Sur'un yok edilen belleğini çiziyor

Tarihi Sur ilçesinin artık olmayan sokakları ve evlerini tuvale yansıtan Ressam Ercan Altuntaş, Kürtlerin belleğinin uçurumun kenarına itildiğini ve bunun Sur’daki tezahürünün hafızanın mekansızlaştırılması olduğunu söyledi.

Haberler 30.04.2020 - 01:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ressam Ercan Altunta, son 5 yldr aralksz süren yasak, ykm ve yaplamann çok ey kaybettirdii tarihi Sur ilçesinin artk olmayan sokaklarn ve evlerini tuvale yanstyor. Altunta bu çalmaya iten de bu unutturmaya kar hatrlatma arac olarak resimler ile bir kar koyma istei olmu. Kentler, tarihiyle, içinde yaam halklarn izleriyle var olur, size bir zamanlar orada yaanm olan fsldar diyen Altunta, yllar içinde oluan ve kente ruhunu, kimliini, kültürünü veren bu bellein yok edildiine dikkati çekiyor.

NE ANIMSIYORSAK ONU BLRZ

Euklidesin Ne anmsyorsak onu biliriz sözünü anmsatan Altunta, amacnn devam eden ykmlara kar gelecee, Sura dair bir eyler brakmak olduunu söylüyor. Altunta, Bu zaman içinde hafzamz yeniden var edebilecek bir argüman olarak, onlar yeniden resmedebilmek ve o mekanlar, sokaklar, evleri, dokuyu resimlerde yaratabilmek istedim. Her artta devam eden ykmlarn karsna görsel bir bellek oluturma fikrinden yola çkarak çizimlerimin ana temasn oluturdum. Mekna kimliini veren yaplar, kültürel aidiyetin yaand ve devam ettii yerdir. çalmalarm ile mekn yaatmaya, sahip olduu ve ona tank olanlarn aidiyetini korumaya ve bu vesileyle bir sonraki zamana aktarmaya çabalyorum. Bir noktada resmi olana alternatif bir hafzann inasdr eklinde konutu.

ANLATIM KARI çIKITIR

çalmas srasnda Sura dair yeni hikayelerle karlatn söyleyen Altunta, Yok edilen mahalleler, evler ve mekanlar çizerken geleneksel kendine özgü formundan, dokusuna kadar ayrnt ile urarken, her annda yeni bir hikye ile karlatm. Surun sokaklarn direkt renklerden hatrlarz. Büyülü mistik bir dünya kurarz kafamzda. Dier yandan ise evlerin kireç ile boyanmas, en ucuzu olmas bal bana bir hikayedir. Kaplarn mavi olmasnn geçmile olan ba olarak tanmlayabiliriz dedi. Altunta, çizdii resimleri iaret ederek, Burada duran her eyin anlatm her biçimiyle politiktir ve kar çktr diyerek Surda yaanlanlara kar hiç olmam gibi davranamayacan söylerken, sözlerini u ekilde tamamlyor: Asimilasyon, bask, bandan koparlma tartmalar devam ederken, insanlar asl balarndan, bellekten uzaklayor. Ama biz buradayz, Surda olan her eye ahidiz ve hiçbir ey olmam gibi davranamayz.

Ana Sayfaya Git