Sur'un 49 yıllık terzisi

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde yaklaşık yarım asırdır aynı iş yerinde terzilik yapan Sadık Yurt, ilk günkü heyecanla müşterilerine elbise dikmenin telaşını yaşıyor

Haberler 05.08.2018 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn tarihi Sur ilçesinde 49 yldr ayn mekanda terzilik yapan Sadk Yurt, ilk günkü heyecanla müterilerine kyafet dikiyor.

Tarihi ilçesinin ara sokaklarndaki dükkannda 1969 ylndan bu yana terzilik yapan 69 yandaki Yurt, i yerinde 55 yllk ütüsü, 40 yllk diki makinesi ile özenle takm elbiseler dikerek mesleini yapyor. Bir dönem yannda 7-8 kii çaltran terzi, imdilerde ise çrak bulamyor.

Sadk Yurt, meslee teyzesinin olunun yannda 10 yanda çrak olarak baladn, daha sonra gittii zmir ve stanbulda kalfalk döneminin ardndan Diyarbakrda 1969 ylndan bu yana mesleine devam ettiini söyledi.

Merkez Sur ilçesinde 49 yldr ayn dükkanda ekmeini kazandn belirten Yurt, hazr giyimin yaygnlamasnn terzilii etkilediini belirtti.

Mesleini sürdürmekte zorlandklarn ifade eden Sadk Yurt, Yeni nesil bizim verdiimiz emei vermiyor. Ama terzilerde halen kyafet diktirenler var. Biz de onlarla mesleimize devam ediyoruz. diye konutu.

- 55 yllk ütüyü kullanyor

Yurt, i yerinde halen eski eyalar kullanmay sürdürdüünü, ütüsünün kalfalk döneminden kalma olduunu ve 55 yldr kullandn, 40 yllk diki makinesinde de halen dikim yaptn aktard.

Kulland ütüden çok memnun olduunu, baz terzi arkadalarnn kullanmak için ödünç bile aldn dile getiren Sadk Yurt, 5 çocuunun olduunu, çocuklarn bu meslekten kazand gelirle büyüttüünü anlatt.

- Artk ustalar yetimiyor

Meslekte çrak bulamamann skntsn yaadklarn ifade eden Yurt, öyle devam etti:

çrak bulamyoruz. çocuk geliyor, Amca bana 1 lira ver diyor, Olum gel sana haftada 20-30 lira vereyim çal, hem meslek ören diyorum ama yok. Gençler internet kafelerde boa zaman harcyor. Sadece biz deil bütün zanaatkarlar ayn sorunu yayor. Geçmi yllarda aileler, çocuum burada kalsn, meslek örensin, haftaln ben vereyim diyordu. Ama imdi öyle deil. Yanmda geçmite en az 7-8 kii çalyordu.

- 49 yllk müterileri var

Yannda çrak olarak yetien 2 kiinin meslei stanbulda sürdürdüünü, onlarla halen görütüünü anlatan Sadk Yurt, yannda yetien insanlar görünce büyük bir mutluluk duyduunu ifade etti.

49 yllk müterim var. 1969 ylndan bu yana 3 müterim halen gelip takm elbise diktiriyor. diyen Yurt, gücü yettiince mesleini sürdürmeye devam edeceini de sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git