygularn ve anlarn tantmak yaatmann gerektiini söyleyen Yürür, Diyarbakr Surlar Diyarbakrn kalbidir. Bu tür yazlarn yazlmas bizzat Diyarbakrn tarihine bir hakarettir. Bu tür çirkin yazlarn yazlmamas lazm. Mesela dardan bir misafirimiz gelip bunlar gördüü zaman rahatsz oluyor. Diyarbakr kötü tantmamamz lazm. En güzel ekilde hitap etmemiz, Diyarbakr yaatmamz lazm. Gelen bir misafirimize Diyarbakrn duygularn ve anlarn tantmamz, yaatmamz lazm diye düünüyorum. Ondan dolay bu tür çirkin hareketlerin yaplmamasn tavsiye ediyorum. Gençler her eyi yapabilir. Gençlik dönemlerinde iyi eyler de yapabilir bazen bunun gibi kötü eyler de yapabiliyorlar. Ümit ediyoruz ki nesillerimiz bundan sonra bu tür eyleri yapmasnlar, biraz daha duyarl olsunlar. Yetkililerin de bu konuda biraz daha duyarl olmalarn diliyoruz. ifadelerini kulland.

Vatandalardan bu tür yazlar yazanlar görüldüklerinde onlar uyarmalarn isteyen Nurullah Asana ise unlar söyledi: Diyarbakr zaten surlaryla mehurdur. 5 kilometrelik bir sur var. Böyle eylerin yaplmas gerçekten anlamszdr. Yetkililer de duyarsz. Millette gelip yaz yazyor. Bu onlarn atalarnn eseridir, onlarn atalarndan kalmadr. Böyle yapmalar gerçekten ayptr. Söyleyeceim ey, bu tür yaz yazanlar görüldüünde onlarn uyarlmasdr. Yetkililere de ne söylesek bo, bizi dinlemiyorlar. Zaten her tarafta yetkili var, polis var. Belediye arka taraftadr. Gelip görseler engel olabilirler, ama engel olmuyorlar.

BU YAZILARIN SLNMESN STYORUM

Surlarn korunmas için güvenliin salanmas ve uyar yazlarnn aslmas talep eden Mustafa Tekinay, surlara yazlan yazlarn silinmesini istedi.

Tekinay, Yazlan yazlar Diyarbakra ve Diyarbakr halkna hakarettir. Burann bir an önce güvenliinin salanmas lazm ne eksiklii varsa yaplmas lazm. Diyarbakrn kalbi sur olduu için iç taraf d taraf olsun yaplsn, güvenlikçi braklsn ve uyar yazs aslsn. Buna bir an önce bir çare bulunmas lazm ve bu yazlarn silinmesini istiyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git