Tarihi Dağkapı yerine takılıyor

Diyarbakır Surları'ndaki tarihi Dağkapı 79 yıl sonra yerine takılıyor.

Haberler 01.07.2021 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Binlerce yllk geçmie sahip, UNESCO tarafndan Dünya Kültür Miras olarak tescillenen Diyarbakr Surlarnda yer alan ve restorasyonu tamamlanan tarihi Dakap yerine monte edilecek.

Diyarbakr Surlarnn birçok dönemine tanklk eden yüzlerce yllk kaplarnn restore edilmesi için balatlan çalmalar sürüyor.

Bu kapsamda geçmite kente giri yaplan surun ana kaplarndan Dakapnn restorasyonu, Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürlüü ile Diyarbakr Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüünün uzman restoratörleri tarafndan titizlikle sürdürülen ilemler sonucu tamamland.

DAKAPI YERNE TAKILIYOR

Uzman kiilerin gözetiminde vinç yardmyla restorasyonu yaplan alandan alnan Dakapnn yerine monte çalmas sürüyor.

Urfakap ile müze envanterindeki Yenikap ve çkaleden sur içine açlan Küpelikapnn ise restorasyon ilemleri devam ediyor.

Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürü Cemil Koç, Diyarbakr Surlarnn özgün kaplarnn restorasyonuna yönelik çalmalar Kasm 2020de balattklarn söyledi.

lk etapta Mardinkapnn 4,5 aylk çalmann sonunda montajn gerçekletirdiklerini bildiren Koç, restorasyondan sonra kaplar gören vatandalardan olumlu tepkiler aldklarn belirtti.

79 YIL SONRA MONTE EDLECEK

Dakapnn kanatlarnn restorasyon çalmalarnn tamamladklarn belirten Koç unlar kaydetti:

1111 yllk olan Dakapnn özgün demir kap kanatlar 1942de müze envanterine kaydedilmi olarak koruma altna alnmt. Yaptmz çalmalar kapsamnda 79 yl sonra Dakapnn montaj yaplmak üzere yerine nakli gerçekletirilecek. Kaplar oldukça önemli. 1942de yerinden söküldükten 79 yl sonra tarihi Dakap tekrar eski yerinde kale ve burçlara monte ediliyor.

- Tarihi kap 2 bin kilogram arlnda

Kapnn geniliinin 240, yüksekliinin 445 santimetre, arlnn da 2 bin kilogram olduunu bildiren Koç, 9 yatay kuak ve her birinde de 22 dikey kuak olan demir bir kapdr. Yapld günden bugüne kadar özgünlüünü korumu yaklak yüzde 50 müdahale ile eksik olan demir aksamlar tamamland. u an restorasyon çalmalar tamamland için montaj ilemlerine baladk. Kap, 1-2 gün sonra yerinde sergilenecek. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git