Tarihi surları kirletmeyelim!

Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen Diyarbakır Surları'nın eski ihtişamına kavuşması için hummalı çalışmalar yürütülürken, vatandaşlar tarihi yapının duvarlarına yazılar yazılmasından rahatsız.

Haberler 28.02.2022 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO tarafndan 2015te Dünya Kültür Miras olarak tescillenen Diyarbakr Surlarnn duvarlarna yazlar yazlmas hem kentte yaayan vatandalar hem de ziyaretçilerin tepkisine neden oldu.

çok sayda medeniyete ev sahiplii yapan merkez Sur ilçesindeki Diyarbakr Surlarnn restore edilerek eski ihtiamna kavumas için balatlan çalmalar sürüyor. Surlarda yürütülen çalmalar, Kültür ve Turizm Bakanlnn oluturduu Bilim Komisyonu ve alannda uzman kiilerden oluan Danma Kurulunca titizlikle kontrol ediliyor.

Diyarbakr Büyükehir Belediyesince etap etap yaplan ihaleler sonras balatlan çalmalarla tarihi surlar restore edilirken, insanln ortak miras olan surlarn duvarlarna yazlar yazlmas rahatszlk uyandryor.

Tarihi surlardaki duvar yazlarn gören vatandalar tepkilerini dile getirdi.

TARHMZE SAHP çIKMAMIZ LAZIM

Düün öncesi fotoraf çekimi için d mekan olarak Diyarbakr Surlarn tercih eden damat Emrah Yardmc, an olsun diye surlarda ei ile fotoraf çektirdiini ancak duvarlardaki yazlar görünce üzüntü duyduklarn söyledi.

Arkadanz seviyorsanz ismini kalbinize yazn, milli deerimizi kirletmeyin. Bu ayp bir ey. diyen Yardmc, Diyarbakrl olarak bundan duyduu rahatszl dile getirdi.

Yardmc, Surlar seviyorsanz, temiz tutun. dedi.

Surlarn çevresinde gezintiye çktn belirten Makbule Doan da gördüü manzarann kendisini çok rahatsz ettiini aktard.

Doan, Tarihi eserlerimiz, mirasmz. Tarihimize sahip çkmamz lazm. Bizim için çok deerli bir ey. Surlar insanln ortak deeri. Diyarbakrl olarak surlara yaz yazlmas beni çok rahatsz ediyor. Lütfen surlar temiz tutalm. dedi.

Adyamanl üniversite örencisi Seher Bilgin ise kenti tanmak için frsat buldukça gezdiini anlatt.

Surlarda karlat manzaraya deinen Bilgin, Ho bir görüntü ile karlamadm. Hala ayakta olan bir eserin insanlar tarafndan bu ekilde tahrip edilmesi çok üzücü. Bu bizim tarihimiz. Surlara bir ey yazlmamas, çevresine çöp atlmamas gerek. Sevdiiniz insanlarn ismini gönlünüze yazn bizim de güzel manzaramza engel olmayn. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git