Tarihi evlere darbe!

Çözüm Süreci'nde turistlerin yoğun ilgi gösterdiği, turizme yönelik yatırımların arttığı Diyarbakır'da girişimcilerce restore edilerek kafeterya ve restoran olarak hizmet veren tarihi evler, terör saldırılarının gölgesinde kaldı.

Haberler 21.11.2015 - 10:00 Son Güncelleme : 21.11.2015 - 10:00

İşletmeci Aksu:

Harabeye dönen bir binayı restore ederek turizme kazandırdık. Bu süreçte 10u aşkın tarihi yapı da hizmete açıldı. Olaylar nedeniyle işler durdu, işçi sayısı düştü

İşletmeci Erim:

Olaylardan önce gece geç saatlere kadar müşteri ağırlarken, şimdi siftah yapamıyoruz. çözüm Sürecinde müşterileri oturtacak yer bulamazken, müşteri bulamaz hale geldik. Diyarbakırın yerlisi dahi Sur ilçesine girmeye korkuyor

Diyarbakır çözüm Sürecinde Diyarbakırın tarihi evleri girişimciler tarafından restore edilerek turizme kazandırılırken, restoran ve kafeterya olarak hizmet veren bu yapılar terör saldırılarının gölgesinde kaldı.

Sınırları içinde onlarca tarihi cami, kilise, han, hamam ve kervansarayların bulunduğu merkez Sur ilçesinde bazalt taşı ile iklim koşullarına göre inşa edilen, çeşitli uygarlıkların sanat izlerini taşıyan avlulu tarihi evler, çözüm Süreci ile turizmde hedef büyüten Diyarbakırda art arda restore edilmeye başlandı.

Restoran ve kafeterya olarak hizmete açılan, huzur ve güven ortamında yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gören, gece geç saatlere kadar yöreye özgü fasıllar yapılan tarihi evler, kazılan hendekler, kurulan barikatlar ve tuzaklanan patlayıcılar nedeniyle beklenen ilgiyi göremiyor.

çözüm Sürecinde binlerce yerli ve yabancı turistin ağırlandığı eski yapılarda, saldırılar nedeniyle bu dönemde sessizlik hakim.

OLAYLAR NEDENİYLE İŞLER DURDU

Tarihi bir binayı restore ederek kafeterya olarak işleten Esra Aksu, yaptığı açıklamada, Diyarbakırdaki turizm potansiyelinin çözüm Süreci ile gün yüzüne çıkmaya başladığını, bu süreçte turizme yönelik yatırım yaparak, tarihi bir evi turizme kazandırdıklarını söyledi.

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dahil olmasının ardından tarihi evlerin turizm değerinin arttığına işaret eden Aksu, Harabeye dönen bir binayı restore ederek turizme kazandırdık. Bu süreçte 10u aşkın tarihi yapı da hizmete açıldı. Olaylar nedeniyle işler durdu. Bu mekanların kapatılmasıyla işçi sayısı da düştü dedi.

Esra Aksu, tarihi evlerde ağırladıkları yerli ve yabancı turistlere bölge kültürünü de tanıtma imkanı bulduklarını dile getirerek, ilçede büyük ekonomik canlanma sağlayan evlerin, terör olaylarından dolayı artık yeterli ilgiyi göremediğini belirtti.

İlçenin terör olayları nedeniyle ekonomik olarak büyük sıkıntı yaşadığını aktaran Aksu, her gün onlarca ailenin bölgeden göç etmek zorunda kaldığına şahit olduklarını da kaydetti.

TERÖR SALDIRILARI NEDENİYLE BÖLGEYE TURİST GELEMİYOR

Esra Aksu, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra şehirde yaşayan vatandaşların dahi duydukları endişe nedeniyle sur içi bölgesine gelemediğini anlatarak, şöyle devam etti:

Olaylar nedeniyle hava karardığında Surda hayat duruyor. İnsanlar endişe ile erkenden evlerine çekiliyor. Önceleri gece geç saatlere kadar fasıl yapılan mekanımızda saat 01.00e kadar sohbet sürerken, artık saat 16.30da ilçede adeta hayat bitiyor. Terör saldırıları nedeniyle bölgeye turist gelemiyor. Bu durumda esnaf da mağdur oluyor. Olaylar nedeniyle insanlar kendilerini güvende hissetmiyor.

