Tarihi Yapılar Değil Villalar

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu, son günlerde bazı basın-yayın organlarında yer alan "Sur mağdurlarına Sur'da yeni tarihi evler yapılıyor ve yakın zamanda kendilerine teslim edilecek." şeklindeki haberlere ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Haberler 11.09.2018 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mimarlar Odas Diyarbakr ubesi Yönetim Kurulu, son günlerde baz basn-yayn organlarnda yer alan Sur madurlarna Surda yeni tarihi evler yaplyor ve yakn zamanda kendilerine teslim edilecek. eklindeki haberlere ilikin yazl açklama yaymlad.

Söz konusu haberlerin gerçei yanstmadnn belirtildii açklamada, Surda ina edilen yeni yaplarda ilçe halknn menfaatinin gözetileceini iddia etmenin, gerçei manipüle etmek olduu kaydedildi.

SURDA NA EDLEN KONUTLAR

Açklamada, Bu bilgileri hatrlatmakta yarar vardr: 11 Temmuz 2018 tarihi itibariyle kadim Sur kentinin yasakl 6 mahallesinde 87 adedi tescilli ve 247si de tescile deer tarihi yap olmak üzere toplamda 4 bin 985 adet yap yktrlmtr. 21 Mart 2016 tarihinde Surun neredeyse tamam için Bakanlar Kurulu acele kamulatrma karar alm ve Sur halknn mülksüzletirilme süreci balatlmtr. Bununla birlikte 2016 Haziran aynda henüz Surda tarihi krm tam olarak yaanmamken çevre ve ehircilik Bakanl, Sur sakinlerinin Suru terk etmesi için çok ar seçenekler dayatp baka adresler göstermitir. Dayatlan seçenekler, Surlu parasn alp tapusunu bize teslim edecek; Surlu bana daire verin diyorsa Diyarbakr, Urfa, Mardin, stanbulda TOKlerde daire verelim ama vereceimiz daire fiyatnn farkn ödemek zorunda kalacak; Surlu eer kendi evini yapmak isterse arsas kendisinin olacak ve imar planna uygun yapacak ya da hapis cezas verilecek eklindedir. denildi.

ZOR ARTLAR ÖNE SÜRÜLÜYOR

Sur halknn Surda yaamas için çok zor artlarn öne sürüldüünün bildirildii açklamada, u ifadelere yer verildi:

Yukardaki bilgilerden de anlalaca üzere, bakanln 2016 ylnda Surun demografisini deitirme, Surlular kendi yurdu ve kenti içinde zorunlu göçe maruz brakarak yaam alanlarndan uzaklatrma kararn verdii görülmektedir. Yani Sur halknn Surda yaamas için çok zor artlar öne sürerek, Surdan çklar merulatrlmak istemitir. Surun urad tarih ve kültür krm sonras Surda tarihi doku ile alakas olmayan yüksek bedelli bazalt makyajl onlarca villa yaplmtr. Yaplan villalar Surun gerçek sahibi, emekçi Sur halknn yüksek bedeller karlnda alma gücü bulunmadna göre beyaz yakal, sermaye snfnn hizmetine sunulacan söylemek yanl bir öngörü olmayacaktr. Hakikati çarptmaya dönük bu tür haberlerin toplum nezdinde hiçbir karl ve deerinin olmayacann bilinmesini isteriz.

Ana Sayfaya Git