Suyu çekilen gölette binlerce balık telef oldu

Gözegöl Göletinin suyu çekilmesi nedeniyle binlerce balık telef olurken, binlercesi de risk altında.

Haberler 13.09.2017 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez Kayapnar ilçesinde bulunan Gözegöl Göletinin suyunun çekilmesi nedeniyle binlerce balk telef oldu. Az miktarda kalan suda bulunan binlerce balk da risk altnda bulunuyor.

Diyarbakr merkeze 25 kilometre uzaklkta bulunan ve 65 hekto ve ar rezervuar yüzeyine sahip olan Gözegöl Göletinde binlerce balk karaya vurarak telef oldu. Dengecük, Cücük, Gürzo, Demalan, Cankatran ve Hestiyan köylerinde toplam 550 hektar alan sulayan göletteki balklarn telef olmas dikkat çekti.

çeit çeit baln bulunduu gölette balklarn suyun az olmasna bal oksijensizlikten telef olduu iddia ediliyor. Köylülerden Alattin çakr, çeit çeit ve lezzetli balklarn bulunduu göletin mevcut durumunun çok üzücü olduunu belirtti.

BALIK ÖLÜMLER

Gölete gelen suyun baka bir köyden kesildiini ileri süren çakr, mevcut suyun kurumasndan dolay balklarn telef olduunu söyledi. Gölete tek bir yerden su geldiini dile getiren çakr, Bu baraja tek yerden su geliyor o da Cabar köyünden. Orada biri bu suyun önünü kapatm ve gölette su vermiyor. Bu sezonda da su almayan gölet batakla dönüp kuruyor ve balklar telef oluyor. Köylüler bu duruma kar suyu kapatan kiiye dava açt ama bir ey elde edemedi. Bir gölletin üstüne gölet olmaz. Bu göletler arasnda bir kilometre mesafe var. Ayn zamanda baraj kuruduundan dolay çiftçi sulama yapamyor. Bundan dolay çiftçiler de madur oluyor. çiftçi ne yapacan bilmiyor. Su olmadndan pamuklar kurumu. Bu suyun önünün kapatlmamas gerekirdi. 12 köy bu göletten fayda görürdü imdi 500 dönüm arazi su görmüyor. Buradaki balklarn çeidi çoktu ve tad da çok lezzetliydi. imdi görüyorsunuz neler olmu. O balklarn telef olmas insann içini actyor. Bu insanlk ddr. dedi. (LKHA)

Ana Sayfaya Git