Surlar ‘dökülüyor’

UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Kültür Mirası listesine alınan Diyarbakır surları yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.

Haberler 14.01.2018 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler Eitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 39. Dünya Miras Komite toplants, 2015 ylnda Almanyann ev sahipliinde Bonn kentinde gerçeklemi, toplantda Türkiyeden Diyarbakr Surlar ile Hevsel Bahçelerinin Dünya Kültür Miras listesine alnmas karar çkmt. Kararn çkmasnn ardndan kent genelinde Diyarbakr Surlarnn bakmlarnn yaplaca beklentisi artsa da aradan geçen yllarda hiçbir bakmn yaplmamas vatandalarn tepkisini çekti. Bakmszlk nedeni ile tarihi surlardaki, her biri onlarca kilogram arlnda olan talar düerek tehlike saçmaya balad. Yetkililer çareyi, tarihi Sur ilçesindeki surlarn önüne dikkat ta düebilir geçmek yasaktr levhas asmakta buldu. Surlarn büyük bölümünde ise çatlaklarn olumas gözlerden kaçmad.

VATANDALAR SUR DPLERNDE GEZEMYOR

Fedai Mutlu isimli vatanda, surlardan talarn dütüüne ahit olduklarn söyledi. Mutlu, Buraya yazlm, her an ta düebilir diye, talar düüyor da biz bunlara ahit oluyor. Diyarbakr gerçekten bunlar hak etmiyor. Diyarbakr hak ettii deeri bulmak istiyor. Buraya gereken çalmalarn bir an önce yaplmas gerekiyor. Bu surlar onaralm, hepimiz bundan faydalanrz. Bir turist gelmesi demek bir eve ekmek girmesi demektir. Diyarbakrdan baka gidecek yerimiz yok. Düen talar nedeni ile herkesin hayat tehlikede dedi. Vedat Ylmaz isimli vatanda ise, Buras çok büyük tehlike arz ediyor. çocuklarmz getiremiyoruz. Eski çalarda en ufak bir tahribatta onarma vard ama u an onarma adna hiçbir ey yok. Ben ailemle bura gelip gezemem, yetkililerin buna çözüm bulmas gerekiyor diye konutu.

Öte yandan yaplan çalmalar ile ilgili yetkililerden bilgi alnamad.

DYARBAKIR SURLARININ TARH

Birçok medeniyetin izlerini tayan Diyarbakr surlar, kentin en önemli simgesi halinde. Uygarlklarn tarihi ve kültürel mirasn günümüze kadar tayan surlar, birçok olumsuz nedenden dolay hzl bir bozulma sürecine girmitir. Dünyann en eski ve en salam surlarndan olan Diyarbakr kalesi çin Seddinden sonra en uzun surdur. Diyarbakr kalesi, 5 bin 700 metre uzunluunda,10-12 metre yüksekliinde, 3-5 metre, 82 adet burcu, 4 yöne açlan ana kaplar bulunmaktadr. Burçlar, üzerindeki görkemli kabartmalar ve kitabeleriyle dünyada az bulunan kalelerdendir. M.Ö. 349 ylnda Bizans mparatoru Costantinus tarafndan yenilenen surlarn yapl tarihi tam olarak bilinmemektedir.

Ana Sayfaya Git