Surlara bakıcı geliyor

UNESCO adaylığı sürecinde "restorasyon" çalışmalarına durdurma kararı alan Bakanlığın Bilim Komisyonu, tarihi Surların projelendirilmesi ve restorasyonunun yapılmasına izin vererek, tahribata neşter attı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca "Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı" kapsamında oluşturulan Bilim Komisyonu, kentte yaptığı saha incelemesinin ardından İçkale Surları onaylı projelerine yönelik çalışmalara devam edilmesini kararlaştırdı. Bilim Komisyonu gözetiminde restorasyon çalışmaları kaldığı yerden devam edecek ve bu sayede İçkale Surları'nın aslına uygun bir şekilde kültürel ve tarihi dokusunun korunması sağlanacak. Diyarbakır Valiliği'nce, Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında projesi çizilen 41 nolu (Yedikardeş burcu) ve 42 nolu (Nur burcu) burçların, komisyon kararınca projeye uygun olarak restorasyon çalışmalarına da başlanacak.

Haberler 13.06.2017 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Surlar ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanl tarafndan oluturulan Bilim Komisyonu tarafndan Diyarbakrda yaplan saha incelemeleri sonucunda surlarn projelendirilmesi ve restorasyonunun yaplmas karar alnd.

Valilikten yaplan açklamada, 2012 ylnda rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri onaylanan çkale Surlarnn restorasyon çalmalar, Diyarbakr Valiliince Cazibe Merkezlerini Destekleme Program kapsamnda 2014 ylnda balatld belirtilerek, Diyarbakr Surlarnn UNESCO adayl sürecinde 2015 ylnda Kültür Turizm Bakanl tarafndan komisyon oluturulup restorasyon çalmasnn durdurulmas karar alnd ifade edildi.

çKALE SURLARI RESTORE EDLECEK

Açklamada, Komisyonda yeniden alnan karar neticesinde çkale surlar onayl projeler dorultusunda uygulamaya yönelik çalmalara devam edilmesi karar verildii, bu karar neticesinde çalmalar kald yerden bilim komisyonu gözetiminde devam edecek olup, çkale Surlarnn aslna uygun bir ekilde kültürel ve tarihi dokusunun korunmas salanacak denildi.

2 ÖNEML BURç RESTORE EDLECEK

Diyarbakr Valilii tarafndan Kalknma Bakanl Cazibe Merkezlerini Destekleme Program kapsamnda projesi çizilmi olan 41 nolu Yedikarde burcu ve 42 nolu Nur burcu, komisyon kararnca projeye uygun olarak restorasyon çalmalarna da balanacan duyuran Valilik, restorasyon çalmalarnn Valilik tarafndan Kalknma Bakanl Cazibe Merkezlerini Destekleme Program kapsamnda salanan ödenek ile yaplaca, böylelikle surlarn en önemli ve en nitelikli olan 2 burcunun tahribattan uzaklatrlmas, tarihi ve kültürel dokusunun korunmas salanaca belirtildi. Diyarbakr Valilii açklamasnda, 66 burç ve burçlar aras sur duvarlarnn projesinin yaplaca belirtilerek, açklamada, öyle denildi:

SUR DUVARLARININ PROJES YAPILACAK

Diyarbakr Valilii tarafndan Kalknma Bakanl Cazibe Merkezlerini Destekleme Program kapsamnda önceki dönemde proje çizimlerine balanan, genellikle Dicle Vadisine bakan burçlar ve burçlar aras sur duvarlarndan oluan 25 burç ve sur duvarlarnn proje çizimlerinin tamamlanmas için çalmalara yl içerisinde yeniden balanacak. Ayrca Diyarbakr Surlarnda bulunan ve projesi hiç bulunmayan 41 adet burcun ve burçlar aras sur duvarlarnn projelerinin çizimleri, Kültür ve Turizm Bakanl ile Diyarbakr Valilii koordinasyonunda Cazibe Merkezlerini Destekleme Program kapsamnda yaplmas için de ihale hazrlklarna balanld. Diyarbakr Valilii tarafndan Kalknma Bakanl Cazibe Merkezlerini Destekleme Program ile Kültür ve Turizm Bakanl tarafndan ödenei salanacak bu ilerin en ksa sürede ihaleye çkarlmas ve çalmalara balanmas planlanyor. Bilim Komisyonu denetiminde yaplacak olan proje çizim çalmalarnn tamamlanmas ile Diyarbakr Surlar üzerinde bulunan tüm burçlarn ve burçlar aras sur duvarlarnn projesi tamamlanacak ve Surlar proje anlamnda kayt altna alnarak ilk kez önemli bir veri ve proje bellei oluturulmu olacak.

BÜYÜK DESTEK SUNMUTU

Diyarbakr Valilii tarafndan Kalknma Bakanl Cazibe Merkezlerini Destekleme Program kapsamnda bata surlarn restorasyonu ve projelendirilmesi olmak üzere, yaplan bilimsel yaynlar, sempozyumlar, toplantlar ve yurtiçi-yurtd tantm çalmalar UNESCO adaylk dosyasnn güçlenmesi adna büyük destek sunmutu. Bu dönem yaplacak yeni yatrmlarla da UNESCO Dünya Kültür Miras olan Surlara yatrmlarn ve çalmalarn yapldnn göstergesi olmas büyük önem arz ediyor.

Ana Sayfaya Git