Tarih yeniden yazılacak gibi

Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Bozan "Sempozyumun ardından Silvan ile ilgili bir veri ortaya çıkacak. Bu veriler kitap haline getirilecek"

Haberler 14.10.2021 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakr, 15-17 Ekimde, Uluslararas Silvan ve Sultan 1. Klçarslan Sempozyumuna ev sahiplii yapacak.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Bakan ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Bakan Doç. Dr. Oktay Bozan, sempozyumun Valilik, Büyükehir Belediyesi, Silvan Kaymakaml ve DÜ i birliiyle düzenleneceini söyledi.

Bozan, sempozyum ile Silvan ilçesinin medeniyet, bilim ve kültür tarihindeki yerini aça çkarmak istediklerini ifade ederek, ilçenin tarihteki önemine deindi.

1. KILIçARSLAN SEMPOZYUMU

lçenin eski bir yerleim merkezi olduuna iaret eden Bozan, Hz. Ömer döneminde fethedildiini, birçok slam devletinin önemli bir merkezi olduunu aktard.

Bozan, Silvanda slam tarihindeki önemli sultanlarn mezarlarnn bulunduuna iaret ederek, Sultan 1. Klçaslann, Moollar durduran Celaleddin Harzemahn da mezarlarnn olduu bir yer. Hatta 12. ve 13. yüzylda nüfusunun 300 bine dayand rivayet ediliyor. Böylesine bir deeri olan yeri aça çkarmak için sempozyumu düzenledik. dedi.

Sempozyuma 120 bilim insannn katlacan, Irak ve Özbekistandan da katlm olacan ifade eden Bozan, Sempozyumun ardndan Silvan ile ilgili bir veri ortaya çkacak. Bu veriler kitap haline getirilecek. Böylece tarihte önemli olan ama unutulmu bir yerin aça çkarlmasn salayacaz. Sempozyumun ardndan pazar günü de ilçeye gezi yaplacak. diye konutu.

Doç. Dr. Bozan, sempozyum kapsamnda ilçenin eski ve yeni fotoraflarnn yer ald Silvan Fotoraflar Sergisinin açlnn da DÜ Kültür ve Sanat Uygulama ve Aratrma Merkezinde yaplacan kaydetti.

Ana Sayfaya Git