Tarihi bakıra işliyor

Diyarbakır'da bakır ustaları tarafından tabak, fincan, sürahi, tepsi ve daha birçok ürünün üzerine bakır işlenmesiyle oluşturulan el emeği göz nuru ürünler yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun talep görüyor. Diyarbakırlı bakır işleme ustası Hasan Barakacı (41), 25 yıldır kentin cami, kilise, medrese ve köprü gibi tarihi yapılarını bakır levhalar üzerine işliyor.

Haberler 26.11.2021 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihi Sur ilçesindeki Bakrçlar çarsnda mesleini büyük bir özenle yapan bakr ileme ustas Hasan Barakac, tarihi yerleri iledii bakr levhalarn yerli ve yabanc turistler tarafndan beenildiini söyledi. Görünümü ve tasarm ile farkl farkl modellerden oluan bakr ilemeli ürünler vatandalarn birbirine hediye ettii hediyeler arasnda yer aldn belirten Barakac, Baz levhalar 2 günümü alrken kimileri de bir günümü alyor. Levhalar verdiim zaman dilimiyle büyüklüklerine göre fiyatlar 250 lira ile 2 bin lira arasnda deiiyor dedi.

18 YAINDA BAKIR USTASI OLDU

Diyarbakrda sayl bakrc ustasndan biri olan Barakac, Ongözlü Köprü, Ulu Cami, Keçiburcu, Meryem Ana Kilisesi ve Dört Ayakl Minare gibi kentin önemli mimari simgelerini bakr levhalar üzerine ileyerek hayatn kazanyor. Diyarbakrda Bakra hayat veren adam olarak tannan Barakac, yapt birbirinden güzel bakr panolarla yerli ve yabanc turistlerden büyük ilgi görüyor. Barakac, bakr ileme iini 18 yandayken, Fahrettin Mercandan örendiini belirterek, Bu sanat 2 ylda ustamdan örendim. O imdi hayatta deil, ama ben onun yolunda ilerliyorum. Yaptm bakr tablolarn beeni kazanmas beni çok mutlu ediyor. Bu bakr levhalar en çok yerli ve yabanc turistlere satyorum dedi.

TARH MEKANLARI BAKIRA LYORUM

Mimari yaplarnn yan sra Türk bayra, Atatürk, kartal, aslan, Osmanl Turas ve ahmeran da bakra ilediini anlatan Barakac, 25 yldr bu ii yapyoum. Mimari yaplarn bakr tepsiler üzerine iliyorum. Bu ekilde sanatm icra ederek hayatm kazanyorum. Kimi eserler bir, kimi eserler de 2 günümü alyor. Mesela bir Osmanl turas en az iki günümü alyor. Fiyatlar da harcadm zaman dilimine ve bakr miktarna göre deiiyor. Kimi eserler 250 lira kimileri ise 2 bin lira dedi.

Ana Sayfaya Git