Surlar ihya edilecek!

Hurriler döneminde inşa edildiği bilinen, 5 bin 800 metre uzunluğuyla Çin Seddi'nden sonra dünyanın en uzun ikinci duvarı olarak kabul edilen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Kültür Mirası Listesi'ndeki Diyarbakır surlarının taşlarının talan edilmesiyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy açıklama yaptı. Bakan Ersoy, taşların çalanlara yönelik operasyonlar yapıldığını ve yaklaşık 10 kamyon taşın kontrol altına alındığını açıkladı. Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu'nun talimatıyla da surların oranımı için 13 milyon 500 bin lira bütçe ayrıldı.

Haberler 09.05.2020 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-CHP zmir Milletvekili Mahir Polat ile HDP Diyarbakr Milletvekili Semra Güzelin, tarihi Diyarbakr surlarnda talarn sökülmesiyle ilgili Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Ersoyun yantlamas istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bakanlna soru önergeleri verdi.

Önergelere cevap veren Bakan Ersoy, tarihi surlarn talarnn sökülüp satlmaya çalld iddialaryla ilgili harekete geçilip, operasyonlar yapldn kaydederek, komisyon kurulduunu açklad. Bakan Ersoy u ifadeleri kulland:

SURLARIN GENEL BAKIMI

Yaklak 10 kamyon civarnda ta tespit edilerek kontrol altna alnmtr. ahs hakknda yasal ilemler balatlmtr. Sur ilçesinde bulunan tarihi surlarn sökülerek satlmaya çalld iddialar üzerine Emniyet Müdürlüünce belirlenen noktalara operasyon gerçekletirilmitir. Yaklak 10 kamyon civarnda tarihi olma ihtimali olan ta tespit edilerek Müze Müdürlüü tarafndan kontrol altna alnmtr. Talarn kendisine ait olduunu iddia eden ahs hakknda gerekli yasal ilemler balatlmtr. l Kültür Turizm Müdürlüünce tarihi Diyarbakr surlar ve tescilli yaplarn varsa olumsuzluklarna zamannda müdahale edilmesi amacyla alannda uzman kiilerden Sur Denetim ve nceleme Komisyonu kurulmutur. Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürlüü uzmanlar söz konusu surlarda gerekli incelemelerde bulunmulardr.

Bakan Ersoy, baz burçlarn da igal edildiinin tespit edildiini ifade ederek, öyle devam etti: UNESCO Dünya Miras Listesinde bulunan Diyarbakr D Kent Surlarndaki 5, 10, 26, 31, 34, 39, 42 ve 79 nolu burçlarn igal edilmi ve izinsiz müdahale edilmi olduu da tespit edilmi olup Bakanlmz Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürlüünün Diyarbakr Valiliine hitapl 24 Eylül 2019 tarihli yazs ile igallerin sonlandrlmas ve yaplara zarar veren failler hakknda hukuki sürecin yürütülmesi istenilmitir. Dünya Miras olan Diyarbakr surlarna zarar veren veya igal eden failler hakknda suç duyurusunda bulunulabilmesi için öncelikle burçlara zarar veren faillerin kimlik ve adres bilgileri tespit edip, tutanaa balanarak ivedilikle gönderilmesi talep edilmitir. Bakanlmz teknik personelleri ve Sur lçe Emniyet Müdürlüünce yerinde yaplan incelemeler sonucunda hazrlanan tutanak Diyarbakr Valiliine iletilmitir.

13 MLYON 500 BN LRA BÜTçE

Surlarda oluan ksmi tahribatn giderilmesi ve yeni görünümü için Diyarbakr Büyükehir Belediyesince harekete geçildi. Vali ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolunun talimatyla surlarn oranm için 13 milyon 500 bin lira bütçe ayrld.

TARH SURLAR ONARILIYOR

Diyarbakrda UNESCO Dünya Kültür Miras Listesindeki surlarn onarm çalmalar sürüyor. Büyükehir Belediyesi tarafndan ayrlan 13 milyon 500 bin Türk Liras bütçeyle onarmna balanan tarihi surlarn ilk etapta çevresinde peyzaj çalmalar ile bölgeden geçen nalolu, Türistik ve Melikahmet caddelerinde kod düürme çalmalar balatlrken, güvenlik nedeniyle konulan beton bloklar da kaldrld. Diplerinde yaplacak peyzaj çalmalaryla tarihi surlarn eski görünümüne kavuaca belirtildi.

Ana Sayfaya Git