Tarihi surlar "duvar yazıları"ndan arındırılıyor

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi Diyarbakır surlarının üzerine yazılan yazıların silinmesi için çalışma başlatıldı.

Haberler 09.03.2019 - 11:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR- UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan tarihi Diyarbakr surlar üzerine boya ve svalarla yazlan yazlar temizleniyor.

Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürü Cemil Koç, üzerindeki kabartma ve yaztlaryla döneminin sanatsal özelliklerini yanstan, ziyaretçilerini adeta geçmie yolculua çkaran 5 bin 800 metre uzunluundaki Diyarbakr surlarnn, tüm ihtiamyla göz kamatrdn söyledi.

Üstten görünümüyle kalkan baln andran surlarn, yapm tarihi kesin olarak bilinmese de Milattan Sonra 349da Roma mparatoru 2. Constantinus zamannda büyütüldüünü aktaran Koç, baz gençlerin sur yüzeyine sevgilerini ifade eden yazlar yazdn kaydetti.

2 ay sürecek

Müdür Koç, özellikle Yedikarde ve Nur burçlar arasnda kalp eklindeki yapya, gençlerin büyük ilgi gösterdiini aktararak, öyle konutu:

Bilinçsizce yaplan ve masumane dokunu tabir edilecek bu yazlar, tarihi yapya zarar veriyor. Sur çevre düzenlemesi çalmalar kapsamnda, üzerinde görsel kirlilie de neden olan sva ve boyalar temizliyoruz. Kumlama yöntemiyle surun yüzey temizlii yaplyor. Yaklak 2 ay sürecek çalmayla surdaki görsel kirlilii ortadan kaldracaz. Gençlerin tarihi yapnn üzerine yaz yazmamasn istiyoruz.

Ana Sayfaya Git