Surların restorasyonu başladı

UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Kültür Miras listesine alınan, Diyarbakır'ın tarihi surlarında restorasyon çalışmaları başladı.

Haberler 04.09.2020 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCOnun 2015 ylnda Dünya Kültür Miras listesine ald Diyarbakr Surlar, bakmszlk nedeniyle kaderine terk edilmiti. Diyarbakr Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Münir Karalolunun talimatyla 6 burcun yapm ile ilgili müjde verilerek, ihale sürecinin tamamland açklanmt. 9 milyon 471 TLye ihale edilen, büyükehir belediyesi bütçesi ile yaplacak olan 6 burcun yapm 500 günde tamamlanacak. Ekipler, Aslan ve Yedi Kardeler burcunda restorasyon çalmalarna balad.

6 burç ve onlar birbirine balayan sur duvarlar restore edilecektir

Büyükehir Belediyesinin verdii bilgide, geride kalan son 5 yl içerisinde Kültür ve Turizm Bakanl tarafndan Diyarbakr Surlarnn projelendirme çalmalarnn sürdürüldüü belirtildi. Açklamada, Nihayet bu yl Diyarbakr Surlar Dünya Miras ilan edildiinden beri ilk kez onarlacaktr. Etap etap sürdürülen proje çalmalarnda Koruma Bölge Kurulu tarafndan projesi onaylanm Sur Burçlarnn onarlmas planlanmaktadr. Bu çalmalarda yklma tehlikesi arz eden ve acil müdahaleye ihtiyaç duyan burçlara öncelik verilecektir. Diyarbakr Surlar 21-22 Nolu Burçlar Acil Müdahale ve 32-33, 41-42 Nolu Burçlar Restorasyon i kapsamnda; Urfa Kapy koruyan 2 burç, Ben u Sen Burcu (Ulu Beden), Yedi Karde Burcu ve Nur Burcu gibi en bilindik ve en nitelikli burçlar dahil olmak üzere toplam 6 burç ve onlar birbirine balayan sur duvarlar restore edilecektir. Yakn zamanda yldrm dümesi gibi olumsuz olaylar ile gündeme gelen hatta bir ksm yklan bu burçlar ihale ile onarlacaktr denildi.

9 milyon 471 bin lira bedel ile sözlemesi imzalanan, ie ilikin yer teslimi 10 Austos tarihinde yaplm olup, 500 gün içerisinde restorasyon çalmalarnn tamamlanmas hedeflenmekte olduu belirtildi. Büyükehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanl ortaklnda yürütülecek projeye ilikin bütçe, Kültür Varlklarn Koruma Fonu marifetiyle Büyükehir Belediyesi tarafndan karlanaca bildirildi.

UNESCO 39. Dünya Miras Komite toplants, 2015 ylnda Almanyann ev sahipliinde Bonn kentinde gerçeklemi, toplantda Türkiyeden Diyarbakr Surlar ile Hevsel Bahçelerinin Dünya Kültür Miras listesine alnmas karar çkmt.

Ana Sayfaya Git