Surların taşları sökülüp satılıyor

Diyarbakır Surlarının taşlarının yerinden sökülüp satılıyor. Mimar Arif İpek, tedbir alınmazsa Surlardaki tahribatın boyutunun büyüyeceği uyarısında bulundu.

Haberler 14.12.2019 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan tarihi Diyarbakr Surlarnn talar yerinden sökülüp satlyor. Tahribat özelikle Mardinkap ksmnda görülmekte. Sur duvarlar ve burçlarn üzerine ilenmi ve günümüze kadar gelmi güne, yldz sembolleri, kaplan, boa, çift bal kartal, akrep ve at kabartmalar olan talar yerinden oynatlm.

çIKARILAN TA SAYISI FAZLA

Talarn çkarld surlara yakn bir yerde çay oca ileten Selim çanak, gece saatlerinde sur diplerine birçok kiinin geldiini, ancak gündüz vakti talarn yerinden söküldüünü fark ettiklerini söyledi. çark, uzun bir süredir surlarn yklm bölümlerinden ta götürüldüünü, ancak bu kez üzerine ekiller olan talarn çkarldn ve her gün yeni talarn çalndn kaydetti.

SANK SPAR ÜZERNE çIKARILMI

Mimar Arif pek ise talarn çökmeden kaynaklanmadn belirterek, talarn olmad ksmlarn insan boyu yüksekliinde olmas ve izlerin yeni olmasnn talarn bilinçli olarak söküldüünü gösterdiini söyledi. Özellikle bulunmayan dii kesme talarn tercih edildiine dikkati çeken pek, Sanki sipari üzerine bu talar çkarlm dedi.

YIKIM TEVK ETT

Suriçinin Kentsel Sit Alan olduu gerçeinin hiçbir çalmada göz önüne alnmadn vurgulayan pek, Surda yaplan ykmdan sonra molozlarn atlmas ile ilgili çalmann bile gelii güzel yapldn, Surdan çkarlp Dicle Üniversitesi arazisine dökülen molozlarn içinden çkarlan talarn satlabilir olduu görülünce bu durumun surlardan talarn çkarlmasn tevik ettiini belirtti.

KAFELERDE ç DEKORASYON OLARAK KULLANILIYOR

Son dönemlerde Sur içindeki kafe ve restoranlarn yapmnda bu talarn kullanldna iaret eden pek, baz mekanlarn ise iç dekorasyon olarak kullandn kaydetti. pek, Moloz alanndan çkan bu deerli talarn Sur içinde ve Ongözlü Köprü civarnda yaplan yeni yaplarda kullanld açk bir ekilde görülmektedir diye belirtti.

KURUMLAR ARASI YETK KARMAASI

Surlarn bakmsz ve denetimsiz halinin bu tahribata açk davetiye çkardn dile getiren pek, Bölge Koruma Kurulunun duyarszln eletirdi. pek, Surda yaplan alelacele çalmalarn kurumlar aras koordinasyonun salanmamasna neden oldu. Sur içi ile ilgili bir yetki karmaas halen devam etmektedir. Koruma Kurulu bizim bilgimizin dnda birçok ey yaplyor diyor. çevre ve ehircilik l Müdürlüü yetkilerini aarak tamamyla belediyeyi devre d brakarak bir çalma yürütmektedir. Yine müzenin de yaplan tahribatlardan hep sonradan haberlerinin olduunu söylüyorlar. Görev ve sorumluluk tam olarak kimde açkças onu da bilmiyoruz. Bu tahribatn nedeni ise ilgisizlik ve denetimsizlikten kaynaklanyor diye konutu.

TEDBR ALINMAZSA TAHRBAT DEVAM EDER

pek, gerekli tedbirlerin alnmamas halinde bu tahribatn artarak devam edecei uyarsnda bulunarak unlar söyledi: Bu talarn satyla ilgili ciddi bir yaptrmn olmas gerekiyor. Periyodik kontrollerin sklkla yaplmas gerekiyor. Burada sorumlu ve yetkili hangi kurum ise ivedilikle bu çalmalar balatmaldr.

Ana Sayfaya Git