Tan, partisine kazan kaldırdı

HDP’nin son kongresinde yönetime giremeyen Altan Tan’a göre bugün HDP’nin vitrinine Türk solu hâkim oldu.

Haberler 13.02.2016 - 09:16 Son Güncelleme : 13.02.2016 - 09:16

Al Jazeera konuşan vi açıklamasında 7 Haziran seçimlerinde PKKnın HDPye verilen oyları kendisine verilmiş sanma hatasına kapıldığını belirten Altan Tan, Bu doğru mu yanlış mı? Kararı seçmen verecek diyerek, HDPnin son dönemde siyaseten sıkışmış bir durumda olduğunu dile getirdi.

HALK, SİLAHLI MÜCADELE İSTEMİYOR

Tan, gelinen noktanın en çok Dindar, müslüman Kürtleri sıkıntıya düşürdüğünü söyleyerek, halkın haklarını savaş yoluyla, silahlı mücadeleyle elde etmek istemediğini belirtti. Tan, yapılması gerekenin sorunları siyaset ile çözmek olduğunu söyledi.Aksi takdirde Türkiyenin Afganistana dönüşebileceğini düşünen Tan, Türk hükümetinin Suriye ve özellikle de Suriyedeki Kürtler ile ilgili tüm kurumları ile üzerinde anlaştığı bir siyaseti olmadığını savundu.

HDPDE TÜRK SOLU HAKİM

Tan, HDPnin kongre sonrası oluşan vitrinini de değerlendirdi. Altan Tana göre kendisinin dışında kaldığı vitrin ağırlıkla HADEP geleneği ve Türk solundan oluşuyor. Fakat Tana göre HDPnin tabanı muhafazakr Kürt seçmen. Bu anlamda taban-tavan uyumsuzluğuise dikkat çekiyor...

DİYARBAKIR-HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, çözüm sürecinin sona ermesi, bazı il ve ilçe merkezlerinde yaşanan çatışmalar, Suriyedeki gelişmeler ve Halkların Demokratik Partisinin son kongresiyle parti vitrininde yaşanan değişime dair açıklamalarda bulundu.

TAN, HDP SIKIŞMIŞ VAZİYETTE

7 Haziran seçimlerinde PKKnın HDPye verilen oyları kendisine verilmiş sanma hatasına kapıldığını da belirten Tan, Bu doğru mu yanlış mı? Kararı seçmen verecek dedi. Altan Tan, HDPnin son dönemde siyaseten sıkışmış bir durumda olduğunu da sözlerine ekledi.

HALK, SİLAHLI MÜCADELE İSTEMİYOR

çözüm sürecinin sona ermesi, bazı il ve ilçe merkezlerinde yaşanan çatışmalar, Suriyedeki gelişmeler ve Halkların Demokratik Partisinin son kongresiyle parti vitrininde yaşanan değişimi... Al Jazeera, HDP Diyarbakır milletvekili Altan Tana Türkiyenin gündemindeki bu başlıkları sordu. Tan, gelinen noktanın en çok Dindar, müslüman Kürtleri sıkıntıya düşürdüğüne inanıyor. Halkın haklarını savaş yoluyla, silahlı mücadeleyle elde etmek istemediğini belirten Tana göre yapılması gereken; sorunları siyaset ile çözmek.

HDPDE TÜRK SOLU HAKİM

çünkü Tan, aksi takdirde Türkiyenin Afganistana dönüşebileceğini düşünüyor. Türk hükümetinin Suriye ve özellikle de Suriyedeki Kürtler ile ilgili tüm kurumlarının üzerinde anlaştığı bir siyaseti olmadığını savunan Tan, HDPnin kongre sonrası oluşan vitrinini de değerlendirdi. Altan Tana göre kendisinin dışında kaldığı vitrin ağırlıkla HADEP geleneği ve Türk solunda oluşuyor, oysa HDPnin tabanı muhafazakr Kürt seçmen. Bu anlamda taban-tavan uyumsuzluğuna dikkat çekiyor.

BİZİM HİTAP ETTİĞİMİZ ANA GÖVDE

Tan şöyle dedi; HDP ilk kurulduğu zaman da benim itirazlarım oldu. Bizim hitap ettiğimiz ana gövde olan Kürt kitlesinin yüzde 80-90lık ana gövdesinin dindar muhafazakar olduğunu söyledim. Bu partinin Türk solu ve sosyalist kimliğinin çok fazla öne çıkarılması bir uyumsuzluk yaratır demiştim o dönem. Sonra Selahattin Demirtaşın Eş Genel Başkanlığa getirildiği kongrede parti kendisini sosyalist bir parti olarak değil bir demokratik kitle partisi olarak tarif etti. İçinde dindar müslümanların, islami kesimlerin, sosyalistlerin, liberallerin, sınıfsal olarak işçilerin köylülerin, herkesin olduğu ortak paydası Türkiyenin demokratikleşmesi olan bir parti olarak tanımlandı. Bu doğruydu ama bugün geldiğimiz noktada eş başkanlardan yönetime, genel başkan yardımcılarına kadar oluşan tabloya baktığınız zaman eski BDP, HADEP geleneği artı Türk solunun yüzde 80-90lık bir temsile geldiğini görüyoruz. Bizim seçmen kitlemiz ise daha farklı. Ana gövde daha muhafazakar Kürt kitlesi.

