Tahta beşik geleneği Diyarbakır'da sürüyor

Diyarbakır'da bir zamanlar her ailenin çocuklarını büyüttüğü tahta beşik yapan 43 yaşındaki Özcan Asana unutulmaya yüz tutan beşikleri üretip, zanaatını ayakta tutmaya çalışıyor.

Haberler 23.09.2021 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda bir zamanlar her ailenin çocuklarn büyüttüü tahta beik yapan 43 yandaki Özcan Asana unutulmaya yüz tutan beikleri üretip, zanaatn ayakta tutmaya çalyor.

Sur ilçesindeki Marangozlar çarsnda dükkannda tahta beik üreten, Özcan Asana çrak olarak balad mesleini 35 yldr sürdürüyor. Tahta beik yapmnn yan sra ahapla ilgili her ürünü çkarabildiklerini, bunlar yurt içi ve yurt dna sattklarn belirten Asana, Burada ahapla ilgili her ürün çkarabiliyoruz, younluumuz tahta beiklerde bu beikleri yurt içi ve yurt dna satyoruz. 35 yldr da bu meslei burada icra ediyoruz. nsanlarmz geçmie özlem duyuyorlar ve bu onlar ahap, antika ürünlerine yönlendiriyor. Bu beikleri Diyarbakr arivinden çkarp yaptk talep var bu ürünlere. Yerli talepten çok yabanc talebi var. Turistler gelip görüyor farkl buluyor houna gidiyor alp götürüyor, bunlarn banda ngiltere, Hollanda, Fransa Ülkelerinden müterilerimiz oluyor diye konutu.

BEN ERMEN USTALARIN ÖRENCS SAYILIRIM

Asana, Ermeni ustalardan bu ii örendiini söyleyerek, Daha önceden burada bu ii Ermeni ustalar yapyordu, benim ustam onlardan örendi bu ii ben de ustam da onlarn örencisi saylrm. Ben küçüktüm o zamanlar ama ermeni ustalarn zanaatn da görmütüm. Bu deerli meslein sürdürülebilmesi için KOSGEBden destek alp örenci yetitirmek istiyorum, bu tür kültürümüzü yanstan mesleklerin kaybolmasn istemiyorum dedi.

Ana Sayfaya Git