Surlar kesintisiz gezilebilecek

Etrafı kaçak yapılardan arındırılacak Diyarbakır Surları kesintisiz gezilebilecek

Haberler 03.02.2021 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Etraf kaçak yaplardan arndrlacak Diyarbakr Surlar kesintisiz gezilebilinecek hale getiriliyor.

UNESCO Dünya Miras Listesindeki tarihi surlara yapk kaçak yaplarn ykm için kamulatrma çalmalar sürdürüyor. çalma kapsamnda surlarn d çeperinde bulunan ve sur koruma bandnda kalan, çou tapusuz, gecekondu niteliindeki kamulatrlan yaplar yklyor.

KAMULATIRILAN YAPILAR

Ben-u Sen Vadisi olarak adlandrlan bölgede, kaçak yaplardan arndrlmasnn ardndan Hevsel Bahçelerine kadar uzanan yeil kuak oluturulmas hedefleniyor.

Vali Münir Karalolu, ykm çalmalarnn sürdüü bölgede gerçekletirdii incelemelerin ardndan gazetecilere yapt açklamada, göreve baladnda vatandalarn Diyarbakr Surlarnn ihya edilmesini talep ettiini söyledi. Vatandalarn taleplerinin kendileri için emir olduunu ifade eden Karalolu, üçüncü etap kamulatrma alannda 6 ay içinde, surlarn güzelliini örten, onlara zarar veren 200 bamsz yapy ykacaklarn bildirdi.

MRASA SAHP çIKILSIN

Karalolu, söz konusu yaplarda oturan, ehrine, mirasna sahip çkan vatandalarla tokalap helalletiklerini dile getirerek, unlar kaydetti:

Bu bölgede u ana kadar hiçbir vatandala sorun yaamadk. Her hayrl iin engeli de olur. Bu ileri yaparken ehirde bugüne kadar ta ta üstüne koymam, sadece kötülükten ve kötü ilerden anlayan, fitne, dedikodu ve iftira yapan, bozgunculuk çkaran bir grup var maalesef. Onlar da iftira atmaya ve dedikodu yapmaya, yaptmz her i ve söylediimiz her söze kötülük üretmeye devam etti. Ancak bizim moralimizi ve motivasyonumuzu bozmaya gücünüz yetmez. Size buradan Yeter artk. diyoruz. Bu ehir sizin yüzünüzden çok zaman kaybetti. Artk bu ehrin kaybedecek zaman yok. Kaybettii zaman geri alabilmesi için de komas gerekir. Vatandalarla kurduumuz gönül birliiyle komaya devam ediyoruz.

Karalolu, sadece kamulatrma çalmas yapmadklarn, surlarda restorasyonun devam ettiini söyledi.

KEç BURCU RESTORES

Keçi Burcunun restore edilmemi ksmn ve Amida Höyükün etrafndaki duvarlar yeniden ihya edecek ihaleleri yaptklarn, yakn zamanda çkalede de restorasyon çalmalarnn balayacan anlatan Karalolu, öyle konutu:

Geçen hafta Keçi Burcunun etrafn peyzaja ve vatandalarn kullanmna açacak yeni bir ihale yaptk. Oray en yakn zamanda bitirip halkn kullanma açacaz. Sizden gelen talepleri karlamaya devam edeceiz. Sadece surlarda deil, 17 ilçede de hizmet üretmeye devam ediyoruz. Bizi takibe devam edin. Göreceksiniz ki hem surlarn dirilii hem de Diyarbakrn uyan muhteem olacak. Diyarbakra gelen her turist ve misafir, surlar kesintiye uramadan gezme ansna kavuacak. Buradan yürümeye balayan bir vatandamz Hevsel Bahçelerine, oradan Millet Bahçemize yürüyerek veya bisikletiyle gidebilecek. Bununla tarih ile bereketi birletirmi olacaz.

Bölgede dördüncü etap çalmalarla kamulatrma ilemlerini tamamlayacaklarn bildiren Karalolu, daha sonra bölgede yeil kuan oluacan kaydetti.

Vali Karalolu, bu yaz tamamlayacaklar çalmann kentin insanlarna hayrl olmasn diledi.

Ana Sayfaya Git