Talepler karşılansın

“Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminde bu hafta cezaevlerindeki akçıl grevlerine dikkat çekildi. İktidardan tutukluların taleplerini karşılamasını isteyen aileler, kamuoyuna da duyarlılık çağrısı yaptı.

Haberler 02.04.2017 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesi ve kayp yaknlar tarafndan düzenlenen Kayplar bulunsun, failler yarglansn eyleminin 425incisi gerçekletirildi. Kayplarn fotoraflar ve Diyarbakrn Sur ilçesinde öldürülen Diyarbakr Barosu Bakan Tahir Elçinin fotoraflar tand. Eyleme, kayp yaknlar, HD yöneticileri ve insan haklar savunucular KESK, SES katld. Kayp yaknlar bu haftaki eylemlerinde 18 Mart 1994 Diyarbakrn Kulp ilçesinde gözaltna alnan ve kendisinden bir daha haber alnamayan Mirza Atein akbetini sordu.

CEZAEV TALEPLER KARILANSIN

Kayp yaknlar eyleminde konuan HD Diyarbakr ubesi sekteri Abdülselam nceören, kayplara ulancaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyleyerek, Analarmzn gözya hala dinmedi, çocuklarnn yolunu gözleyen analarmz var dedi. Cezaevlerinde yaylan açlk grevlerine iaret eden nceören, Özellikle F Tipi Cezaevlerinde ihlalleri yaanyor. Cezaevlerinden cenazelerin çkmasn istemiyoruz. Açlk grevlerinin son bulmasn bir an önce insani taleplerin yerine getirilmesini istiyoruz diye konutu.

KENCE LE GÖZALTINA ALINDI

Ardndan HD Kayp komisyon üyesi Hasan Yolcu, 18 Mart 1994 Diyarbakrn Kulp ilçesinde gözaltna alnan ve kendisinden bir daha haber alnamayan Mirza Atein hikayesini okudu. Hikayenin devamn okuyan Yolcu unlar söyledi: Olaya göre, Kulp lçesine bal nkaya Köyünde yaayan Atein köyde bulunduu evine asker ve korucularn katlmyla gece saatlerinde baskn düzenlendi. Yaplan basknda Atein evi atee verilerek yaklrken, çocuklarnn gözleri önünde ikence edilerek gözaltna alnd. Gözaltna alnan Ate ile köylüsü Kuddusi Adgüzel önce Kulp ilçe merkezine ardndan Diyarbakr merkeze götürülerek yaklak 85 gün ikenceye maruz kald. Hikayede ailenin duyumlarna göre gözalt sonras Atein Kulp ilçesinde bo bir araziye götürülerek operasyon varm gibi 8 kii ile birlikte kuruna dizildii örenilir. Ayrca bu cenazelerin üzerine gaz dökülerek yakld, 6 gün kaldktan sonra tahminen ayn yerde bir çukur kazlarak arda kalanlarn gömüldüü bilinir. Yürütülen soruturma sonucunda Kulp Cumhuriyet Basavcl 3 Haziran 1996 da ad geçen ahslar gözaltna alnmad söz konusu Atein köyünü terk ederek stanbula yerletii öne sürdü. Aile tarafndan iç hukuk mercilerine yaplan bavuruda Ateten o günden bugüne hiçbir ekilde haber alnamad, aile iç hukuk yollarn tükettikten sonra AHMe bavurdu ancak AHM bavuruyu geç yaplmas gerekçesi ile reddetti. Yaplan açklamalarn ardndan kayp yaknlar 5 dakikalk oturma eylemi yapt.

Ana Sayfaya Git