Surların ihtişamı!

Diyarbakır'ın tarihi surları 5 milyon turist hedefiyle ihtişamlı hale getiriliyor

Haberler 18.09.2021 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO tarafndan 2015 ylnda Dünya Miras Listesine alnan Diyarbakr surlarndaki görkemli, nitelikli, antsal burçlar, 5 milyon turist hedefiyle ihtiaml hale getiriliyor.

Diyarbakrda birçok medeniyete ev sahiplii yapan tarihi Sur ilçesinde yaklak 5 bin 200 metrelik Diyarbakr surlarnn restorasyonu için geçen yl balatlan çalmalar sürdürülüyor.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann 9 Temmuzda kenti ziyaretinde, Zerzevan Kalesi ve Diyarbakr surlarn ylda 5 milyon turistin ziyaret etmesini hedeflediklerini belirtmesi üzerine, buradaki çalma hzlandrld.

Restorasyon çalmalar, Kültür ve Turizm Bakanlnn oluturduu Bilim Komisyonu ve uzmanlardan oluan Danma Kurulunca titizlikle kontrol ediliyor.

Diyarbakr Büyükehir Belediyesince yaplan ihaleyle çalmalarna balanan surlardaki en görkemli, nitelikli, antsal burçlar olan ve üzerinde kitabe, hayvan motifleri, kesme ta silmesi bulunan Evli Beden, Yedikarde, Selçuklu ve Nur da dahil 25 burçta restorasyon çalmas devam ediyor.

Restorasyonu bitme aamasna gelen ve klandrlan baz burçlar, yakn zamanda ziyarete açlacak. Toplam 98 burçtan 73ünün ise projeleri hazrland ve restorasyon yaplmas için ihaleye hazr hale getirildi.

UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Diyarbakr surlarnda yer alan 25 burç, restorasyonla göz kamatrc hale büründü. Molozlardan temizlendikten sonra yaplan restorasyon ve klandrmayla burçlarn eski halinden eser kalmad.

çOK GÜZEL BR GÖRÜNTÜ ELDE ETTK

Büyükehir Belediyesi mar ve ehircilik Daire Bakan Mehmet Karaaslan, Diyarbakr surlarnn çin Seddinden sonra dünyann en uzun ve en yüksek surlar arasnda yer aldn söyledi.

Vali Münir Karalolunun göreve balamasyla restorasyon çalmas için bir ylda 98 burçtan 25inin ihalesini yaptklarn ve bir sene içinde de çalmalara baladklarn anlatan Karaaslan, öyle konutu:

Valimizin göreve balamasyla Diyarbakr halknn bizden en büyük istei, surlarn korunmas, ihyas ve restorasyonunun yaplmasyd. Surlar teslim aldmz zaman inanlmaz derecede statik ve görüntü olarak, kubbelerinden tonozlarna, kemerlerinden döemelerine ve balant duvarlarna kadar çok kötü durumdayd. Bir yllk süreçte ihale yaptk, restorasyonlarn ve ayn zamanda elektrik aydnlatmalarn da yaparak çok güzel bir görüntü elde etmi olduk.

BURçLAR MADDE BAIMLILARININ YUVASI HALNE GELMT

çalmalara balamadan önce surlardaki burçlarn iç ve dnn da çok kötü durumda olduunu dile getiren Karaaslan, öyle devam etti:

Burçlar madde bamllarnn yuvas haline gelmiti. Yaklp yklm bir durumdayd. Bu halde teslim aldmzda burçlarn tamamnn derzlerini, enjeksiyonlarn, tamirat ve tadilatn yaparak kullanlabilir hale getirdik. Bununla yetinmeyip ayn zamanda bu burçlarn tamamlanmasyla ilevlendireceiz inallah. Deiik kamu kurumlarmza, evlendirme daireleri olabilir, bunlara tahsis edeceiz ve ilelebet korumak için elimizden gelen her eyi yapacaz. Dünyada ayakta duran çok nadir surlardan biri olan Diyarbakr surlarnn ylda yaklak 5 milyon turist çekmesi hedeflenmektedir. Bu alanlar kesinlikle yeme içme kültürü ve benzeri alanlara tahsis edilmeyip tamamen kültürel sanatsal faaliyetler dorultusunda kullanlacaktr.

GERYE KALAN BÖLÜMLER DE RESTORE EDLECEK

Projelerinin tamamnn Kültür Varlklarn Koruma Kurulu tarafndan onaylandn belirten Karaaslan, bunlarn aslna uygun restore edildiini, aydnlatma konusunda kurul izninden sonra çalma yaptklarn dile getirdi.

Karaaslan, Cumhurbakan Erdoann kenti ziyareti srasnda surlarn gündeme geldiini belirterek, Cumhurbakanmzn talimat dorultusunda, surlarmzn tamamnn restore edilmesi talimat alnmtr. Bu kapsamda çalmalarmz tamamlanm olup çevre ve ehircilik Bakanlmz, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlmz i birliinde surlarn geri kalannn da ihalesi yaplp restorasyon çalmalarna balanacaktr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git