KÜRTLERİN SOL SÖYLEME BAKIŞI

Sol söyleme, Kürt seçmenlerin bakışıyla ilgili soruyu yanıtlayan Tan, Kürt seçmenin iki önemli hassasiyeti var bir çok hassasiyetlerinin yanında. Birincisi, AKPden gelen 2-2.5 milyonluk kitle AKP ile bir savaştan ziyade AKPye bir ders vermek, çözüm sürecinin devamını sağlamak ve Kürt temsiline destek olmak istedi. Bu Tayyip Erdoğana da bir ikazdı. Bu kitlenin beklentisi çözüm sürecinin AKP ile HDP arasındaki devamıydı. Sorduğunuz zaman, Masanın devrilmesine gönlümüz razı olmadı.Müslümanız, dindarız ama Kürtlüğümüzden de vazgeçmiyoruz dedik. Diyorlar. Ama 7 Hazirandan sonra süreç böyle işlemedi.

HDP VE KANDİL ARASINDAKİ KIRILMA

HDPnin Kandilin bir kuklası olarak, görüp söyleyenlerin olduğuna ilişkin soruya Tanın verdiği cevap ilginç.

HDP şu an bu savaşla beraber, demokratik siyasetin alanının daralması ile beraber çok açık bir şekilde büyük bir sıkışma yaşıyor. Daha fazla, daha güçlü bir irade koymak gerekir. O da nedir? 21 Mart 2013 Newrozundaki iradeye sahip olmaktır. Türkiyenin içinde demokratik mücadeleyi öne koymaktır. Aslında HDP bunu yaptı, bu çatışmaları HDP başlatmadı. Hadi bu iş olmadı, masa devrildi, gelin devrimci halk savaşı yapalım demedi HDP. Ama bunu PKKye daha güçlü olarak söyleyebilmesi lazım. Siyasetin alanını genişletmesi lazım. Devlete karşı da en geniş ittifakları sağlayarak, yeni anayasa ve demokratikleşme sürecine yüklenmesi lazım.

Tan, HDPye yönelik eleştiri ve partide halen bulunmaya yönelik soruya cevabı şu oldu. Ben HDPyi değil en fazla AK Parti ve Devleti eleştiriyorum. Benim yaptığım tüm özeleştiriler tüm değerlendirmeler Türkiyenin demokratik bir cumhuriyet olması, Kürt sorunu dahil Türkiyenin tüm sorunlarının kavgasız, kansız, iç savaşsız çözülmesi için bir katkı mahiyetinde. Ben bunları muhalefet olarak değil katkı olarak görüyorum. Bu katkının sonuçları 7 Haziranda da 1 Kasımda görüldü. Milyonlarca Kürt kitle kimliğine sahip çıktı. Bunun hepsini ben yaptım gibi bir paranoya içinde de değilim tabii. Ben bazıları gibi elhamdülillah narsist de değilim. Şu an en büyük sıkıntıda olan Türkiyedeki müslüman dindar Kürt kitledir.

KÜRT MÜSLÜMANLARIN TEPKİLİ

çünkü AK Partiye ve Tayyip Erdoğana kimliğini kabullendiremiyor. PKKnin de politikalarını bugünkü şekliyle benimsemiyor. Yani altını çizeyim, bugün Türkiyede en fazla sıkıntıda olanlar müslüman, muhafazakar, dindar Kürtlerdir. çünkü bunlar Kürtlüklerinden de müslümanlıklarından da vazgeçmek istemiyorlar. Iç savaş istemiyorlar, bölünmek istemiyorlar, şiddet istemiyorlar ama bu Kürt kimliklerini ve taleplerini AK Partiye ve devlete kabullendiremiyorlar. AK Parti içinde siyaset yapamıyorlar. PKKnin de bugün gelinen noktada siyasetini doğru bulmuyorlar. Bu büyük bir sıkışıklık hali. Ya evinizde oturacaksınız. Ya da taleplerinizi AK Partiye de PKKye de söyleyeceksiniz. İç savaşa götürmeden demokratik bir cumhuriyette birlikte yaşamak diyeceksiniz. Benim yaptığım bir muhalefet değil. Doğru bildiklerini söylemek. Bugün benim partiye katkı olarak yaptığım parti içi eleştirilerin iki mislini CHP içindekiler de, MHP içindekiler de söylüyor. MHPde üç tane genel başkan adayı çıktı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır