Surlardaki geçitler

UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Kültür Mirası Listesine alınan Diyarbakır surlarında savunma alanlarındaki tüneller görüntülendi.

Haberler 19.01.2021 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn simgelerinden olan ve 5 kilometrelik uzunluu, yaklak 12 metrelik yükseklii 4 yöne açlan kaplar ile dünyann sayl eserleri arasnda gösterilen tarihi Diyarbakr surlar, 2015 ylnda UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine alnd. 82 burçtan oluan, çin seddinin ardndan dünyadaki en uzun ve geni savunma duvar olan surlardaki dehliz ve tüneller görüntülendi.

PARSTEN SONRA EN BÜYÜK KANALZASYON AI BURADA

Diyarbakr Kültür, Turizm ve Musiki Dernei (DKTUM-DER) Yönetim Kurulu Bakan Kenan Aksu, yapt açklamada, surlarn içinin okunmam bir tarih kitab olduunu söyledi. Okunduunda tarihin deieceini savunan Aksu, Surlar gezdiiniz zaman zaten ei benzeri olmayan bir aheser görüyorsunuz. Binlerce yldr dimdik ayakta kalan, belki de dünyann en büyük, en görkemli eseri. Tabi bu surlar yapld zaman kitabelerden baktmzda, burçtaki yaztlara baktmzda 33 medeniyetin hepsinin izini görüyorsunuz. 5 buçuk kilometre tamamyla surun içini kapsayan çok önemli bir yapt. Bunun altnda dünyada Paristen sonra en büyük kanalizasyon var, geçitlerin olduu ehir diye bilinir buras. O geçitlerden Dicleye giden kaplar var. Fiskayaya giden geçitler var. Bunlar biliniyor, daha kefedilmemi. Surun üstünde koruma amaçl dehlizler var. Biraz önce gezdik. Yani dardan gelecek her hangi bir saldrya kar mukavemet için pencereler var. Koruma amaçl geçitler var dedi.

Ana Sayfaya Git