Tarihi puzzle birleştiriyor

Diyarbakır'da Ambar Çayı üzerinde kurulan sulama barajından etkilenecek 3 höyükte yürütülen kazı çalışmalarında toprak altından çıkarılan tarihi eserler, çok titiz bir çalışmayla binlerce yıl önceki haline getiriliyor.

Haberler 10.12.2020 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Su leri Genel Müdürlüünce (DS) Ambar çay üzerinde kurulan sulama barajndan etkilenecek Ambar, Kendale Hecala ve Gre Flla höyüklerinde 2018den bu yana Diyarbakr Müze Müdürlüü bakanlnda Kocaeli Üniversitesinden Prof. Dr. Tuba Öksenin bilimsel danmanlnda kaz çalmas yürütülüyor.

Gre Fllada seramik öncesi neolitik çada yerleim olduu, seramikli neolitik çada yerleim Kendale Hecala ve Ambar Höyüke kayd, orta çada Ambar Höyükün kaln ta duvarl büyük yaplar olan merkezi yerleim, Kendale Hecalann mevsimlik yerleim ve Gre Fllann da mezarlk olarak ilev gördüü örenildi.

Bu yl sona eren kaz çalmasnn ardndan çkarlan eserlerin bulunduu kaz evinde çalma gerçekletiriliyor.

Kazlarda, imdiye kadar M.Ö. 7 binden bugüne kadar 6 bini akn envarterlik ve etütlük tarihi eser gün yüzüne çkarld. Kaz çalmas gelecek yl da sürecek.

Toprak altndan çkarlan ve kaz evinde toplanan eserler üzerinde arkeolog, restoratör, antropolog ve sanat tarihçilerinden oluan ekip tarafndan çok ince bir çalmayla temizleme, belgeleme, bütünleme, birletirme, çizim ve fotoraflama çalmalar gerçekletiriliyor.

Onlarca parça halinde çkarlan baz eserler puzzle gibi birletirilerek, binlerce yl önceki haline dönütürülüyor.

- Müzeye teslim ediliyor

Kaz ekibinde yer alan arkeolog ve Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü doktora örencisi Özlem Ekinba Can, AA muhabirine, 30 kiiyi akn ekiple binlerce yl toprakta kalan tarihi eserleri aça çkarttklarn ve kaz evinde topladklarn söyledi.

Diyarbakra 10 kilometre uzaklktaki kaz evinde, temizleme, belgeleme, bütünleme, birletirme, çizim ve fotoraflama çalmalar yaptklarn kaydeden Can, kaz evinde sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarna dikkat ederek bu süreçte salkl bir ekilde çalma yürüttüklerini belirtti.

Can, bir grubun önce eserler üzerinde temizlik çalmas yaptn, sonra dier ilemlerin aama aama gerçekletirildiini bildirdi.

Tarihi eserlerin envanterlik ve etütlük eser olarak ayrldn ifade eden Can, Bu sürecin sonunda eserler müzeye teslim ediliyor. Kaz evinde oldukça özenli ve titiz bir çalma yürütülüyor. Arazide yürütülen benzer bir çalmann devam burada sürdürülüyor. Kaz evindeki her masada binlerce yl öncesinden kalan eserler elden geçiyor ve çok titiz bir çalma yaplyor. Bazen onlarca parçaya bölünmü bir eser burada tümlenerek müzeye kazandrlyor. dedi.

Ana Sayfaya Git