Tarihi köprüyü yok ediyorlar

Çınar'daki tarihi köprü, yasağa rağmen kamyon ve iş makinelerinin sürücülerince kullanılmaya devam ediliyor. Ağır tonajlı aracın geçişi için, köprü girişinin sağ ve sol bölümünün bilerek tahrip edildiği bildirildi.

Haberler 12.06.2020 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesinde bulunan, 16nc yüzyl Osmanl dönemine ait 4 kemerli Dilaver Köprüsü, 2018 ylnda ar tonajl araçlarn geçiine kapatld. Yasaa ramen tarihi köprü kamyon ve i makinelerinin sürücülerince kullanlmaya devam ediliyor. çevre mahallelerde yaayanlar, geçi yasana ramen günde 100ün üzerinde ar tonajl aracn geçi yapmaya devam ettiini ve rahat geçi yaplsn diye de köprü giriinin sa ve sol bölümünün bilerek tahrip edildiini iddia etti. Alternatif yollar yerine tarihi köprüden geçi yapan ar tonajl araçlar havadan drone ile görüntülendi.

çnar ilçesine 30 kilometre uzaklkta bulunan ve 16nc yüzyl Osmanl dönemi eserlerinden olduu belirtilen 4 kemerli Dilaver Köprüsü, 2012 ylnda Karayollar 9uncu Bölge Müdürlüü tarafndan onarld. Diyarbakr, Mardin ve anlurfann baz ilçelerine balayan yol üzerinde bulunan tarihi köprü, 2018 ylnda Büyükehir Belediyesi Ulam Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafndan alnan kararla ar tonajl araçlarn geçiine kapatld. çevre mahallelerde yaayanlar, geçi yasana ramen günde 100ün üzerinde ar tonajl aracn geçi yapmaya devam ettiini ve rahat geçi yaplsn diye de köprü giriinin sa ve sol bölümünün bilerek tahrip edildiini iddia etti. Alternatif yollar yerine tarihi köprüden geçi yapan ar tonajl araçlar havadan drone ile görüntülendi.

BÖYLE DEVAM EDERSE KÖPRÜ YIKILACAK

Bölge halkndan Metinallar Yardmlama, Dayanma ve Eitim Dernei (Metina-Der) Bakan Aydn Pirinççiolu, ar tonajl araçlarn geçiini engellemek için ilgili kurumlara bavurduklarn söyledi. Dilaver Köprüsünün tarihi bir deer olduunu anlatan Pirinççiolu, Bu köprünün özellikle kültürel anlamda ve stratejik konum bakmndan tarihi bir deeri var. Geçmi yllarda kervan köprüsü olarak kullanlyordu. Zaman içinde onarm yaplarak sadece 1 arabann geçi yapaca yol oldu. Köprü, Mardin, Derik, Mazda ve Viranehire balanty salayan bir köprüdür. Burada yüksek tonajl araçlarn geçii, bu tarihi köprüyü perian ediyor. Kimsenin ekmeine mani olmak amacnda deiliz. Devletin ald bir karar var. Bu köprü yüksek tonajl araçlarn geçecei bir köprü deildir. Bizim amacmz farkl bir yöntem bularak araçlarn bu köprü üzerinden geçmemesidir. Geçtii halde bu köprü 3-5 ay sonra tamamen yklacak bir köprüdür. Onun için bu konuda yetkilileri duyarl olmaya çaryorum. Bundan dolay ikayette bulunduk. Alnan karara uyulmasn istiyoruz. Bizim için çok önemli bir köprüdür. Bunun koruma altna alnmasn talep ediyoruz dedi.

GEçE ENGEL DYE GR BÖLÜMÜNÜ YIKTILAR

Köprünün bölgenin can damar olduunu ve bir arabann dahi zor geçi yaptn dile getiren Pirinççiolu, Yüksek tonajl araçlarn geçiine engel oluyor diye giri bölümünü yktlar. Hem sa taraf hem sol taraf. Maalesef ne hale gelmi. çatlaklar da olumu. Kültürümüze sahip çkmak hepimizin vatandalk görevi. Alternatif yol da var ileride. 6-7 kilometresi stabilize bir yol. Biz kimsenin yatrmna engel deiliz. Burada bir köprü de yaplabilir. Bu milli servettir. Hepimizin kayb var diye konutu.

GÜNDE 100DEN FAZLA AIR TONAJLI ARAç GEçYOR

Metina-Der Yönetim Kurulu Üyesi Esat Güngörür, tarihin yok olmamas için çaba sarf ettiklerini ifade ederek, unlar söyledi: Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Ulatrma Daire Bakanlnn 2018 ylnda ald karar ile ar tonajl araçlarn geçiine yasak getirildi. Günde 100den fazla ar tonajl araç bu köprünün üzerinden geçmektedir. Ne kadar zarar verildii gözler önündedir. Bu köprü Diyarbakrn tarihidir. Tarihin yok olmamas için duyarl vatandalk görevimizi yapyoruz. Yapmaya devam edeceiz. Diyarbakr Kültür Varlklarn Koruma Bölge Müdürlüüne dilekçe yazdk ve köprüye sahip çklmasn istedik. Bu köprünün yklmamas için kanunlar çerçevesinde çaba sarf ediyoruz. Gerekenin yaplmasn talep ediyoruz. Bu yolun bozulmasn da istemiyoruz. Dilaver Köprüsü tarihtir. Diyarbakrn tarihidir. Biz bu tarihi bir firmaya kurban edemeyiz. Sonuna kadar bu iin takipçisi olacaz.

Ana Sayfaya Git