Tabip Odası: Diyarbakır'daki vaka sayısı 200

Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır'da koronavirüs testi pozitif çıkanların sayısının 200, koronavirüs belirtileri nedeniyle izolasyona alınan veya taburcu edilenlerin sayısının ise 300 olduğunu açıkladı.

Haberler 08.04.2020 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Tabip Odas (DTO), koronavirüse ilikin hazrlad ikinci raporunu yaptklar yazl açklama ile duyurdu. Periyodik olarak veri paylam yaptklarna dikkat çeken DTO açklamasnda, sahadan elde edilen bilgiler nda Diyarbakrda 6 Nisan itibariyle testi pozitif çkan hasta saysnn 200e yakn olduu belirtildi. Söz konusu 200 kiinin KOVID -19 tehisiyle hastanelerde yattna yer verilen açklamada, evde izolasyonda olan veya taburcu edilen kiilerin saysnn da 300 olduu açkland.

Tüm Türkiyede e zamanl olarak Diyarbakrda da kurulan l Pandemi Kuruluna bavuru yapmalarna ramen Diyarbakr Tabip Odas yönetiminin u ana kadar çarlmadna yer verilen açklamada, Bu yöntemle çalacak l Pandemi Kurulunun ilimizdeki hekimler bata olmak üzere salkçlarn sorunlarna ve bir bütün olarak pandemiye bütünlüklü bir yaklam sergileyemeyecei ve çözüm gelitiremeyecei açktr. l Pandemi Kurulunun Odamz dahil olmak üzere tüm üyelerinin katlmyla kurulu amacna uygun bir ekilde çalmas ve karar süreçlerine tüm kurumlarn dahil edilmesi gerekliliini bir kez daha ifade etmek istiyoruz denildi.

HALA TEST YAPILAMIYOR

Hastaneye koronavirüs tehisiyle yatrlanlar arasnda 2 salk çalannn da bulunduu ifade edilen açklamada, Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde PCR ile test imkann saland, Dicle Üniversitesi Hastanelerinde 6 Nisan itibariyle PCR testinin yapmaya balanacann açklanmasna ramen teknik sorunlardan kaynakl halen test yaplmad kaydedildi.

TEST SAYISI YETERSZDR

Diyarbakr l Salk Müdürlüünün Diyarbakrda uygulanan test saysnn 500 olduunu belirttii hatrlatlan açklamada, Nüfusa oranla ilimizde yaplan test says son derece yetersiz olup, salkçlara yönelik ne kadar test yapld, testi pozitif olan salkç olup olmad paylalmamaktadr. Kentimizdeki özel ve kamu kurumlarnda çalan salk emekçileri bir an önce periyodik olarak test edilmeye balanmas gerekmektedir ifadelerine yer verildi.

SALIK çALIANLARINA GÜVENCE VERLMEL

Raporda, l salk müdürlüü tarafndan yaplan açklamada salkçlara yönelik koruyucu ekipman teminine yönelik eksiin olmad, ekipmanlarn tasarruflu kullanlmaya çalld yönündeki açklama hatrlatlarak, Ancak sahadan aldmz bilgilere göre koruyucu ekipmanlarn tedarikinde eksiklerle birlikte olumlu yönde gelimeler olup, bu tedarikin devamll hakknda salk çalanlarna güvence verilmelidir. Bu salgn ile en ön safhada mücadele eden salk çalanlar için tüm koruyucu ekipmanlar bir an önce salanmaldr. Salktan tasarruf edilemeyeceini bir kez daha ifade etmek istiyoruz ifadeleri kullanld.

DER HASTALARIN TEDAVSNDE AKSAKLIK YAANIYOR

Diyarbakrda Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi ile Dicle Üniversitesi Hastanelerinin pandemi hastanesi ilan edildiine dikkat çekilen açklamada, söz konusu iki hastanede dier hastalarn ihtiyaçlarnn karlanmasnda aksaklklar yaand vurgulanarak, ilimizde salgnn artyla birlikte bu aksaklklarn ciddi salk sorunlarna yol açaca ön görülmektedir. Halka yönelik gerekli olmadkça dar çarlarnn halkmzn hastaneye gelmesini gerektiren ciddi hallerde de tereddüt etmesine neden olduu gözlemlenmitir. Halkmzn hastaneye bavurmas gereken acil durumlarn farknda olmas ve gerekli acil durumlarda 112yi arayabileceklerini tekrar hatrlatyoruz denildi.

ÖZEL HASTANELER KORONALI HASTA ALMIYOR

Salgn sonras hasta saysnn azalmasyla birlikte özel hastanelerin hemen hepsinde hekimler ve salk çalanlarna yllk izin kullandrma, ücretsiz izne çkarma, maalarda kesinti gibi uygulamalara bavurulduu gözlemlendiine iaret edilen açklamada, salgn gibi olaanüstü durumlarda iten ayrlmalarn yasaklanmas gerektii vurguland.

Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi ile Dicle Üniversitesi Hastanelerinde alnan verilere göre, özel hastanelerin genel olarak COVIDli hasta almamaya, test yapmamaya yönelik bir defans gösterdikleri, uygun koullarda sevk yaplmad görülmektedir.

SON BR HAFTA GÖç ARTTI

Aile Sal Merkezlerinden (ASM) aldmz verilere göre son bir hafta içerisinde batdaki büyük ehirlerden ilimize yönelik ciddi göçler yaand, izolasyon salanmad için bu göçlerin ilimizde ileriki günlerde ciddi kaynak riski tamaktadr. diye kaydedilen açklamada, salk çalanlarnn barnmasna yönelik giriimlerin yetersiz olduuna dikkat çekildi.

Ana Sayfaya Git