Surların sırrı araştırılıyor!

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan 5 bin yıllık Diyarbakır surlarının nasıl bir mühendislikle inşa edildiğini ortaya çıkartmak için çalışma başlatıldı. Uzunluğu 5 bin 200 metre, yüksekliği 8 ila 22 metre arasında olan ve kalınlığı 5 metreye kadar varan surların diplerinin birkaç noktasına araştırma için sondaj çukuru açacaklarını ifade eden Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Amida Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, bu çalışmayla sur temellerinin ne kadar yükseklikte veya ne kadar derinlikte olduğunu, temelde kullanılan malzemeyle beden duvarlarında kullanılan malzemenin benzer ya da farklı mı olduğunu, ne tür bir harç kullanıldığını tespit etmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Haberler 03.07.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO tarafndan 2015 ylnda Dünya Kültür Miras Listesine alnan çin Seddinden sonra en uzun sur olma özelliini tayan Diyarbakr surlarnn srr aratrlyor.

Dicle Üniversitesi Eitim Fakültesi Öretim Üyesi ve Amida Höyük Kaz Bakan Prof. Dr. rfan Yldz öncülüünde, Diyarbakr surlarnn dirilii mottosu kapsamnda tarihi çkalede kaz çalmalar kapsamnda surlarn temellerine dayal aratrma sondaj çukurlar açlacak.

SURLARIN 5 BN YILLIK SIRRI ARATIRILIYOR

Kaz Bakan Prof. Dr. rfan Yldz, bu çalmayla sur temelinin ne kadar derinlikte olduu, temelde kullanlan malzeme ile surlarda kullanlan malzemelerin farkllk gösterip göstermediini, kullanlan balayc harcn ne olduunu ve hangi yöntemin kullanld tespit etmeyi amaçladklarn söyledi. imdiye kadar yaklak 110 metre uzunluunda, yer yer 3 metre, baz yerlerde 8 metre geniliinde surlarn dibindeki toprak dolgu alndn aktaran Prof. Dr. Yldz, Yaklak 2,5 metre dolgu vard, hemen hemen hepsi alnd. çok az bir ksm kald dolgu topran. Kaz çalmalar bittikten ve surlarn dibi tam olarak açldktan sonra bu defa surlarn temel ksmna yönelik aratrma çalmalarmz olacak. Bizim, aratrma çukuru ya da sondaj çalmas dediimiz çalmalar yapacaz. Yaklak 4 metre ölçülerinde bir alan belirliyoruz, bu alanda artk sur temellerinin derinliine göre bir kaz çalmas yaplacak. Temeller 2 metredeyse 2 metrede durulacak, 3 metredeyse 3 metreye kadar inilecek. Yaplan çalmada, sur temellerinin ne kadar yükseklikte olduu veya tam tersiyle ne kadar derinlikte olduu, temelde kullanlan malzemeyle beden duvarlarnda kullanlan malzemenin benzer mi ya da farkl m olduu, yine temelde kullanlan malzemede balayc olarak ne tür bir harç kullanldn tespit etmeyi amaçlyoruz dedi.

SURLARLA LGL BÜTÜN DETAYLARI ORTAYA çIKARTMAK STYORUZ

Surlarla ilgili bütün detaylar ortaya çkartmay hedeflediklerin aktaran Prof. Dr. Yldz, sondaj çalmalar sonucunda çkacak veriler belgelendirildikten sonra sondaj çukurlarn kapatacaklarn belirterek, Biz surlarla ilgili bütün detaylar ortaya çkartmak istiyoruz.

Bu kapsamda yaplacak sondaj çalmalar sonucunda çkacak veriler belgelenecek ve bu aratrma çukurlar ya da sondaj çukurlar, Kültür ve Turizm Bakanlnn izniyle kapatlacak. Veriler ortaya çkt zaman unu anlam olacaz, birincisi, temelden en tepeye surlarn yükseklii ne kadardr.

kincisi ve en önemlisi, surlarn temelinde nasl bir ta malzeme kullanld, bir dieri, nasl balayc bir malzeme kullanld ve temeller toprak seviyesinden ne kadar derinliktedir, bunlarn hepsi aça çkm olacak diye konutu.

Ana Sayfaya Git