Tarih kokan şehir: Diyarbakır

Birçok medeniyete beşiklik eden, tarihi ve kültürel yapılarıyla dikkati çeken Diyarbakır'ın Sur ilçesi, terör saldırılarının ardından devletin ilgili kurumlarınca yapılan yatırımlar ve restorasyon çalışmaları sayesinde yeniden canlanmaya başladı.

Haberler 13.09.2017 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüzyllar boyunca aralarnda Hurri Mitanniler, Asurlar, Urartular, Medler, Romallar, Sasaniler, Bizanslar, Artuklular ve Akkoyunlularn bulunduu birçok medeniyete kucak açan Diyarbakrda, PKKl teröristlere yönelik baarl operasyonlarla huzur ve güven ortamnn salanmasnn ardndan kente gelen yerli ve yabanc turist saysnda art yaand.

Yllarca terör olaylar ile anlan kent, huzur ve güven ortamnn salanmas sonras çevre ve ehircilik Bakanl, Kültür ve Turizm Bakanl, Diyarbakr Valilii ve ilgili kurumlarn ibirliiyle terör saldrlar sonucu zarar gören tarihi ve kültürel deerlerin bazlar restore edildi, bazlarnda da çevre düzenlemesi yaplarak tarihi mekanlar daha görünür klnd.

Kenti ziyaret eden yerli ve yabanc turistlerin, özellikle 50 bin metrekareyi kapsayan ve her dönem yönetim merkezi olmu alanda yer alan MS 2. yüzyla ait St. George Kilisesi, Artuklu Han ile Cumhuriyet ve Osmanl döneminin mimari özelliklerini yanstan yaplarn yer ald çkale, 7 bin yllk Keçi Burcu, tarihi Ongözlü Köprü, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan surlar ve Hevsel Bahçeleri, Hasanpaa Han, peygamber ve sahabe mezarlar, slam dünyasnn 5. Harem-i erifi olarak nitelendirilen Ulu Cami ve 115 dönümlük alanda yaplan rekreasyon çalmasnn ardndan daha görünür olan 27 ehit sahabenin de metfun olduu Hz. Süleyman Cami ilk urak yerleri arasnda bulunuyor.

Hz. Süleyman Camisi ve çevresinde yaplan düzenleme, hayata geçirilen Dicle Vadisi Projesi ve tarihi mekanlardaki restorasyon çalmas ile aça çkan tarihi yaplar, yerli ve yabanc ziyaretçilerin büyük beenisini topluyor.

Adeta açk hava müzesini andran, birçok medeniyete tanklk etmi tarih ve kültür kenti Diyarbakr ziyaret edenler, geç saatlere kadar kafe ve dinlenme mekanlarnda eleniyor.

- Diyarbakr, Dounun Parisi

lk defa Diyarbakr gezmek için Idrdan geldiini kaydeden Berfin Begta, özellikle Ongözlü Köprüyü çok merak ettiini, ziyaretinden çok memnun kaldn söyledi.

Kenti çok beendim. Televizyonlarda anlatld gibi deil, mükemmel bir yer. Darda bakarak deil, gelip görüp öyle karar vermeleri lazm. Buradaki tarihi yerler çok güzel. diyen Begta, Diyarbakrda görülmesi gereken birçok tarihi yapnn bulunduunu aktard.

Begta, Buras Dounun en güzel yerlerinden biri, Diyarbakr Dounun Parisi. Ortaokuldayken ödev olarak Diyarbakr aratrmtm. imdi gelip gördükten sonra daha çok houma gitti. Gelip görünce daha çok beendim. dedi.

- Fransz eiyle düün fotoraflarn tarihi mekanlarda çekti

Fransada yaayan Yakup pek ise Fransada doup büyüdüünü ancak düününü memleketi olan Diyarbakrda yapmak istediini anlatarak, düün fotoraflar için de kentin tarihi mekanlarn tercih ettiklerini belirtti.

Einin Fransz olduunu dile getiren pek, Eim de Diyarbakra hayran kald. Ongözlü Köprüde düün fotoraflarmz çektik. Bütün tarihi mekanlar çok güzel. ifadelerini kulland.

stanbulda yaadn anlatan Ercan Deniz de Diyarbakra geldiinde arkadalaryla tarihi mekanlar gezdiini, özellikle Ongözlü Köprü ve çevresinde yaplan dinlenme mekanlarn çok sevdiini dile getirdi.

Deniz, Buray sevdiimiz için geliyoruz. Mevki olarak, çok güzel ayn zamanda turistik bir bölge. Dicle Vadisi yaplm, çok güzel olmu. Diyarbakr her eyiyle çok güzel. diye konutu.

- Kente resmen ak oldum

Idrdan arkadayla gezmek için Diyarbakra geldiini aktaran Dilek Doruyol da unlar kaydetti:

çok harika tarihi bir ehir. Atalarmzn, peygamberlerin yaad bir ehir. Onun verdii manevi bir huzur var bu ehirde. Gezecek çok yer var. Kente resmen ak oldum. Diyarbakrn her yerini gezdim. Keçi Burcu, Dört Ayakl Minare, Hasanpaa Han, zarar görmüse de Sur yine harika bir yer. Diyarbakr, sanki sürekli terör olaylar varm gibi tantlyor. Öyle bir yer deil. nsanlar çok samimi.

Ana Sayfaya Git