Terör olaylarının sivilleri etkilediğine de dikkati çeken Aksu, saldırıların şehirlere taşınmasının kabul edilemez olduğunu aktardı.

Esra Aksu, tarihi ilçenin bombalara hedef olmasını istemediklerini vurgulayarak, bu konuda üzerilerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyledi.

SİFTAH YAPAMAZ OLDUK

Tarihi bir evi kahvaltı salonuna dönüştüren Abdülrezzak Erim, Diyarbakırın tarihi evlerini yaşatarak korumak istediklerini ifade etti.

Satın aldığı bir evi restore ederek turizm amaçlı hizmete açtığını ifade eden Erim, ancak son yaşanan gelişmelerden sonra tarihi değerlerin silah seslerinin gölgesinde kaldığını belirtti.

Abdülrezzak Erim, salonun bir bölümünü kütüphane olarak dizayn ettiklerini, öğrencilerin tarihi mekana kitap okumak için de geldiğini anlatarak, yöreye özgü mimariyi yansıtan evleri görmek için dahi farklı illerden gelenlerin olduğunu aktardı.

çözüm Sürecinde insanların gönül rahatlığı ile ilçede gezip dolaşabildiğini anımsatan Erim, Olaylardan önce gece geç saatlere kadar müşteri ağırlarken, şimdi siftah yapamıyoruz. çözüm Sürecinde müşterileri oturtacak yer bulamazken, müşteri bulamaz hale geldik. Diyarbakırın yerlisi dahi Sur ilçesine girmeye korkuyor diye konuştu.

Olayların sona ermesini beklediklerini vurgulayan Abdülrezzak Erim, esnafın çekini, senedini ödeyemez durumda olduğunu anlattı.

Erim, olayların en fazla bölge insanını mağdur ettiğine dikkati çekerek, insanların evlerinde yaşayamaz hale geldiğini dile getirdi.

SUR İçİNİN TURİZME KAZANDIRILMASI 500 FABRİKAYA EŞDEĞER

Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUM-DER) Başkanı Kenan Aksu da terör saldırıları nedeniyle operasyonların yapıldığı Sur ilçesinin, tarihi yapılarıyla adeta açık hava müzesi konumunda olduğunu ifade etti.

Aksu, Diyarbakır daha çok tarihi değeri bünyesinde barındırmasına rağmen, İspanyanın Toledo kenti kadar turizmde hak ettiği değere ulaşamadı. İspanyanın turizm getirisinin hemen hemen büyük bir kısmını bu şehir karşılıyor. İddia ediyoruz ki; Sur içinin tarihi evleri, hanları, hamamları ile turizme kazandırılması Diyarbakırda 500 fabrikaya eşdeğerdir şeklinde konuştu.

Diyarbakırda tarihi evlerin restoran ve kafeterya olarak hizmet vermesiyle birlikte büyük ilgi gördüğünü dile getiren Kenan Aksu, sürecin akamete uğratılması ile bu işletmelere ilginin düştüğünü kaydetti.

BU OYUNLARI BOZACAĞIZ

Aksu, Diyarbakırın kültürü, tarihi ve maneviyatı ile herkesin ilgisini çeken bir şehir olduğuna değinerek, Bu şehir ve bölge üzerinde muhakkak ki içeriden ve dışarıdan hesaplar var. Biz bu oyunları bozacağız dedi.

Son olaylarda Diyarbakır ekonomisinin ciddi boyutta zarara uğradığını anlatan Kenan Aksu, olayların sadece kentin değil Türkiyenin ekonomisine darbe vurduğunu savundu.

Diyarbakırın kalkınması bölgenin ve ülkenin kalkınması demektir. Bunun için Diyarbakıra önem gösterilmesi gerekir. Silaha yatırılan para, ekonomiye, yatırıma dönüştürülmelidir ifadesini kullanan Aksu, bu olayların yerine istihdam oluşturacak yatırımların olmasını istediklerini belirtti.

Kenan Aksu, insanların tatil anlayışının da değiştiğine değinerek, deniz ve kum yerine tarihe yolculuk yapmak istediklerini anlatarak, güven ve huzurun sağlanması ile Diyarbakırın bölgenin parlayan yıldızı olacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır