Surlara bazalt mimarisi!

Tarihi Diyarbakır Surları, restorasyonda kullanılan bazalt çubuklarıyla daha da sağlam olacak

Haberler 18.06.2021 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO tarafndan 2015te Dünya Kültür Miras olarak tescillenen Diyarbakr Surlarnn restorasyonunda oksitlenmeyen ve çürümeyen Fiber Reinforced Polymer (FRP) bazalt çubuklar kullanlyor.

Birçok medeniyete ev sahiplii yapan merkez Sur ilçesinde Dünya Kültür Miras olarak tescillenen Diyarbakr Surlarnn restore edilerek eski ihtiamna kavumas için balatlan youn çalmalar sürüyor.

Surlarda yürütülen tüm çalmalar, Kültür ve Turizm Bakanlnn oluturduu Bilim Komisyonu ve alannda uzman kiilerden oluan Danma Kurulunca titizlikle kontrol ediliyor.

Yaplan ihaleyle restorasyonuna balanan surlardaki baz burçlarda çökmelerin önüne geçmek ve yklan kubbe, kemer ve tonozlar güçlendirmek amacyla FRP bazalt çubuklar kullanlyor.

Yapm aamasndaki yeni ta ve tulalar arasna FRP çubuklar yerletirilerek, eski yapyla balanyor. Onarm ile özgün yapya zarar vermemeye özen gösteriliyor ve yaplarn ömrünün daha fazla uzatlmas planlanyor.

EHRN TURZMNE çOK ÖNEML BR KATKI SALAYACAK

Diyarbakr mar ve ehircilik Daire Bakan Mehmet Karaaslan, göreve baladklarnda vatandalarn Diyarbakr Surlarnn korunmasn ve restorasyon çalmalarnn balatlmasn talep ettiini söyledi.

Karaaslan, 11 ay önce surlar turizme kazandrmak için çalma balattklarn ve bu süre içerisinde 98 burçtan 24ünün ihalesini tamamlayarak yer teslimini yaptklarn anlatarak, Diyarbakr surlarnn restorasyon çalmasndaki ne önemli hedeflerimizden biri ecdadn bize yadigar olan bu surlar ayakta tutmak, gelecek nesillere aktarmak ve kültürel varlklarmz korumaktr. ehrin turizmine çok önemli bir katk salayacak. Turistlerin kente gelmesiyle de ekonomiye çok önemli bir katks olacak.diye konutu.

Göreve baladklarnda surlara bitiik yüzlerce yapnn olduunu gördüklerini, bu yaplarn surlara ciddi anlamda hasar verdiini belirten Karaaslan, çalmalarla surlarn bu yaplardan arndrldn aktard.

BU MALZEME DYARBAKIR SURLARINDA LK DEFA KULLANILIYOR

Karaaslan, geçen yl austos aynda baladklar Yedi Karde ve Benu Sen burcunu bu yl eylül ayna kadar tamamlamay planladklarn belirten Karaaslan, dier çalmalarn ise devam ettiini dile getirdi.

Karaaslan, konumasn öyle sürdürdü:

Fiber Reinforced Polymer (FRP) bazalt çubuklar son dönemde yurt dnda yaygn olarak kullanlan güçlendirme malzemesidir. Bu çubuk karbon, cam ve bazalt gibi malzemelerden yaplmaktadr. Bunun en önemli özellii oksitlenmemesi ve çürümemesidir. Bunu kullanrken d duvar ile iç duvar arasnda enine balantlar yaparak yapnn güçlü kalmasn salyoruz. Restorasyon çalmalarnda en çok karlatmz durumlardan biri kubbenin, kemerlerin ve tonozlarn yklmas. Yklm olan kubbe, kemer ve tonozlarn güçlendirilmesi aamasnda iç duvar ile yeni yapm olduumuz ta örgüler arasnda FRP çubuklarn sktrarak yapnn güçlendirilmesini salyoruz. Demir malzemelerin oksitlenme, çürüme ihtimali çok yüksek ancak FRP çubuunun böyle bir durumu yok. Bu malzeme Diyarbakr Surlarnda ilk defa kullanlyor. FRPyi ilk olarak burada uyguladk ve çok baarl bir sonuç elde ettik.

Restorasyon çalmalarnda en önemli önceliklerinin mevcut talar kullanmak olduuna dikkati çeken Karaaslan, Yapnn özgün dokusunu korumak en önemli hedeflerimizden biridir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git